Pasaulio čempionai egzaminuos ir lietuvius


2006-07-07
Pasaulio čempionai egzaminuos ir lietuvius

Vokietijoje dėl futbolo karaliaus karūnos grumsis italai ir prancūzai, su kuriais 2008 metų Europos pirmenybių atrankos turnyre susitiks mūsų šalies rinktinė

Pasaulio futbolo čempionato finale liepos 9-ąją Berlyne susitiks Italijos ir Prancūzijos rinktinės. Viena diena anksčiau Štutgarte mače dėl 3-iosios vietos jėgas išmėgins Vokietijos ir Portugalijos komandos.

Pusfinalyje italai palaužė vokiečius, prancūzai - portugalus.

Vokiečiai nesulaukė 11 m smūgių serijos

Italai lemiamą planetos pirmenybių mačą žais šeštą kartą.

Vokietija - Italija 0:2, po pratęsimo (pagrindinis laikas - 0:0). Dortmundas, 65000 žiūrovų.

Įvarčiai: F.Grosas (119 min.), A. Del Pjeras (120+1 min.). Statistika: smūgiai į vartus - 13 ir 15, smūgiai į vartų stačiakampį - 2 ir 10, kamuolio valdymas (proc.) - 43 ir 57, kampiniai - 4 ir 12, nuošalės - 2 ir 11, pražangos - 21 ir 19, geltonos kortelės - 2 ir 1.

Taikliausiai apie atkaklios dvikovos atomazgą pasakė vienas vokiečių lyderių Miroslavas Klozė: “Per pratęsimą su draugais persimetėme keliais žodžiais, kad tikriausiai prireiks 11 metrų smūgių serijos. Tai nereiškia, kad iš anksto pradėjome planuoti tokią rungtynių baigtį, tačiau būsimos loterijos tikimybė buvo didelė. Netrukus italai įmušė du įvarčius iš eilės... Tai va, reikėjo grumtis su jais iki galo, sukandus dantis”.

“Svarbiausia - suvokti, kad pasaulio čempionato finaliniame turnyre komanda žaidė gerai. Ji pademonstravo akiai malonų, atakuojantį futbolą ir įrodė, kad gali būti lygiaverte varžove bet kuriai ekipai. Neslėpsiu, tikėjausi, jog viskas baigsis 11 metrų smūgiais, todėl italų nokautas man labai skaudus”, - teigė Vokietijos rinktinės vyriausiasis treneris Jurgenas Klinsmanas.

“Manau, kad rezultatas - teisingas, nes visą mačą iniciatyva priklausė mums, teritorinis pranašumas - taip pat. Baigiantis susitikimui rizikavome, tačiau žaidėjai, nepaisydami nuovargio, puikiai susitvarkė su užduotimis. Tikėjau jais”, - kalbėjo Italijos ekipos strategas Marčelas Lipis.

Treneris pridūrė neabejojęs, kad vieną įvartį tikrai įmuš Alesandras Del Pjeras.

“Mačiau, kaip jis stebėjo rungtynes - tartum pats būtų aikštėje. Alesandras veržėsi į kovą, todėl kai jis pakeitė Simoną Perotą, savo kolegoms pasakiau: įvartis tikrai bus”, - pasakojo M.Lipis.

Z.Zidano komanda nutildė kritikus

Senukais, pensininkais ir pavargusiomis žvaigždėmis išvadinti Prancūzijos futbolininkai nutildė visus savo kritikus ir pamėgins antrą kartą nuo 1998-ųjų pasiekti pasaulio futbolo viršūnę.

Portugalija - Prancūzija 0:1 (0:1). Miunchenas, 66000 žiūrovų.

Įvartis: Z.Zidanas (33 min., 11 metrų). Statistika: smūgiai į vartus - 12 ir 5, smūgiai į vartų stačiakampį - 5 ir 4, kamuolio valdymas (proc.) - 59 ir 41, kampiniai - 8 ir 3, nuošalės - 4 ir 0, pražangos - 18 ir 11, geltonos kortelės - 1 ir 1.

Lemtingą varžovo pražangą išprovokavo Tjeris Anri, veržęsis pro Rikardą Karvalją ir užkliuvęs už jo kojos, o teisėjo Žoržė Lariondos (Urugvajaus) nuomone - pargriautas portugalų baudos aikštelėje. Vis dėlto, nepaisant netgi artistinių prancūzo sugebėjimų, susidūrimas buvo. Vartininkas Rikardas Karvaljas atspėjo Zinedino Zidano baudos smūgio kryptį, tačiau kamuolys įskriejo į tinklą.

