Ant Lampėdžių ežero ledo žvejai nepaiso pavojaus

Vos vandens telkinius pradėjęs kaustyti ledas jau vilioja žvejus. Gelbėtojai perspėja, kad šiuo metu šis pomėgis dar gali būti pavojingas.

Gerai kimba

Prie Kauno mažesni vandens telkiniai jau sukaustyti ledo. Kol kas žiemai dar nepasiduoda upės, Kauno marios, o štai Lampėdžių ežeras jau nevilnija. Čia jau pasirodė ir pirmieji poledinės žūklės mėgėjai.

„Kaip tik šiuo metu geriausiai kimba ešeriai, o po Naujųjų metų jie bus vangesni“, – tvirtino ilgametis žvejys Aleksandras.

Jį penktadienį sutikome prie Lampėdžių karjero jau po žvejybos. „Per kelias valandas prigaudžiau apie 20 ešerių. Neblogas laimikis. Po kelių savaičių bus galima pagauti kuojų, karšių“, – kalbėjo vyras.

Ledas dar plonas

Aleksandras sakė, kad kol kas žvejų ateina nedaug. „Ryte be manęs prie kito kranto dar buvo trys vyrai. Ledas dar plonas, todėl ateina tik nekantriausieji“, – mano Aleksandras. Pagal išgręžtą skylę žvejys paskaičiavo, kad dabar Lampėdžių karjerą dengia 5 cm storio danga.

Jis tikino žvejojantis prie pat kranto. „Dar baisu eiti tolyn. Reikia vienos ar dviejų šaltesnių naktų, ir tada karjeras bus visiškai saugus“, – prognozuoja Aleksandras.

Taip pat žvejys rodė Suomijoje įsigytą žieminei žvejybai tinkamą aprangą. „Joje esantis oro sluoksnis ne tik puikiai saugo nuo šalčio, bet ir laikytų kūną virš vandens bei neleistų jame sušalti“, – kalbėjo kaunietis.

Pavojingas laikas

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Vytautas Jokšas sakė, kad tokių žvejų, kurie apsirūpina tinkama žiemos žvejybai amunicija, pasitaiko retai.

„Blogai, kai žvejai vilki vien tamsiais drabužiais, prietemoje ar ūkanotą dieną žmogų sunkiau pamatyti, jei jis įlūžta. Taip pat yra kitokios naudingos ir nebrangios įrangos, pavyzdžiui, specialūs spygliai, kuriais lengviau išsiropšti iš eketės“, – kalbėjo viršininkas.

V.Jokšas minėjo, kad šiuo metu ledas gali būti itin klastingas. „Jį greitai padengė sniegas, todėl danga ne taip sparčiai storėja net ir nuolat spaudžiant šaltukui“, – sakė V.Jokšas.

Ledas laikomas tvirtu, kai jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas gali išlaikyti žmogų. Kad ledas išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis nei 12 cm.

„Daug lemia ne tik storis, bet ir vieta, kur susiformavo ledas: tai priklauso nuo srovių, pakrantės reljefo, augalijos, užšalimo sąlygų, todėl vienur ir storas ledas gali kelti pavojų, o kitur – atvirkščiai, saugus ir plonesnis“, – aiškino V.Jokšas, pabrėžęs, kad šiuo metu ant ledo dar geriau nelipti.

Gelbėjo stirnas

Kol kas didesnių incidentų Kauno regiono ugniagesiai gelbėtojai neužregistravo. „Bet nenustebčiau, kad šiuo metu galėjo būti įlūžusių, bet nekvietusių gelbėtojų žvejų, kurie išsikapanojo savomis ir draugų jėgomis“, – svarstė V.Jokšas.

Praeitą savaitę gelbėtojams teko vykti į Kėdainius, kur tvenkinyje kapanojosi dvi stirnos. „Kai atvykome, viena jau buvo nuskendusi, o kitą išgelbėjome“, – pasakojo viršininkas.

Pasak jo, dabartinio laikotarpio ledas pavojingas ir tuo, kad yra aštrus lyg stiklas. „Ir paskendusi stirna greičiausiai žuvo ne tiek nuo vandens, kiek nuo žaizdų“, – sakė V.Jokšas.

Kaune gelbėtojus dažniausiai kviečia pavasarį. „Daugiausiai incidentų įvyksta Kauno mariose, nes ten ledas klastingas, ne vienodai sušalęs: vienoje vietoje gali būti 30 cm, o šalimais – vos keli cm, mat apačioje teka srovė“, – aiškino pariegūnas.

Gelbėtojų patarimai

Pradėjus traškėti ar linkti ledui, lūžimo galite išvengti padidinę atramos plotą, todėl atsiremkite į ledą rankomis (panaudokite lazdą, meškerę ar kitą daiktą) ir gulėdami šliaužkite į krantą.

Jei įlūžote, išskėskite rankas plačiai virš galvos ant ledo ir riskitės šonu ropšdamiesi ant ledo lyties, atsispirdami kojomis į priešingą ledo lyties kraštą. Nepraraskite savitvardos, viską darykite lėtai ir atsargiai. Žinokite, kad drabužiuose likęs oras ilgokai padės išsilaikyti vandens paviršiuje ir šauktis pagalbos.

Gelbėdami kitus, panaudokite atramos plotą didinančius daiktus (kartis, lentgalius ir kitas šalia esančias priemones) ir stenkitės kuo daugiau prisišaukti žmonių. Ištraukę skenduolį nedelsiant pradėkite gaivinimo veiksmus: dirbtinį kvėpavimą ir širdies masažą. Pakvietę ugniagesius gelbėtojus ar kitą gelbėjimo tarnybą, nepamirškite pasitikti jų mašinų – tai padės greičiau rasti nelaimės vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vytenis

vytenis portretas
Keistas patarimas kad norint padidinti atsparos plota reikia panaudoti meskere, taigi ziminiu meskereliu ilgis vos 20-30cm... Kazkaip neapgalvotai sneka. :)

Pasiulymas

Pasiulymas portretas
Jei zvejai nepaiso pavojaus sau, tai iluzusius ir skestancius reiketu nusauti, kad nesikankintu, o ne gelbeti, rizikuojant gelbetoju givybe!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių