Dirbtinė saulė – tik pilnamečiams


2009-10-20
Justė Kiburytė, Sandra Lukošiūtė
Dirbtinė saulė – tik pilnamečiams

Jau mėnuo, kai į soliariumus neįleidžiami paaugliai ir jaunimas. Tik sulaukus 18-os galima naudotis grožio procedūromis, kuriomis nesaikingai naudojantis kyla grėsmė sveikatai.

Norėtų visai uždrausti

Grožio industrijos atstovai nelaimingi: jų klientų skaičius sumažėjo perpus, nors tokiu metų laiku, kaip dabar, prasidėdavo klientų antplūdis. Vasaros saulės pėdsakai ant kūno jau baigia išnykti, o šviečiantis baltas pilvas tarp juodų marškinėlių ir mėlynų džinsų atrodo labai kontrastingai. Taigi, soliariumų labai reikia.

Tačiau sveikatos specialistai, ėmęsi ryžtingų žingsnių, tikina, kad dažno ir intensyvaus deginimosi žala žmogaus organizmui neginčytina ir tokios procedūros soliariumuose kosmetikos tikslais turėtų būti iš viso uždraustos.

Sprendimas priimtas su išlygomis: pagal naujas higienos normas soliariumuose draudžiama lankytis nepilnamečiams, ribojamas lempų galingumas ir reikalaujama teikti vartotojams informaciją apie soliariumų žalą.

Kaip Australijios saulė

Nusivylė tie vartotojai, kurie buvo įpratę įdegti per penkias minutes. Dabar jiems tenka ilginti deginimosi trukmę, nuo to brangsta paslaugos kaina", – tvirtino Soliariumų asociacijos vykdomasis direktorius Aurimantas Jasilionis.

Sveikatos priežiūros specialistai nesileidžia į kompromisus ir tvirtina, kad net ir įgyvendinus naujus reikalavimus deginimasis soliariume yra labai pavojingas sveikatai.

"Soliariume gaunama dozė atitinka Šri Lankos, Australijos saulės skleidžiamą spinduliuotę. Pasaulinė Sveikatos Organizacija ją vertina kaip labai pavojingą", – pateikia pavyzdį Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Saugos kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Veslava Golnis.

Jaunam kenkia labiau

"Soliariumai tikrai žalingi. Tai įrodyta mokslo. Melanomos rizika tiems, kurie iki 30 metų lankėsi soliariumuose, padidėja 75 proc.", – teigia Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro gydytoja Irena Glazauskienė.

Tai patvirtinta ir Sveikatos apsaugos organizacijos duomenimis.

Lietuvoje kasmet nustatoma beveik 2 tūkst. naujų odos vėžio atvejų ir 200 naujų susirgimų melanoma. Pasaulyje kasmet nuo melanomos miršta 66 tūkst. žmonių.

"Vaikai ir paaugliai jautresni žalingam saulės spindulių poveikiui. Tad tikėtina, kad pradėję anksčiau degintis, per savo gyvenimą jie gaus didesnę ultravioletinės spinduliuotės dozę. Be to, jie negali tinkamai įvertinti savo sveikatos būklės ir gali nežinoti, kad soliariumas ir, tarkim, vartojami vaistai yra nesuderinami dalykai", – tikina Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos Saugos kontrolės skyriaus vedėja Jurgita Suraučienė.

Būtent dėl šios priežasties PSO bei Europos odos vėžio prevencijos bendrijos siūlymu sugriežtintas soliariumų paslaugų reglamentavimas Lietuvoje.

Taigi nuo šio rudens soliariumų darbuotojai turi teisę pareikalauti iš savo lankytojų asmens dokumento. Iškilus abejonėms dėl amžiaus, darbuotojai privalo atsisakyti teikti paslaugą.

Nauja tvarka – nebenauja

Bendrovės "Saulės studijos" direktorius Ričardas Suslavičius teigė, kad reikalavimas pateikti amžių patvirtinantį dokumentą nėra visiškai naujas. Darbuotojai ir iki šiol esą stengėsi neaptarnauti nesulaukusių pilnametystės lankytojų, o iškilus abejonėms prašė dokumento.

"Taip elgiasi dauguma soliariumų tinklų. Degintis nepilnamečiams gal leidžia tik maži soliariumai, branginantys kiekvieną klientą", – sakė direktorius.

Jis neslėpė, jog dėl sunkmečio soliariumai ir taip prarado labai daug klientų – apie 30 proc. Vasarą jų gretos dar labiau praretėja. R.Suslavičiaus manymu, soliariumuose lankosi prisižiūrintys ir labiau savo įvaizdžiu besirūpinantys žmonės. Daugumos jų amžius nuo 20 iki 35 metų.

