Rusijos kariai nesiruošia trauktis (nuotr.)


2008-08-16
kaunodiena.lt, BBC ir „Reuters“ inf.
Rusijos kariai nesiruošia trauktis (nuotr.)

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Maskvoje šeštadienį pasirašė paliaubų sutartį su Gruzija. Sutartis, kurią penktadienį pasirašė ir Gruzijos vadovas Michailas Saakašvilis, įpareigoja  konflikto šalis nutraukti karinius veiksmus ir sugrąžinti savo pajėgas į pozicijas, kurias jos buvo užėmusios iki karo pradžios. Tačiau rusų kariuomenė dar nesiruošia pasitraukti.

Šeštadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad nenuspręsta, kada rusų pajėgos bus išvestos iš Gruzijos. Anot jo, Rusijos kariai ten bus „tiek laiko, kiek reikės" ir bus išvestos tik tuomet, kai bus imtasi papildomų saugumo priemonių, tačiau jų konkrečiai neįvardijo.  

Pasak užsienio korespondentų, praėjusią naktį rusų pajėgos toliau skverbėsi į Gruzijos gilumą. Rusijos kariai iki šiol kontroliuoja netoli Pietų Osetijos esantį Gorį. „Būsime čia iki to laiko, kol Saakašvilis atsistatydins", - naujienų agentūros „Reuters" žurnalistui sakė rusų kareivis šalia Gorio įrengto kontrolės posto.

Liudininkai matė kelis tankus Kaspio mieste, esančiame maždaug už 35 km nuo sostinės Tbilisio, į kurį važiavo pilni sunkvežimiai su rusų kariais.

Anot Gruzijos pareigūnų, Rusijos pajėgos dislokuotos ir Počio uoste prie Juodosios jūros bei Senakio mieste, kitose vietovėse.

Šiuo metu Gruzijoje esančio Lietuvos žurnalisto Rimo Bružo teigimu, rusų pajėgos į užgrobtus regionus neįsileidžia tarptautinės humanitarinės pagalbos. „Situacija yra labai liūdna", - sako jis.

JAV prezidentas George‘as W.Bushas jau ne kartą reikalavo Rusiją išvesti savo pajėgas iš Gruzijos. Tokį patį reikalavimą pareiškė penktadienį su D.Medvedevu susitikusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Ji pavadino Rusijos veiksmus „neadekvačiais".

Politologų nuomone, toks Vokietijos spaudimas yra svarbus, kadangi ši šalis yra viena pagrindinių Rusijos ekonominių partnerių. Be to, Maskva jai jaučia daugiau simpatijų nei kitoms Europos valstybėms, pavyzdžiui, proamerikietiškajai Didžiajai Britanijai ar Lenkijai.

Nuotraukose: Gruzijoje šeimininkauja Rusijos kariuomenė