Parako tvaikas – tik dėl senų sąskaitų


2009-04-08
Gediminas Reklaitis
Parako tvaikas – tik dėl senų sąskaitų

Vilniaus "Lietuvos rytui" laimėjus Europos taurę ir kelialapį į kito sezono Eurolygą, Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionų žiedų spindesys kiek nublanko.

Kovos iki galo

LKL čempiono titulas jau netaps bilietu į Eurolygos varžybas, tad sportinis interesas visų laukiamame finale tarp Kauno "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" gerokai ištirpo.

Kita vertus, prisimenant šių komandų akistatų istoriją ir šio sezono mūšius, naivu tikėtis, kad Vilniaus ir Kauno priešprieša susilpnės. Dar vienas šios kovos raundas – šiandien Kaune paskutinėse LKL reguliariojo sezono rungtynėse.

Ant svarstyklių – savo aikštės pranašumas per atkrintamąsias varžybas. Kol kas daugiau kozirių savo rankose turi "Žalgiris". Kauniečiai laimėjo pirmojo rato dvikovą Vilniuje (75:64), žais namie ir, skirtingai nuo varžovų, bus pailsėję.

Tačiau ir vilniečiai neketina iš anksto nuleisti rankų. Daug pasako vien tas faktas, kad "Lietuvos ryto" treneris Rimas Kurtinaitis apie laukiančią kovą su amžinais varžovais "prisiminė" praėjus vos keliolikai minučių po pergalingo Europos taurės finalo.

"Manau, kad kauniečiai jaus papildomą motyvaciją laimėti prieš Europos taurės čempionus ir įrodyti savo jėgą. Gali būti, kad vilniečiai patausos kelis savo žaidėjus, bet Rimo Kurtinaičio nusiteikimas rodo, kad jie nevažiuoja pralaimėti. Savo motyvų turi abi pusės, todėl, kaip visada, laukia įdomi ir atkakli kova", – favoritų rungtynių išvakarėse prognozavo buvęs žalgirietis Sergejus Jovaiša.

Kraštutinumai nepadeda

Viena "Lietuvos ryto" bėdų gali tapti Europos taurės lemiamose kovose susikaupęs fizinis ir psichologinis nuovargis. S.Jovaiša prisiminė 1986-ųjų įvykius, kai Pietų Amerikoje tarpžemyninę W.Joneso taurę iškovojęs "Žalgiris" vėliau pralaimėjo kelerias Sovietų Sąjungos čempionato turo rungtynes.

"Po tokių pergalių sunku išlaikyti psichologinį nusiteikimą. Komanda išeikvoja labai daug jėgų, gali "sėsti" psichologiškai. Bet Rimas Kurtinaitis labai rimtai nusiteikęs ir apie dvikovą su "Žalgiriu" kalbėjo vos pasibaigus finalui. Galbūt jam pavyks tas emocijas suvaldyti", – spėliojo S.Jovaiša.

"Žalgirio" treneris Gintaras Krapikas pripažino, kad jo komandos padėtis – priešinga. "Nėra labai gerai žaisti trejas rungtynes iš eilės, kaip teko vilniečiams, bet nėra gerai ir turėti tokias ilgas pertraukas. Tokioje sezono stadijoje žaidėjai jau įpratę žaisti po sykį ar du kartus per savaitę, todėl ilgos pertraukos išmuša iš ritmo, sunkiau valdyti treniruočių procesą. Mums pagelbėjo tai, kad pakeitėme aplinką – nuvykome į treniruočių stovyklą Palangoje", – dėstė G.Krapikas.

Abipusiai nuostoliai

"Žalgirio" komandos treneriams pastarąją savaitę nerimo kėlė aukštaūgių sveikatos būklė. Dėl smulkių traumų treniruotes turėjo praleisti Eurelijus Žukauskas ir Povilas Butkevičius. Abu krepšininkai tik neseniai grįžo į rikiuotę ir šiandien tikriausiai galės išbėgti į aikštę.

Tačiau Kauno ekipai dar kelias savaites negalės padėti Darius Šilinskis. Neseniai iš Kėdainių "Nevėžio" atvykęs vidurio puolėjas rungtynėse su Kauno "Aisčiais" pasitempė blauzdos raumenį.

Stipriausių savo pajėgų Kauno halėje neketina rikiuoti ir "Lietuvos rytas". "Turine mes buvome pasiekę savo fizinės ir emocinės formos piką. Tokios formos reikia ir žaidžiant su "Žalgiriu", tačiau dabar mums labiau reikia ne žūtbūt kautis dėl pergalės 11 ir daugiau taškų skirtumu, o pailsėti. Visi, kas mane pažįsta, žino, kad visada kovoju dėl pergalės, tačiau bus sudėtinga", – vakar pripažino R.Kurtinaitis.

Ką lems pranašumas?

Savo aikštės pranašumas šiemet LKL finale gali ir netapti lemiamu faktoriumi. Juolab kad "Lietuvos rytas" šį sezoną jau laimėjo Kauno halėje, o "Žalgiris" – du kartus sostinės "Siemens" arenoje.

Aikštės pranašumą po pastarųjų tarpusavio rungtynių menkino ir abiejų komandų krepšininkai. Vis dėlto ne visi sutinka su tokia nuomone.

"Manau, kad aikštės pranašumas šį tą lems. Kauno sirgaliai yra vieni garsiausių pasaulyje. Be to, žaidžiant namuose, nereikia važinėti, gali normaliu ritmu treniruotis. Todėl labiau norėtųsi žaisti daugiau rungtynių "Siemens" arenoje", – pažymėjo R.Kurtinaitis.

Jam pritarė ir S.Jovaiša: "Reguliariojo sezono laimėtojas įgyja psichologinį pranašumą. Šių komandų rungtynėse daugiausia ir lemia psichologiniai aspektai."


TV anonsas

LKL rungtynės tarp "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" šiandien 18.45 val. tiesiogiai per Lietuvos televiziją.

Karštos naujienos iš "Žalgirio" ir "Lietuvos ryto" rungtynių šįvakar – www.vilniausdiena.lt.