Varžovai už prarastus taškus atsilygino šiukšlėmis


2004-10-15
Varžovai už prarastus taškus atsilygino šiukšlėmis

Lietuvos futbolo rinktinė sutramdė vieną pajėgiausių pasaulio ekipų

Lietuvos futbolininkų lygiosios 0:0 su viena pajėgiausių pasaulyje Ispanijos rinktine - garbingas įrašas mūsų sporto istorijoje.

Joje jau yra tokiu pat rezultatu pasibaigusios rungtynės su kitais planetos grandais - Argentina, Italija bei rezultatyvi akistata 1:1 su Vokietija.

Mačo Vilniuje baigtis patvirtino mūsiškių vyriausiojo trenerio Algimanto Liubinsko žodžius: sėkmę lemia ne reitingai ar titulai, o komandos susitelkimas, kovingumas ir ryžtas.

Artimiausią tikslą pasiekė

“Komandai buvo keliama minimali užduotis - lygiosios, maksimali - laimėti. Nuotaikos yra geros, nes pasiekėme artimiausią tikslą - nepralaimėjome”, - po mačo spaudos konferencijoje sakė A.Liubinskas.

Treneris gerai įvertino savo ekipos žaidimą, o labai geram pažymiui, pasak jo, pritrūko pergalės, juo labiau kad lietuviai buvo sukūrę keletą palankių momentų ne vienam įvarčiui.

Realiausią progą turėjo Edgaras Česnauskis, kai 30-ąją rungtynių minutę, prašokęs pro išbėgusį varžovų vartininką Ikerą Kasiljasą, smūgiavo jau į tuščius vartus. Deja, Karlesui Pujoliui pavyko išmušti kamuolį į kampinį.

Aktyviai ir veržliai žaidęs E.Česnauskis 41 min. prasiveržė iki pat Ispanijos ekipos vartininko aikštelės, bet varžovai vėl išsigelbėjo kampiniu. Pakėlus kamuolį, jis atiteko Mariui Stankevičiui, kuris staigiai apsisukęs spyrė į vartus, bet I.Kasiljasas smūgį atrėmė.

“Manau, jog būtume pelnę tris taškus, jei būtų žaidę Poškus, Šemberas, Deividas Česnauskis”, - apie sudėties spragas kalbėjo A.Liubinskas, pridūręs, kad patikimai rungtyniavo ir vartininkas Žydrūnas Karčemarskas, ir gynėjai.

Svečiai apmaudą išliejo rūbinėje

Ispanijos rinktinės strategas Luisas Aragonesas irgi pabrėžė, kad jo auklėtiniams įmušti įvartį labiausiai trukdė geras Lietuvos ekipos gynėjų ir Ž.Karčemarsko žaidimas.

Pirmasis lietuvių budrumą patikrino Raulis, 15-ąją minutę suklaidinęs du gynėjus, tačiau jį sustabdė Andrius Skerla. Ispanų spaudimas nesutrikdė Ž.Karčemarsko: 47-ąją antrojo kėlinio minutę jis atrėmė stiprų Alberto Lukės, o netrukus - ir Marčenos smūgius.

70-ąją min. tikslumo pristigo Raulis Tamudas, tačiau pavojingiausi buvo du ispanų baudos smūgiai, ypač antrasis, kai 92-ąją min. Chavio spirtą ir į dešinįjį apatinį vartų kampą skriejusį kamuolį “ištraukė” Ž.Karčemarskas, o po akimirkos dar spėjo atremti pakartotinį Raulio smūgį.

L.Aragonesas pripažino, jog jo vadovaujama rinktinė Vilniuje tikėjosi pergalės, todėl sužaidusi lygiosiomis prarado du svarbius taškus.

Vilniaus “Žalgirio” stadiono direktorius Jonas Grigas vakar “Kauno dienai” papasakojo, jog po varžybų užėjęs į ispanams skirtą rūbinę pamatė apgailėtiną vaizdą.

“Svečiai mums didelių nuostolių nepadarė, tačiau prišiukšlino tiek, kiek leido galimybės ir fantazija. Lig šiol nė viena užsienio komanda nebuvo taip pasielgusi”, - sakė J.Grigas.

Kitas 2006 metų pasaulio čempionato Europos zonos 7-osios grupės rungtynes lietuviai žais lapkričio 17 dieną svečiuose su San Marino ekipa, kuri trečiadienį 0:5 pralaimėjo Serbijos ir Juodkalnijos futbolininkams.

