Egzekucijos byla — teisme


2008-05-10
Tomas JARUSEVIČIUS
Egzekucijos byla — teisme

Keturi nepilnamečiai, įtariami pernai vasarą Aleksote nužudę neįgalų vyrą, netrukus stos prieš teismą.

Vakar Kauno apygardos prokuratūra pranešė apie teismui perduotą nužudymo baudžiamąją bylą su kaltinamuoju aktu. Šį šiurpų nusikaltimą įtariami įvykdę keturi Aleksote ir Garliavoje gyvenantys 14–17 metų amžiaus paaugliai. Visi jie – vidurinių mokyklų auklėtiniai. Moksleiviams inkriminuojama žmogžudystė iš chuliganiškų paskatų.

Nepilnamečiai į teisiamųjų suolą sės už praėjusių metų liepos 1-osios naktį įvykdytą žmogžudystę. „Kauno diena“ rašė, kad tądien Aleksote esančiame parkelyje ties Šeštokų ir Kiečių gatvių sankryža buvo rastas netoliese gyvenusio 44 metų vyro lavonas. Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad vyras mirė smurtine mirtimi.

Netrukus vienas po kito į teisėsaugininkų gniaužtus pakliuvo keturi paaugliai. Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad būtent jie pernai paskutinės birželio dienos vakarą leido minėtame parkelyje besivaišindami alkoholiniais gėrimais. Apie ten vykusias orgijas liudijo išlikę pėdsakai – šviežia laužavietė ir buteliai nuo degtinės bei alaus.

Tyrimą kuravęs Kauno apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokuroras nepilnamečių svaiginimąsi įvertino kaip sunkinančią aplinkybę. Ketvertuko nariai įtariami veikę bendrininkų grupėje.

Ikiteisminį tyrimą atlikusių Kauno kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjų greitai išaiškinti ir surasti įtariamieji netrukus buvo suimti, o vėliau jiems skirtas sankcijas teismas sušvelnino. Šiuo metu visiems įtariamiesiems skirtos kardomosios priemonės – nepilnamečių atidavimas tėvų priežiūrai ir rašytiniai pasižadėjimai neišvykti.

Bylos duomenimis, iš žvejybos tąnakt apie 1 val. ėjusiam neįgaliam vyrui parkelyje kelią pastojo neblaivūs agresyviai nusiteikę nepilnamečiai. Manoma, kad smurtautojai užmušė žmogų iš chuliganiškų paskatų, spardydami ir talžydami kumščiais, kol galiausiai auka prarado sąmonę, o netrukus nuo smarkių sužalojimų mirė. Įvykio vietoje rasta ir sulaužyta nužudyto žvejo meškerė.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikysiantis Kauno apygardos prokuratūros Labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo prokuroras teigė, kad šioje byloje civilinėmis ieškovėmis pripažintos nužudytojo motina bei dukra teismo prašo priteisti po 50 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Kauno apygardos prokuratūros atstovės spaudai Zitos Gaižauskienės teigimu, praėjusiais metais Kauno apygardos teritorijoje esančios prokuratūros teismui perdavė iš viso septynias baudžiamąsias bylas, kuriose nužudymu buvo kaltinami devyni nepilnamečiai.

Kauno apygardos teismas pernai už nužudymus nuteisė šešis nepilnamečius.