M.Čiuplytė pasiruošusi didžiajai pergalei


2011-10-12
Mantas Stankevičius
M.Čiuplytė pasiruošusi didžiajai pergalei

Poryt į Tokiją išvyksta Lietuvos kyokušin karatė rinktinė. Spalio 22–23 d. dvylika Lietuvos kovotojų varžysis dėl absoliutaus pasaulio čempiono titulo.

Vyrų varžybose kovos 129 dalyviai iš 53 šalių. Norint tapti pasaulio čempionu, teks laimėti 7 kovas. Moterų absoliučioje svorio kategorijoje – 29 dalyvės. „Tikimės, kad visi mūsų sportininkai kovos tik dėl medalio“, – sakė Europos karatė organizacijos (EKO) viceprezidentas Romas Vitkauskas.

Ryžto kovoti dėl absoliučios čempionės titulo neslėpė ir viena iš keturių aukščiausią reitingą turinčių pasaulio karatisčių Margarita Čiuplytė.

– Margarita, ką jums reiškia šis čempionatas, dar vadinamas ir kiokušin karatė olimpiada?

– Tai vienos svarbiausių varžybų mano gyvenime. Pirmą kartą jose dalyvavau 2007 m. Gal ir galima būtų sakyti, kad tai buvo sėkmingas debiutantės pasirodymas, bet man asmeniškai rezultatai nepatiko. Tada tikrai buvau labai nusivylusi. Mano svajonė buvo grįžti į šį čempionatą. Žinoma, būtų smagu laimėti.

– Tai – vienintelis tikslas?

– Taip, visada į turnyrus važiuoju tik nugalėti. Nuolat reikia to norėti, nes jeigu važiuoji nenusiteikęs pergalei, rezultatai būna ne patys geriausi. Visada stengiuosi nepasiduoti.

– Daug kalbama apie teisėjavimą Japonijoje, esą sunku šioje šalyje įveikti vietos sportininkus. Ką apie tai manai?

– Nereikia į tai kreipti daug dėmesio. Suprantu, kad jeigu jaučiuosi stipriausia pasaulyje, tai ir turiu įrodyti čempionate. Nesiruošiu paklusti primetamoms taisyklėms. Tiesiog darysiu savo darbą ir stengsiuosi laimėti.

– Kas sunkiausia kaunantis su japonėmis?

– Sunku psichologiškai, nes jos niekada nepasiduoda, yra greitos. Man sunkiausios – artimų distancijų dvikovos. Japonės moka kovoti tokiose situacijose, tačiau aš negaliu išnaudoti savo stipriausių kozirių – smūgių rankomis, kojomis. Todėl per pasirengimą ruošėme specialią taktiką: svarbiausia – neprisileisti tokių varžovių artyn, nes kartais jos tiesiog apsikabina per liemenį. Europoje tai draudžiama. Stengsiuosi, kad joms tai nepavyktų. Teisėjai iš tiesų yra palankesni japonams.

– Šiai karatė olimpiadai ruošeisi ketverius metus. Kokie jie buvo?

– Svarbiausioms varžyboms sportininkas ruošiasi visą gyvenimą. Man tie ketveri metai – mano, kaip sportininkės, augimo laikotarpis. Negraužiau savęs dėl buvusių pralaimėjimų, suprantu, kad prieš ketverius metus nebuvau pasiruošusi pergalei. Dabar esu jai pasiruošusi.


Lietuvos rinktinė

Vyrai: Andžejus Milevskis (Vilniaus „Spartanika“), Orestas Procas ir Mindaugas Pavilionis (abu – Kauno „Rifas“), Donatas Imbras (Vilniaus „Budora“), Lukas Kubilius (Klaipėdos „Shodan“), Dmitrijus Aleksandrovas (Vilniaus „Shin“), Darius Gudauskas (Vilniaus „Toshi“).

Moterys: Rita Pivoriūnaitė (Vilniaus „Saulės ženklas“), Inga Mikštaitė (Kauno „Kariai“), Margarita Čiuplytė (Vilniaus „Shin“), Rūta Brazdžionytė (Panevėžio „Argus“), Eimantė Leliukaitė (Kuršėnų „Dao“).