Turnyro lentelė (vieta, komanda, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčiai, taškai):

1.Serb. ir Juodk. 2 1 0 8:0 7 
2.Lietua 1 2 0 5:1 5 
3.Ispanija 1 2 0 3:1 5 
4.Bosn. ir Herceg. 0 2 0 1:1 2 
5.Belgija 0 1 1 1:3 1 
6.San Marinas 0 0 3 0:12 0 

Specialistai gyrė visą komandą

Lietuvos futbolo specialistų nuomone, mūsų rinktinė niekuo nenusileido žvaigždžių nestokojančiai Ispanijos komandai - treneriai pasirinko teisingą taktiką, o visi žaidėjai sugebėjo atlikti jiems patikėtas funkcijas.

Kęstutis LATOŽA, buvęs Lietuvos nacionalinės rinktinės strategas, Vilniaus “Žalgirio” vyriausiasis treneris:

“Aš tikėjau, kad mūsų futbolininkai sugebės iškovoti tašką. Mano prognozės nebuvo iš piršto laužtos. Ankstesnės mūsų rinktinės varžybos parodė, kad futbolininkai yra geros sportinės formos. Trečiadienį tuo dar kartą įsitikinome.

Lietuviai žaidė drausmingai, kovingai, pasiaukojamai, sukūrė aštrių momentų. Džiugu, kad mačo pabaigoje lietuvius nuo įvarčio išgelbėjo puikiai sužaidęs vartininkas Žydrūnas Karčemarskas.

Pagyrimo nusipelnė visi Lietuvos rinktinės futbolininkai. Jie žaidė gerai ir individualiai, ir kaip komanda.Viduryje šauniai rungtyniavo Nerijus Barasa, kairėje pusėje labai aktyvus buvo Edgaras Česnauskis. Patiko Edgaro Jankausko, Donato Vencevičiaus žaidimas. Visi atliko savo funkcijas. Jei nors vienas futbolininkas būtų rungtyniavęs blogai, iš karto kiltų problemų”.

Virginijus LIUBŠYS, buvęs Lietuvos jaunimo rinktinės vyriausiasis treneris, Panevėžio “Ekrano” strategas:

“Seniai nemačiau tokio gero Lietuvos rinktinės žaidimo. Galiu drąsiai tvirtinti, kad mūsiškiai nebuvo blogesni už ispanus. Dar daugiau - lietuviai buvo labiau verti pergalės.

Su ispanais visos mūsų rinktinės grandys žaidė puikiai, o aktyviu žaidimu puolant išsiskyrė Edgaras Česnauskis. Raulį gerai dengė abu mūsų vidurio gynėjai. Svečiai per rungtynes sukūrė vos pusantro momento įvarčiui pelnyti, nes aikštės šeimininkai rungtyniavo kaip komanda, kurią vienija vienas tikslas, begalinė kovingumo dvasia.

Ar tikėjausi galingesnio svečių žaidimo? Tiesą sakant, maniau, kad ispanai žais panašiai, su vienu puolėju. Varžovai prisibijojo lietuvių. Aš vyliausi, kad mūsiškiai sužais lygiosiomis. Pergalės nesitikėjau, bet pralaimėjimo - taip pat”.

Vitalijus STANKEVIČIUS, Lietuvos jaunimo rinktinės ir Kėdainių “Nevėžio” vyriausiasis treneris:

“Kai yra geras kolektyvas, būna ir geras rezultatas. Lietuvos rinktinės futbolininkai kovojo dėl kiekvieno aikštės lopinėlio. Rezultatą lėmė ir geras trenerių darbas, teisinga taktika.

Man patiko visa komanda, bet norėčiau pažymėti Edgaro Česnauskio, Nerijaus Barasos, Mariaus Stankevičiaus žaidimą. Andrius Gedgaudas rungtyniauja Lietuvoje, tačiau aikštėje buvo labai pastebimas. Galima sakyti, kad E.Česnauskis nustelbė ispanų žvaigždę M.Salgadą”.

Politikų dėmesys tik per rinkimus

Lietuvos futbolo federacija (LFF), reaguodama į skandalu virtusią kritiką dėl apgailėtinos stadionų būklės, vakar Vilniuje surengė spaudos konferenciją, kurioje konstatuota, jog futbolo problemoms abejinga visų lygių valdžia.

LFF teigimu, šalies Vyriausybei buvo pateiktas ne vienas prašymas ir konkretūs pasiūlymai dėl futbolo infrastruktūros gerinimo, tačiau kol kas nesulaukta jokios paramos.

