Saulės akiniai — ne tik aksesuaras


2008-04-15
Saulės akiniai — ne tik aksesuaras

Nuo pavojingų spindulių tamsūs lęšiai saugo ir regos problemų turinčių žmonių akis

Džiaugiatės stilingais saulės akiniais? Tačiau ar esate tikri, kad jie ne tik puošia, bet ir saugo nuo žalingų ultravioletinių (UV) saulės spindulių? Kaip išsirinkti tinkamiausius saulės akinius, „Sveikata“ kalbėjosi su optikos „Eagle Vision“ oftalmologe Asta Jukniene.

– Kaip išsirinkti saulės akinius?
 
– Saulės akiniai turi būti ne tik stilingas aksesuaras, bet visų pirma – patikima apsauga nuo kenksmingų saulės spindulių. Renkantis akinius svarbu atkreipti dėmesį, ar akiniai patogūs ir gerai dengia akis, ar juos užsidėjus nereikia markstytis nuo saulės.
UV spinduliai, kurie kenksmingi ne tik žmogaus odai, bet ir akims, gali pažeisti akies lęšiuką ir tinklainę, todėl akinius nuo saulės patartina nešioti pasirodžius pirmiesiems pavasario saulės spinduliams.
UV spinduliai sudaro 5 proc. mus pasiekiančios saulės šviesos. 10 proc. saulės spindulių sudaro B tipo UV ir 90 proc. – A tipo UV spinduliai. UVB tipo spinduliai skatina kataraktos vystymąsi, o UVA kenkia tinklainei. Todėl geriausia rinktis akinius, kurie 100 proc. saugo nuo UV spindulių. Neretai ant akinių klijuojami lipdukai, kurie informuoja apie šimtaprocentinę apsaugą nuo UV spindulių. Tačiau tai patikrinti ir įsitikinti, kad akiniai tikrai patikimi, galima optikose: specialus aparatas parodo, ar lęšiai turi reikalingus filtrus.

– Kokie yra akinių lęšiai ir kaip žinoti kokie tinka?

– Optikose yra įvairių akinių lęšių: spalvotų, veidrodinių, poliarizuotų, stiklinių ir plastikinių. Pastarieji pasižymi tvirtumu: juos įmanoma tik sulaužyti, bet ne sudaužyti. O sudužus stikliniams akinių lęšiams kyla pavojus susižeisti.
Patarimai, kokios spalvos lęšius rinktis, gali būti tik rekomendacinio pobūdžio. Nors manoma, kad geriausiai UV spindulius sugeria gelsva ir rusva spalvos. Akinių lęšiai pagal tamsumą ir šviesos sulaikymą skirstomi į penkias kategorijas: šviesiausius filtrus turintys lęšiai žymimi – 0, tamsiausius – 4.
Populiariausi Lietuvoje 2 ir 3 kategorijos lęšių filtrai. Skaičiai, žymintys filtro tamsumą, dažniausiai užrašomi vidinėje akinių kojelės pusėje.
Optikose akinius nuo saulės gali įsigyti ir regėjimo problemų turintys žmonės. Korekciniai lęšiai nuspalvinami ir padengiami specialia danga, saugančia nuo UV spindulių ir gamtoje esančių natūralių atspindžių. Kol kas tokius akinius dažniausiai renkasi sportininkai.

– Kokius akinius turėtų rinktis vairuotojai?

– Mašinos daiktadėžėje vairuotojas turėtų laikyti kelias akinių poras. Šviečiant ryškiai saulei akis geriausiai apsaugo akiniai tamsiais lęšiais (tačiau nereikėtų rinktis pačių tamsiausių – 4 kategorijos lęšių). Vakare juos reikėtų pakeisti šviesesniais akiniais arba lęšiais su antirefleksine danga, kurie sutrumpintai žymimi AR. Idealiausiai vairuojančiam žmogui tinka poliarizuoti lęšiai. Jie ypatingi tuo, kad nepraleidžia poliarizuotų šviesos atspindžių nuo horizontalių paviršių: vandens, šlapios kelio dangos. Akiniai su poliarizuotais lęšiais didina matymo kontrastingumą, todėl rekomenduojami ne tik vairuotojams, bet ir žvejams, buriuotojams ir slidininkams.

– Ar galima įsigyti patikimus akinius turgavietėse?

– Patikimus akinius galima nusipirkti tik optikose, kuriose specialistas padės išsirinkti tinkamiausius.
Gatvėse arba turgavietėse parduodami akiniai dažniausiai yra tik įvaizdžio detalės, nesuteikiančios apsaugos nuo UV spindulių. Pirkdami tokius akinius rizikuojate pakenkti savo akims.

– Ką diktuoja saulės akinių mados?

– Madingi akiniai tie, su kuriais žmogus jaučiasi gerai. Tačiau renkantis akinius ir derinant juos prie veido, derėtų nepamiršti vienintelės taisyklės – rėmelių viršutinė linija neturi uždengti antakių. Sekantiems
naujausias madas pravartu žinoti kelis svarbius akcentus. Šį, kaip ir praėjusį, sezoną vyrauja šeštojo dešimtmečio stiliaus mados – didelių formų, tamsūs ir masyvūs akiniai, plačiomis kojelėmis, inkrustuoti deimantais arba puošti įvairiausiais raižiniais. Atsižvelgiant į gamintoją, tokios puošmenos kišenę patuštins nuo keliolikos iki kelių tūkstančių litų.

Lęšių filtrai

Filtro kategorija  Charakteristika  Šviesos sulaikymas
0 Labai šviesus filtras 0–20%
1 Šviesus 20–57%
2 Vidutinis 57–82%
3 Tamsus 82–92%
4 Labai tamsus 92–97%

AR – akiniai su antirefleksine danga.
Polarized – akiniai su poliarizuotais stiklais.
Optikos salonuose parduodami akiniai dažniausiai 100 proc. saugo nuo UVB ir UVA spindulių. Tokie akiniai žymimi lipdukais – 100% UV protection.