Vaikų kelionėms - dar atviresni vartai


2008-07-26
Violeta Vilkauskaitė
Vaikų kelionėms - dar atviresni vartai

Nepilnamečiams keliaujant į Šengeno šalis jau nebereikia nė vieno iš tėvų notariškai patvirtinto sutikimo, tačiau tėvai kartais jais apsirūpina "dėl visa ko".

Gyventojai gana greitai įsidėmėjo, į kokias valstybes vežantis nepilnamečius vaikus jau nebereikia nė vieno iš tėvų notaro patvirtinto sutikimo, o į kurias vykstant vis dar taikoma ankstesnė Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarka.

Notarų kontoros, anksčiau, ypač vaikų atostogų metu, lūždavusios nuo visada paskutinę minutę prieš kelionę susirūpinusių leidimais tėvų, dabar atsipūtė. Darbo notarams su vieno tėvų leidimu vaikui išvykti į užsienį būdavo nemažai, o naudos - ašaros. Be to, dažnas tėvų užėjimas į notarų kontorą neapsieidavo be skandalų - visi norėdavo leidimų greitai. Notarai pykdavo, nes tai trukdydavo dirbti su kitais, iš anksto užsiregistravusiais klientais.

"Dabar dirbti tikrai tapo lengviau, - "Kauno dienai" sakė Kauno 9-ojo notarų biuro notarė Dalytė Krikštolaitytė. - Dėl sutikimo vaikui išvykti į užsienį kreipiasi vienas kitas gyventojas. Net ir vykstant ten, kur nereikia to sutikimo, kartais prašo jo - dėl visa ko." Pasak notarės, darbas palengvėjo jau pernai, kai buvo iš dalies pakeista Vaiko laikino išvykimo į užsienį tvarka (vietoj abiejų tėvų sutikimo užtenka tik vieno).

Nuo praėjusių metų gruodžio 21 d. Lietuvai tapus visateise Šengeno teritorija, vaikų kelionės į šio aljanso valstybes tapo visiškai nevaržomos - nereikia nė vieno iš tėvų sutikimo. Nuo šių metų kovo 30 dienos Lietuva tapo visateise partnere ir oro erdvėje.

Gyventojai kartais nerimauja, kad, atsivėrus Šengeno erdvei, vaikas tiesiog gali pabėgti iš namų ir vienas be tėvų žinios pasiekti visai kitą valstybę. Lietuvos notarų rūmų patarėja civilinės teisės klausimais Daiva Dumčiuvienė sako, kad tai yra tas pats, kaip vaikui nuo tėvų pabėgti Lietuvos teritorijoje. Paskelbus paiešką, vaiko vienodai ieškos ne tik Lietuvos teisėsaugininkai, bet ir kitų Šengeno valstybių pareigūnai.

Be to, laikantis saugumo reikalavimų, pareigūnai tikrina dokumentus oro ir jūrų uostuose.


Vykstant į Šengeno valstybę

Jeigu vaikas vyksta į kurią nors Šengeno valstybę, visai nesvarbu, ar jis keliauja su tėvais, ar su vienu iš tėvų, ar su lydinčiu asmeniu ar net vienas - vieno iš tėvų sutikimo nereikia turėti ir joks valstybės sienos apsaugos pareigūnas jo nereikalaus.
Tačiau reikia gerai įsidėmėti, kokios yra Šengeno valstybės. Svarbiausia, kad jų sąrašas nesutampa su ES valstybių sąrašu. Šengeno erdvės reikalavimai netaikomi Didžiajai Britanijai, Airijai, Kiprui, Rumunijai, Bulgarijai ir Šveicarijai. Į jas vykstant notariškai patvirtintas vieno iš tėvų sutikimas reikalingas.

Vykstant į kitas šalis

Jeigu vaikas vyksta ne į Šengeno valstybę, taikoma Vaiko laikino išvykimo į užsienio valstybes tvarka. Pagal ją, jeigu vaikas vyksta su vienu iš tėvų, sutikimo taip pat nereikia. Jeigu vaikas vyksta ne su tėvais, bet su jį lydinčiu asmeniu ar vienas, reikės vieno iš tėvų (globėjų) rašytinio ir pas notarą patvirtinto sutikimo.

Vykstant per Šengeno valstybę į ne Šengeno valstybę, vieno iš tėvų notariškai patvirtintą sutikimą reikės pateikti ne Lietuvos, o kitos Šengeno valstybės sienos apsaugos pareigūnams. Pavyzdžiui, vaikui vienam ar su lydinčiu asmeniu vykstant per Graikiją į Kiprą, vieno iš tėvų sutikimą reikės rodyti Graikijos pareigūnams.

Paradoksas, tačiau Vyriausybės nutarimas nenumato, kad sutikimas turi būti išverstas į užsienio kalbą, tačiau notarai pataria jį išversti (juk užsienio valstybės sienos apsaugos darbuotojai nesupras lietuviškai).

Jeigu keliaujama ne per Šengeno valstybę į Šengeno, vieno iš tėvų sutikimo vaikui reikės. Pavyzdžiui, jeigu vaikas vienas ar su lydinčiu asmeniu skrenda per Londoną į Ispaniją.

Šaltinis: Lietuvos notarų rūmai