Federacija, be kita ko, prašė skirti sklypus Vilniuje ir Kaune nacionalinių bei jaunimo rinktinių treniruočių aikštynams, taip pat ketvirtadaliu finansuoti jų įrengimą (abiejų projektų minimali vertė - 26 milijonai litų), finansiškai paremti treniruočių aikščių įrengimą Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Marijampolėje (apie 10 mln. litų), bendradarbiaujant su didžiųjų miestų savivaldybėmis pastatyti tarptautinius reikalavimus atitinkančius naujus arba sutvarkyti esamus stadionus.

Komentuodamas per visą pasaulį nuskambėjusius pasišaipymus iš lietuvių stadionų ir ispanams pasiūlytų treniruočių sąlygų, LFF prezidentas Liutauras Varanavičius sakė, jog tai sumenkins šalies įvaizdį kur kas labiau nei žinios apie lietuvių kriminalinius nusikaltimus ir kitą neigiamą veiklą.

L.Varanavičius atmetė kaltinimus, kad dėl prastos bazių padėties kalta LFF.

“Niekur pasaulyje federacijos neužsiima stadionų statyba - tai yra valstybės ir savivaldybių reikalas. Federacijos darbas - populiarinti futbolą, stengtis pritraukti kuo daugiau žiūrovų į tribūnas ir vaikų į aikšteles”, - teigiama LFF išplatintame pranešime.

LFF generalinis direktorius Julius Kvedaras pažymėjo, kad futbolininkai politikams tampa reikalingi tik rinkimams, ir prisiminė, kaip Prezidentas Valdas Adamkus savo kampanijai sukūrė siužetą su vaikais futbolininkais, o Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas po lygiųjų su vokiečiais atėjo fotografuotis, tačiau tuo jo parama ir baigėsi.

Rinktinės namai - Rygos stadionas?

Pasak LFF vadovų, kitais metais nacionalinė rinktinė namų rungtynes tikriausiai žais Latvijoje, Rygos “Skonto” stadione, kur bus mielai priimta, o jaunimo komanda rungtyniaus privačiame Vilniaus “Vėtros” stadione, nes Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas neatitinka saugumo reikalavimų - per betonines konstrukcijas bėga vanduo.

“Kaune merai keičiasi vienas po kito, bet dėl stadiono niekas nieko nedaro. Man buvo atsakyta, kad dovanojamų kamuolių ir marškinėlių niekam nereikia, o kyšių duoti neturiu iš ko”, - citavo J.Kvedarą ELTA.

Dabartinis Vilniaus “Žalgirio” stadionas baigia savo gyvavimą ir artimiausiu metu bus demontuotas bei perstatytas. Tačiau naujasis projektas dar nėra galutinai parengtas, o jo tvirtinimas gali užtrukti mažiausiai kelis mėnesius.

Tokia pati gaišatis tęsiasi ir dėl LFF inicijuoto futbolo komplekso Naujojoje Vilnioje.

LFF taip pat informavo, jog federacijos biudžeto pajamas sudaro Kūno kultūros ir sporto departamento skiriami 180 tūkst. litų bei tarptautinių futbolo organizacijų parama - 2,2 mln. litų, o vien trijų rinktinių (nacionalinės, jaunimo iki 21 ir 19 metų) poreikiai per metus - apie 4,2 mln. litų.


Iš rungtynių protokolo: Lietuva - Ispanija 0:0.

Vilniaus “Žalgirio” stadionas. 6000 žiūrovų. Teisėjas Erikas Pula (Prancūzija). Įspėti Edgaras Česnauskis (45 min.), Nerijus Barasa (64); Mičelis Salgadas (78), Davidas Albelda (87), Chavis (87).

Komandų sudėtys: Lietuva - Žydrūnas Karčemarskas, Marius Stankevičius, Rolandas Džiaukštas, Andrius Skerla, Aurelijus Skarbalius, Audrius Gedgaudas (Saulius Mikoliūnas - 75 min.), Donatas Vencevičius, Nerijus Barasa, Edgaras Česnauskis, Edgaras Jankauskas, Tomas Danilevičius (Tomas Radzinevičius - 81 min.); Ispanija - Ikeras Kasiljasas, Mičelis Salgadas, Karlesas Pujolis, Karlosas Marčena, Choanas Kapdevila (Fernandas Toresas - 78 min.), Viktoras (Raulis Tamudas - 53 min.), Davidas Albelda, Rubenas Baracha (Chosė Antonijas Rejesas - 65 min.), Albertas Lukė, Chavis, Raulis.