R.Kurtinaitis į Rusiją vyksta kupinas optimizmo


2005-07-05
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
R.Kurtinaitis į Rusiją vyksta kupinas optimizmo

Jaunimo krepšinio rinktinės tikslas Europos čempionate - medaliai

Rytoj į Rusijos miestą Čechovą išvyksta Lietuvos jaunimo vaikinų (gimusių 1985 metais ir vėliau) krepšinio rinktinė, kuri dalyvaus Europos čempionate. Praėjusių metų žemyno pirmenybių prizininkams ir šiemet iškelta užduotis kovoti dėl aukščiausiųjų apdovanojimų. Komandos vyriausiasis treneris Rimas Kurtinaitis įsitikinęs, kad komanda pajėgi įvykdyti jai keliamus reikalavimus, nors joje trūks trijų labai svarbių žaidėjų.

Treneris atsisakė kelionės į Belgradą

R.Kurtinaitis su asistentu Mindaugu Lukošiumi praėjusią savaitę paskelbė 12 žaidėjų, kurie dalyvaus Europos čempionate Čechove.

Tai - Rolandas Alijevas (192 cm ūgio, “Boncourt”, Šveicarija), Martynas Mažeika (192, “Alba”, Vokietija), Modestas Šidlauskas (193, “Šiauliai”), Mantas Kalnietis (194, Kauno “Žalgiris-A.Sabonio mokykla”), Artūras Jomantas (200, “Šiauliai”), Jonas Mačiulis (198, “Žalgiris-A.Sabonio mokykla”), Mantas Ruikis (196, Klaipėdos “Neptūnas”), Renaldas Seibutis (196, Vilniaus “Sakalai”), Juozas Ramanauskas (207, “Žalgiris-A.Sabonio mokykla”), Laimonas Kisielius (203, “William’s and Mary”, NCAA), Tomas Jasiulionis (205, “St.John’s”, NCAA), Aurimas Truškauskas (202, “Brescia”, JAV).

Lietuvos rinktinėje - visi dvidešimtmečiai žaidėjai. Jų varžovais B grupėje bus Italija, Baltarusija ir Čekija. Į ketvirtfinalį pateks 1-2 vietas užėmusios komandos, o likusios 3-4 pozicijoje varžysis dėl 9-16 vietų.

Savaitgalį paaiškėjo, kad Lietuvos rinktinei Europos čempionate negalės padėti abu šiemet NBA naujokų biržoje pašaukti lietuviai - Linas Kleiza ir Martynas Andriuškevičius. Užvakar jie išskrido į Las Vegasą dalyvauti NBA vasaros lygos varžybose.

Jau seniau buvo aišku, kad dėl traumos jaunimui nepadės pajėgus gynėjas Martynas Pocius.

Baigdami pasirengimą Europos čempionatui lietuviai sužaidė trejas draugiškas rungtynes su Latvijos bendraamžiais ir visas jas laimėjo: 86:77, 86:71 ir 107:76. Dėl rinktinės interesų R.Kurtinaitis sekmadienį nevyko į Aleksandro Džordževičiaus atsisveikinimo rungtynes, nors jau turėjo ir lėktuvo bilietą į Belgradą.

Kovos dėl apdovanojimų

- Kokias išvadas apie rinktinės pajėgumą galime daryti po draugiškų varžybų? - “Kauno diena” pasiteiravo R.Kurtinaičio.

- Manau, komandos žaidimas - neblogas. Pasirengimo laikotarpiu nugalėjome ne tik latvius, bet ir turkus, dukart - kroatus. Tik vieną mačą Kroatijai pralaimėjome keliais taškais, kai žaidėme be pagrindinių krepšininkų. Gaila, kad nepavyko surinkti stipriausių žaidėjų. Tikėjomės, kad mums padės L.Kleiza ir M.Andriuškevičius, bet jie buvo pašaukti NBA naujokų biržoje ir pasakė, kad į rinktinę neatvyks. Nėra ir M.Pociaus, tad nebus trijų starto penketo žaidėjų.