Soliariumų-studijų "Sachara" vadovė Jelena Fasij tvirtino, kad jau nuo metų pradžios kaitintis buvo leidžiama tik turintiems suaugusiojo sutikimą nepilnamečiams. Imtis tokių priemonių privertė kylantys nesusipratimai su tėvais. Paauglės kitiems pirkiniams arba pietums skirtus pinigus išleisdavo soliariume.

J.Fasij neslėpė, kad klientės ne visada linkusios klausyti soliariumų darbuotojų patarimų. Kai kurios lankytojos užsispiria soliarume pabūti ilgiau arba renkasi stipresnius, nei patariama odos tipui, spindulius. Nepaklausiusios patarimo ir nudegusios klientės sukelia skandalą.

Saiką prarasti – kenksminga

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad didžiausią žalą sveikatai padaro ne pats deginimasis soliariume, o pernelyg dažnas, dažnesnis nei kartą per savaitę, mėgavimasis dirbtinės saulės spinduliais.

Įsigaliojus naujajai higienos normai, turi būti išduodamos soliariumų paslaugų teikimo kortelės. Jose fiksuojami apsilankymai soliariume, trukmė, data, soliariumų įrangos gamintojo rekomenduojama deginimosi trukmė bei kita informacija. Be šios kortelės, kiekvienas soliariumo lankytojas turi gauti ir informacinį lapelį, kuriame pateiktos naudojimosi soliariumu taisyklės bei patikima informacija apie odos tipą, nesaikingą deginimąsi ir pan.


Soliariumai ir vėžys

Pasaulio sveikatos organizacija pripažino, kad soliariumuose naudojamos ultravioletinių spindulių lempos kelia tokį pat susirgimo vėžiu pavojų, kaip ir rūkymas. Ekspertai, išnagrinėję pastaraisiais metais atliktų tyrimų rezultatus, pakeitė soliariumų keliamos vėžio grėsmės vertinimą. Dabar ultravioletinių spindulių šaltiniai pateko į didžiausio vėžio pavojaus kategoriją – su cigaretėmis, alkoholiu ir asbestu. Oficiali Pasaulio sveikatos organizacijos pozicija pasikeitė po to, kai Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra Prancūzijoje išnagrinėjo soliariumuose naudojamų ultravioletinių spindulių šaltinių poveikį sveikatai. Prieš dvejus metus ekspertai perspėjo, jog rizika susirgti odos vėžiu naudojantis soliariumų paslaugomis per pastaruosius dešimt metų patrigubėjo. Taip atsitiko, kai juose buvo pradėtos naudoti itin galingos ultravioletinių spindulių lempos, padedančios įdegti iškart. Būtent to pageidavo didelė dalis soliariumų lankytojų.


Itin kenksmingi

žmonėms, kurių oda yra strazdanota, joje daug apgamų bei kurie buvo stipriai nudegę saulėje,

turintiesiems piktybinių odos pakitimų bei artimų giminaičių, sergančių odos vėžiu,

vartojantiesiems odos jautrumą ultravioletiniams spinduliams didinančius vaistus: antibiotikus, antidepresantus, diuretikus, vitaminą A bei kai kuriuos kitus, taip pat vaistus nuo diabeto, grybelinių susirgimų, kontraceptinius preparatus,

nėščioms moterims, asmenims, sergantiems jungiamojo audinio sisteminėmis ligomis, odos raudonąja vilklige, sklerodermija, tuberkulioze, cukriniu diabetu, katarakta, tireotoksikoze bei užkrečiamosiomis ligomis bei tiems, kuriems implantuoti širdies stimuliatoriai, transplantuoti organai.


Nesaikingo deginimosi padariniai

Odos nudegimai, akių pažeidimai, priešlaikinis odos senėjimas, imuninės sistemos susilpnėjimas ir su tuo susijusi didesnė infekcinių ligų rizika, odos vėžys, piktybiniai odos pakitimai.


Užsienio šalyse

Didžiosios Britanijos vėžinių susirgimų specialistai siekia, kad deginimasis soliariumuose apskritai būtų draudžiamas.

Vokietijos žemieji parlamento rūmai priėmė įstatymą, draudžiantį naudotis soliariumais jaunesniems nei 18 metų asmenims dėl odos vėžio pavojaus. Šioje šalyje soliariumus reguliariai, kartą per mėnesį arba dažniau, lanko apie 4 mln. jaunesnių nei 18 metų jaunuolių, dirbtiniu įdegiu puikuojasi jaunesni nei 10 metų vaikai. Vokietijoje kasmet apie 90 tūkst. žmonių suserga odos karcinoma, apie 30 tūkst. – odos plokščiųjų ląstelių karcinoma, kuri yra antroji labiausiai paplitusi odos vėžio forma, kitiems išsivysto melanoma – pavojingiausia odos vėžio atmaina.