Jie ginkluoti, pavojingi ir nesugaunami


2009-10-20
Asta Kuznecovaitė
Jie ginkluoti, pavojingi ir nesugaunami

Dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio policija negali surasti jau dvi savaites. Tokių pavojingų nusikaltėlių, kurių pareigūnai neranda, yra ne vienas.

Vis kažko pritrūksta

D.Kedys, anot pareigūnų, yra labai ieškomas, tačiau dingo be pėdsakų. "Pritrūkome laiko ir informacijos", – paklaustas apie vangų policijos reagavimą aiškino generalinio policijos komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas.

Tokių nusikaltimų, kai policijai kažko pritrūksta, o įtariami ginkluoti ir labai pavojingi asmenys lyg prasmenga, Lietuvoje yra ir daugiau.

Nuo praėjusių metų lapkričio 4-osios policija tebeieško nužudymu ir dviejų moterų sužalojimu įtariamo Algirdo Aleksos. Lapkričio 1-ąją Trakų rajone Julijanavos kaime Česlavą Albertavičienę bei jos motiną Eleną ir dukrą Rasą sužeidęs nužudytosios buvęs gyvenimo draugas A.Aleksa nerastas iki šiol.

Vyras dingo. Praėjus kelioms dienoms po nužudymo buvo paskelbta, kad A.Aleksa galėjo nusišauti, tačiau jo lavono taip pat niekas nerado.

Juodvarnis tarsi prasmego

Dar anksčiau, nuo 2000 m. vasario 28 d., ieškomas į policijos pareigūną šūvį paleidęs mistinės organizacijos "Juodvarniai" narys Eligijus Šmidtas (gim. 1962 m.)

Šio vyro vairuojamą automobilį policijos pareigūnai sustabdė 2000 m. Varėnos rajone. Policininkams kilo įtarimų ir jie paprašė atidaryti automobilio bagažinę, tačiau E.Šmidtas išsitraukė ginklą ir šovė į paeigūną.

Po šio įvykio jo daugiau niekas nematė.

O kur R.Zamolskis?

Bene labiausiai Lietuvoje ieškomo nusikaltėlio Romo Zamolskio policija negali surasti nuo 2001 m. gegužės 13 d.

2001 m. jis pabėgo iš Žiegždrių psichiatrijos ligoninės, kurioje buvo laikomas po trijų žmonių nužudymo. Atsidūręs laisvėje R.Zamolskis Vilniuje prie "Maxima" bazės užpuolė ir sunkiai sužalojo buvusio Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorių ir pagrobė 70 tūkst. litų.

Praėjus dviem mėnesiams po nusikaltimo, R.Zamolskį Vilniuje atpažino patruliuojantis pareigūnas. Nusikaltėlis pradėjo šaudyti, sužeidė du policininkus.

Dar po kelių mėnesių vėlgi pareigūnai R.Zamolskį pastebėjo Kaune, "Atžalyno" mokyklos stadione. Pasikartojo panaši istorija: nusikaltėlis sužeidė du jį besivijusius policininkus, o pats pabėgo. 2001 m. spalio 8 d. R.Zamolskis ir jo bendrininkas Virgilijus Savickis pastebėti Panevėžyje. Nusikaltėliai pradėjo šaudyti į juos persekiojusius policininkus. Tą kartą pareigūnų kulka sužeidė ir R.Zamolskį, tačiau jis vėl pabėgo.

Prisiminė ir kuriozą

Buvęs Vilniaus 3-iojo policijos komisariato pareigūnas prisimena vieną kuriozinį su R.Zamolskio paieška susijusį įvykį. 2002 m. buvo gauta informacija, kad į R.Zamolskį labai panašus žmogus apsigyveno netoli stoties esančiame "Gintaro" viešbutyje.

Policijos pareigūnai, specialiosios tarnybos iškart apsupo viešbutį. Kai "Aro" pareigūnai pro langą su visais stiklais įsiveržė į tariamo R.Zamolskio kambarį, vyrą jie rado lovoje, ramiai bežiūrintį televizorių. Jam iškart buvo užlaužtos rankos, žmogus paguldytas ant žemės ir tik su vienais apatiniais išgabentas asmenybei patikrinti. Suprantama, tai pasirodė esąs ne R.Zamolskis.