Kapinių plėšikai kasė kuršių palikimą


2009-06-18
Daiva Janauskaitė
Kapinių plėšikai kasė kuršių palikimą

Porą savaičių slėpę ypatingo tyrimo detales, Klaipėdos paminklosaugininkai pagaliau užčiuopė kuršių palikimo grobikų pėdsakus.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio inspektoriai iš Skuodo rajono vienos vietovės gavo žinių apie neteisėtą pilkapių kasinėjimą. Pasitelkę į pagalbą policiją, paveldosaugininkai susekė ir sulaikė du vaikinus, kurie be leidimo kasinėjo X–IV a. senovės kuršių kapinyną.

Nors jaunuoliai tikino esantys būsimieji archeologai, reikiamų dokumentų neturėjo. Paveldo saugotojus nustebino, kad kapų plėšikai buvo apsiginklavę modernia, ne kiekvienam archeologui prieinama technika – metalo ieškikliais, turėjo žemėlapius, senovės kapinyno schemą, buvo apmokyti, kaip kasinėti.

Turima duomenų, kad Vakarų Lietuvoje senųjų kuršių palikimas neteisėtai kasinėtas ne trumpiau nei ketverius metus.

Aptiktas ir konfiskuotas didelis kiekis archeologinių radinių iš senovės kapų: šimtai karių ginkluotės (kovos kirvių, kalavijų) bei papuošalų fragmentų.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Naglis Puteikis įtaria, kad kai kurie valstybinių institucijų darbuotojai, tarp jų ir paveldosaugininkai, žinojo apie ne vienus metus vykdytus neteisėtus kasinėjimus, bet niekam apie tai nepranešė.

Manoma, kad užčiuoptas tik neteisėtų kasinėjimų siūlo galas. Neteisėtos veiklos centras – vienas Lietuvos didmiesčių. N.Puteikio tikinimu, tai nėra Klaipėda.

Kad neteisėta veikla vykdyta sąmoningai ir gerai organizuotai, galima spręsti ir iš to, kad sulaikytieji vaikinai jau pasisamdė rimtus advokatus, kurie bando įrodyti savo ginamųjų nekaltumą.

"Tai tik siūlo galas. Tyrimas tikrai užtruks ir, neabejoju, kad apims ne tik Vakarų Lietuvos regioną. Manau, organizuojant neteisėtus kasinėjimus bei paveldo grobimą dalyvavo daugybė žmonių, tarp kurių gali būti ir profesionalių archeologų", – svarstė N.Puteikis.

Apie neteisėto mūsų paveldo kasimą ir gabenimą į užsienį byloja Vakarų Europos šalių antikvariatų asortimentas. Čia galima rasti puikiai restauruotų radinių.

Specialistai nuogąstauja, kad į pilkapius ir kapinynus gali plūstelėti daugybė diletantų, kurie nesugeba ne tik kasinėti, bet ir nepažintų senųjų vietos gyventojų palikimo nuo sovietinio norago nuolaužos. Taip gali būti sunaikintas dar neištirtas paveldas.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl didelės mokslinės, istorinės ar kultūrinės reikšmės turinčių vertybių sunaikinimo ir sugadinimo. Kaltininkams gresia areštas arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.


Nusikalstama veikla

Juodieji archeologai – tai senovinių dirbinių kolekcininkai arba perpardavinėtojai, ieškantys žemėje esančių senųjų kultūrų dirbinių. Dažniausiai jie ieško senovinių metalo dirbinių, tam naudoja metalo ieškiklius. Per tokias nelegalias paieškas bei kasinėjimus negrįžtamai sunaikinamas kultūrinis sluoksnis, nes neatliekama mokslinė fiksacija, radiniai patenka į juodąją rinką, pas kolekcininkus, o dažniausiai yra išvežami iš Lietuvos.

Labiausiai kultūros paveldo objektus žaloja kapinių plėšikai, kurie, naudodamiesi profesionaliais metalo ieškikliais, perkasa istorinius kapinynus negrįžtamai juos sužalodami.