Bet mūsų planai dėl to nesikeičia - važiuojame kovoti dėl medalių. Užimti prizinę vietą mus įpareigoja ne tik praėjusių metų rezultatai, bet ir Lietuvos, pirmaujančios Europos krepšinio valstybės, įvaizdis. Jeigu mums pavyks įgyvendinti tai, ką atlikome parengiamuoju laikotarpiu, kovosime dėl aukščiausiųjų vietų.

- Kurie žaidėjai turėtų būti komandos lyderiais?

- Nenorėčiau tvirtinti, jog kažkurie žaidėjai yra aukštesnio meistriškumo už kitus. Sakyčiau, jog labiau patyrę yra A.Jomantas, J.Mačiulis, R.Seibutis. Jeigu pasitaikys gera diena taiklią ranką turinčiam M.Ruikiui, abejoju, kad jį kas nors sustabdys. Europos čempionate, aišku, pagrindinis krūvis teks maždaug 8 krepšininkams, bet draugiškose rungtynėse turėjo progą pasireikšti visi 12 žaidėjų. Man labai patiko, kad beveik visi pelnydavo taškus. Tai gerai, nes varžovai visada rengiasi kovoti prieš komandos lyderį, jam skiria didesnį dėmesį. Tačiau tuomet laisvesnis liks kažkuris kitas žaidėjas, kuris taip pat sėkmingai galės atakuoti krepšį.

Stengsis aktyviai gintis

- Kurios bus stipriosios komandos žaidimo pusės?

- Turime labai gerus antrosios linijos žaidėjus - įžaidėjus ir atakuojančius gynėjus. Tai - R.Seibutis, A.Jomantas, M.Ruikis, įžaidėjas R.Alijevas, kuris turi ULEB varžybų patirties, taip pat - J.Mačiulis. “Centrą” M.Andriuškevičių turės pakeisti J.Ramanauskas, manau, jis su savo užduotimis susidoros.

Kalbant apie žaidimą, mūsų stiprioji pusė turėtų būti aktyvi gynyba. Žaidžiant “du prieš du”, du žaidėjai atakuoja kamuolį turintį varžovą, o kiti aktyviai juda ir stengiasi perimti kamuolį. Kol kas toks žaidimas mums visai neblogai sekėsi. Nors aš pagal savo charakterį esu labiau linkęs į puolimą, su šia komanda mums pavyko nemažai nuveikti tobulinant gynybą. Į tai dėmesį atkreipė dauguma krepšinio specialistų, kurie matė mūsų rungtynes.

Be to, jeigu gerai ginsimės, atkovosime kamuolius, bus galimybių rengti greitas atakas. O mums tai būtų labai naudinga, nes turime greitus snaiperius. Gera, protinga gynyba bei greitos atakos ir turėtų būti mūsų raktas į pergalę.

- Ar neiškils problemų kovojant dėl kamuolio, juk aukštaūgių komandoje nėra daug?

- Treniruotėse labai daug dėmesio skyrėme kovai dėl kamuolio. Jeigu, kalbant krepšinio terminais, atitversi varžovą nuo krepšio, būsi fiziškai stiprus, kuo ir pasižymi mūsų puolėjai, net 10 cm ūgio skirtumas neturės didelės reikšmės. Svarbu neleisti priešininko į 3 sekundžių zoną, žaisti protingai. Kol kas sekėsi ir tai. Bet viskas gerai klostėsi draugiškose rungtynėse, nežinia, kaip bus oficialiuose mačuose, ar žaidėjai suvaldys nervinę įtampą. Tikiuosi, kad ir šiuo atžvilgiu bus viskas gerai, nes dauguma krepšininkų jau turi ir tarptautinės, ir vyrų krepšinio patirties.

Svarbiausia, kad aukštaūgiai negautų traumų, nes kiekvieno jų netektis gali skaudžiai atsiliepti.