Prancūzai nutraukė Portugalijos komandos trenerio brazilo Luiso Felipės Skolario dvylikos pergalių seriją dvejuose pasaulio čempionatų finaliniuose turnyruose: 2002 metų pirmenybėse Pietų Korėjoje ir Japonijoje jo vadovaujama Brazilijos vienuolikė laimėjo visas septynerias rungtynes, o iki pusfinalio mačo Vokietijoje portugalai buvo laimėję penkis susitikimus.

“Netikiu, kad prancūzai stipresni nei mes, juo labiau kad nugalėtoją lėmė 11 metrų baudinys. Tokia varžovų pergalė - su tam tikru nevisavertiškumo prieskoniu”, - susierzinęs tvirtino L.F.Skolaris.

“Laimėjome, nes įmušę įvartį gynėmės kaip liūtai, todėl varžovai nieko grėsmingo nesukūrė. Nuo turnyro pradžios atkakliai siekėme tikslo - finalo ir galiausiai jo nusipelnėme”, - sakė T.Anri.

Bilietų yra ir jie brangsta

Prancūzijos rinktinės vyriausiasis treneris Raimonas Domenekas, paklaustas apie būsimą dvikovą su italais, pareiškė, kad jo komanda dar nepasiekė galutinio tikslo.

“Mes nusiteikę nueiti visą kelią - iki pabaigos. Finalas - ne viršūnė. Reikia dar vienos pergalės. Švęsti norėtume būtent liepos 9-ąją Berlyne, todėl kol kas neatkimšome šampano. Žaidėjai įrodė, kad jie kantrūs. Be to, tą sekmadienį Zizu žais atsisveikinimo su nacionaline rinktine mačą. Jis labai norėjo taip baigti karjerą”, - dalijosi mintimis R.Domenekas.

“Ką galvoju apie varžovus? Aš ne idiotas, kad pasakočiau apie jų privalumus ar trūkumus”, - pyktelėjęs replikavo italų strategas M.Lipis.

Bilietai į Italijos ir Prancūzijos futbolininkų rungtynes juodojoje rinkoje šiuo metu jau kainuoja maždaug pusantro tūkstančio eurų (daugiau nei 5 tūkstančiai litų), tačiau neabejojama, kad jie dar pabrangs.


Varžybos Vokietijoje specialistų akimis

Kęstutis LATOŽA, buvęs Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris:

- Man kur kas geresnį įspūdį paliko pusfinalio rungtynės tarp Vokietijos ir Italijos rinktinių. Pasakysiu taip: Vokietijos, o ypač Italijos futbolininkai žaidė, o prancūzai su portugalais - dirbo.

Italai atrodė geriau už vokiečius. Jie dominavo visą mačą ir per pratęsimą. Čempionato šeimininkai rungtyniavo truputį mechaniškai, kaip mašina, jiems trūko improvizacijos. Italai žaidė su polėkiu, jie daugiau kūrė, iš futbolo darė meną. Jei jie ir finale demonstruos tokį meistriškumą, turi dideles galimybes tapti pasaulio čempionais. Tačiau dvejas rungtynes iš eilės išlaikyti tokį aukštą lygį yra labai sunku.

Finale sunku tikėtis labai gražaus futbolo, nes žaidėjus slėgs didžiulė įtampa ir atsakomybė. Iki šiol italai paliko geresnį įspūdį nei prancūzai, tačiau futbolas yra nenuspėjamas, todėl prognozuoti, kas laimės, sunku.

Prancūzijos rinktinė įrodė, kad į jos vartus įmušti įvartį - sunki užduotis. Patys prancūzai sugeba sukurti progų įvarčiui pasiekti, už tai jie turi būti dėkingi T.Anri.

Mačas tarp Prancūzijos ir Portugalijos nebuvo gražus akiai, žaidimą pavadinčiau neišvaizdžiu.

Vytautas JANČIAUSKAS, Vilniaus “Vėtros” vyriausiasis treneris:

- Įdomesnis buvo Vokietijos ir Italijos mačas. Intriga išliko iki pat jo pabaigos. Negalima nuvertinti varžybų tarp Portugalijos ir Prancūzijos. Šių rinktinių futbolininkai yra vyresnio amžiaus, todėl pasirinko kitokį - racionalesnį žaidimą. Tiesa, portugalai pradžioje norėjo primesti emocinį futbolą, bet prancūzai, įvertinę savo amžių, rungtyniavo taktiškai labai brandžiai.

Prieš Vokietijos ir Italijos rungtynes abiejų komandų galimybes laimėti vertinau visiškai vienodai. Vokiečiai rungtyniauja namuose, pasiekė pakankamai įtikinamas pergales. Italams vieną kartą buvo pasisekę, bet per mačą su Ukraina jie atsiskleidė. Per pusfinalio varžybų su vokiečiais pabaigą italai vėl parodė savo stipriąsias savybes, ekipa pademonstravo ir taktinį brandumą, ir puikų techninį žaidimą.

Kalbėjosi Valdas KASPERAVIČIUS