Embrionas — gyvūno ir žmogaus hibridas


2008-04-15
Embrionas — gyvūno ir žmogaus hibridas

Anglų mokslininkai teigia, kad jiems pavyko sukurti embrioną iš žmogaus ląstelių ir karvių kiaušialąstės, tačiau šis metodas tikrai nebus naudojamas auginti žmogaus ir gyvūno hibridus ar gydymo tikslais.

Į karvės kiaušialąstę buvo įterpta žmogaus DNR – gautas gyvas ir augantis embrionas. Jis išgyveno tris dienas. Tai buvo padaryta tikintis gauti kamieninių ląstelių.

Kadangi, kaip įprasta mokslo pasaulyje, tokie tyrimai pirmiausia turi būti oficialiai publikuoti mokslo žurnale, smulkiau apie šį eksperimentą kol kas neskelbiama. Bažnyčia šiuos eksperimentus smerkia ir vadina monstrų kūrimu, tačiau mokslininkai tikina, kad nors ir užsimezgę, tokie embrionai vystytis negali. Tačiau taip galima tirti kamienines ląsteles. Šios ląstelės skatina augti ir dalytis kitas ląsteles bei audinius, todėl gali būti panaudotos sunkioms ligoms gydyti.Bandymų gauti embrionų hibridų yra buvę ir anksčiau, tačiau nesėkmingų. Kiek žinoma, toks anksčiau Didžiosios Britanijos Niukaslo universitete sukurtas embrionas neišliks. Šio universiteto Žmogaus genetikos instituto vadovas Johnas Burnas sakė, kad tokių darbų tikslas – taupyti vertingus žmogaus kiaušinėlius klonavimo būdu išgaunant kamienines ląsteles.