Nuo širdies ligų apsaugo sveika gyvensena


2011-09-27
Sandra Lukošiūtė
Nuo širdies ligų apsaugo sveika gyvensena

Lietuvoje maždaug pusės užregistruojamų mirčių priežastis – širdies ir kraujagyslių ligos. Tokia sotaus gyvenimo pasekmė. Tačiau šių pavojingų ligų galima išvengti pakoregavus gyvenimo būdą.

Primena, kaip saugoti širdį

17,1 mln. – tiek pasaulio gyventojų kasmet miršta nuo širdies ligų. Jos sukelia apie 29 proc. visų mirčių. Lietuvoje šie skaičiai yra gerokai didesni.

Pastebima, kad širdies ir kraujagyslių ligomis dažniau serga ekonomiškai geriau išsivysčiusių šalių gyventojai. Prie jų priskiriami ir lietuviai.

Netinkama mityba, pasyvus gyvenimo būdas, žalingi įpročiai didina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Norėdama atkreipti visuomenės dėmesį į šias problemas, Pasaulinė širdies federacija rugsėjo 29-ąją kviečia minėti Širdies dieną.

Ne tik jos metu, bet ir visą pirmąjį rudens mėnesį kardiologai primena, kaip apsisaugoti bei sumažinti riziką sirgti širdies ligomis. Šių metų Širdies dienos renginių šūkis – "Vienas pasaulis, vieni namai, viena širdis".

Klaipėdos jūrininkų ligoninės II kardiologijos skyriaus vedėjas Arūnas Maksvytis paaiškino, kad šiemet prevenciniai renginiai orientuojami į paties žmogaus pastangas, ką jis gali nuveikti savo sveikatos labui.

"Norint būti sveikam pakanka ir nedidelių pastangų", – patikino kardiologas.

Pakanka mažų dalykų

Pasak A.Maksvyčio, rūpintis savo sveikata galima pradėti nuo mažų žingsnelių. Vienas tokių – nerūkyti namuose.

Gydytojas sakė suprantąs, kad rūkaliui atsisakyti šio žalingo įpročio gana sunku. Bet nerūkyti namuose jau būtų mažas žingsnis, saugojant savo ir artimųjų sveikatą.

Tabako rūkymas sukelia apie penktadalį visų širdies ligų. Atsisakius šio žalingo įpročio jau po metų rizika susirgti širdies ligomis sumažėja perpus, o po 15 metų buvusio rūkytojo situacija prilygsta nerūkančiojo.

Kardiologas pastebi, kad namuose taip pat galime pasirūpinti ir sveikesne mityba. Norint išsaugoti sveiką širdį į pusryčių meniu būtina įtraukti kokį nors vaisių. Kitas minimalus žingsnelis, siekiant sumažinti širdies ligų riziką, – per dieną suvalgyti nuo 2 iki 3 daržovių.

Kuo mažiau sedėti prie televizoriaus – šį patarimą turėtų įsidėmėti norintieji išsaugoti sveiką širdį. Kardiologai šį laiką geriau siūlo praleisti aktyviai su savo šeima: važiuoti dviračiu, žaisti judrius žaidimus ar tiesiog apie pusvalandį pasivaikščioti pėstute.

Padeda sveikatos kodas

Pasak Klaipėdos jūrininkų ligoninės Širdies aritmijų skyriaus vedėjos Sigutės Norkienės, svoris ir kūno masės indeksas, kraujospūdis, cholesterolio, gliukozės kiekis, žalingi įpročiai – duomenys, pagal kuriuos gydytojas įvertina širdies ligų riziką. Arba patariama labiau pasirūpinti savo sveikata, arba pakanka laikytis elementarių sveikos gyvensenos principų.

S.Norkienė paaiškino, kad tikimybę susirgti koronarinėmis širdies ligomis padidina ir nuo žmogaus nepriklausantys rizikos veiksniai: amžius, lytis, paveldimumas. Tačiau net tokiu atveju galima padėti sau ir riziką suvaldyti.

Jei žmogus jau sirgo išemine širdies liga, buvo patyręs infarktą, sveikos gyvensenos principų turėtų laikytis gerokai griežčiau nei sveikasis.

Rizika padidėja

Gydytojai atkreipia dėmesį, kad dėmesingesni savo sveikatai turėtų būti tie, kurių artimieji nuo širdies ligų mirė ankstyvame amžiuje.

Pastebima, kad jeigu tėvas mirė iki 55 metų arba motina iki 65 metų, vaikams širdies ligų rizika padidėja pusantro karto. Jeigu dėl širdies ligų tėvai mirė sulaukę vyresnio amžiaus, grėsmė sumažėja iki 1,2 karto.

Pasak A.Maksvyčio, širdies ligų profilaktika nėra visagalė, tad kiekvienas turėtų žinoti pavojingų ligų – krūtinės anginos, miokardo infarkto, insulto požymius. Juos pajutus būtina kuo skubiau kreiptis į medikus.


Krūtinės anginos požymiai

diskomfortas krūtinės srityje

skausmas, plėšimas, deginimas krūtinės viduryje

skausmas plinta į viršutinę kūno dalį, kaklą, nugarą

pykinimas, atsirūgimas, net vėmimas

silpnumas, prakaitavimas

galvos svaigimas

mirties baimė


Insulto požymiai

staiga perkreiptas veidas

vienos pusės rankos ar kojos silpnumas

galvos svaigimas

kalbos sutrikimas

galimi regėjimo sutrikimai

eisenos, koordinacijos sutrikimai

staigus veriantis galvos skausmas be aiškios priežasties


Sveikatos kodas 035140530

0 – nerūkyti

3 – 3 km pėsčiomis kasdien arba 30 min. vidutinio intensyvumo bet kokia fizinė veikla

5 – 5 porcijos vaisių ir daržovių kasdien

140 – sistolinis arterinis kraujo spaudimas mažesnis nei 140 mm Hg

5 – bendrojo cholesterolio koncentracija kraujyje mažesnė nei 5 mmol/l

3 – mažo tankio lipoproteinų cholesterolio koncentracija kraujyje mažesnė nei 3 mmol/l

0 – nėra antsvorio ir cukrinio diabeto


Pasaulinės širdies dienos renginiai Klaipėdoje rugsėjo 29-ąją

11–15 val. Lietuvininkų aikštėje vyks renginys, skirtas Pasaulinei širdies dienai paminėti. Bus matuojamas kraujospūdis, kūno masės indeksas, vertinama rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Bus dalijami lankstinukai, populiarinantys sveiką gyvenseną.

10–13 val. Klaipėdos jūrininkų ligoninės fojė matuojamas arterinis kraujospūdis, kūno masės indeksas, vertinama rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Bus dalijami lankstinukai, populiarinantys sveiką gyvenseną.

16 val. Klaipėdos jūrininkų ligoninės konferencijų salėje klaipėdiečiams bus skaitoma paskaita "Kaip išvengti miokardo infarkto?"