Krepšiniui artinasi juodos dienos


2008-11-21
Gediminas Reklaitis
Krepšiniui artinasi juodos dienos

Buvusi moterų Eurolygos čempionė – ties bankroto riba, Ukrainos klubai po kelis mėnesius nemoka atlyginimų, apie taupymą prabilo net vienas turtingiausių Europos klubų Maskvos CSKA. Bankroto šmėkla jau klaidžioja ir po Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubus.

Krizė krečia visus

"Visur tas pats", – maždaug taip šiomis dienomis kalba su finansinėmis problemomis susidūrusio Kauno "Žalgirio" žmonės.

"Žalgiris" – ne vienintelis Europos klubas, kurį jau palietė visą pasaulį krečianti finansų krizė. Kad pieno upės nesilieja beveik niekur, žalgiriečiams papasakojo ir prieš kelias savaites Kaune lankęsi Sienos "Montepaschi" lietuviai Rimantas Kaukėnas ir Kšyštofas Lavrinovičius.

Tą patį galėtų pasakyti ir pastarojo brolis dvynys Darjušas ir Robertas Javtokas, rungtyniaujantys Maskvos "Dinamo" komandoje. "Nemeluosiu – mums ne visada pavyksta laiku išmokėti atlyginimus. Stabilumo nėra nei Europoje, nei Amerikoje. Tačiau mūsų partneriai yra labai rimtos kompanijos, todėl sezono tikslai nesikeičia. Tikrai nesirengiame nutraukti krepšininkų kontraktų", – leidiniui "Sovetskij Sport" sakė "Dinamo" generalinis direktorius Genadijus Drozdovas.

35 mln. dolerių biudžetą suplanavusių "milicininkų" pagrindiniai rėmėjai – statybos bendrovė "Chorus" ir Maskvos bankas. Įmonės, atstovaujančios šiuo metu bene labiausiai pažeidžiamiems verslo sektoriams – nekilnojamam turtui ir bankininkystei.
Bet su problemomis susiduria ne vien tokio tipo įmonės. Ramūnas Šiškauskas šiemet jau nebegalės grįžti į Lietuvą jam vienam užsakytu lėktuvu ir po sezono tikriausiai nebesitikės gauti 1 mln. eurų premiją.

"Kyla problemų su finansavimo grafiku, tačiau žaidėjų algoms tai neturės įtakos. Aišku, kai kurias išlaidas jau teko apkarpyti, taupome", – pripažino CSKA direktorius Andrejus Vatutinas.

Tačiau jis tikino, kad pagrindinė CSKA rėmėja bendrovė "Norilskij nikel" nepaliks komandos likimo valiai.

Čempionėms gresia bankrotas

Nepaliks taip, kai moterų Maskvos CSKA ekipą paliko Andrejus Iščiukas. Įmonės "Volgaburmaš" vadovas pardavė visą savo verslą Rusijoje ir nebeketina remti moterų krepšinio.

Prieš kelerius metus Eurolygos sostą užėmusiai CSKA pinigų liko vos iki gruodžio 1 d., tad virš klubo jau sklando bankroto šmėkla. Tiesa, naujieji "Volgaburmaš" vadovai lyg ir žada toliau remti komandą, tačiau gerokai mažiau. Tai reikštų, kad CSKA teks atsisveikinti su brangiai kainuojančiomis legionierėmis, taip pat – ir Lietuvoje gerai pažįstama Katie Douglas.

CSKA agonija išjudino visą Rusiją. Kosminius pinigus vyrų ir moterų krepšinio žvaigždėms pasiūlę klubai nebežino, koks laukia rytojus. Rusijai krizė smogė iš peties – vien iki šiol šios šalies įmonių akcijos nuvertėjo 1 trilijonu dolerių, ir šis skaičius tik auga.

"Mūsų pagrindinė rėmėja "Maštab", kaip ir kitos į statybas investuojančios bendrovės, turi problemų. Atlyginimai žaidėjams ir treneriams vėluoja, bet skolos dar nesitęsia po kelis mėnesius. Tikimės pagalbos iš Maskvos srities valdžios, ieškosime ir kitų rėmėjų", – tvirtino Maskvos srities "Chimki", kurios treneriu dirba Kęstutis Kemzūra, vadovas Viktoras Bičkovas.

Kolegai pritarė ir Liubercų "Triumf" strategas Stanislavas Jeriominas: "Kiek žinau, daugelio komandų pagrindiniai rėmėjai nėra nusprendę, ar tęs paramą ir po Naujųjų metų. Pas mus atlyginimai taip pat vėluoja. Tačiau tiek legionieriai, tiek vietiniai žaidėjai supranta, kas vyksta, kokia padėtis yra visame pasaulyje."

Niūrios prognozės

Beprotiškai plačiai kišenes atvėrę rusai ateitį piešia ne pačiomis ryškiausiomis spalvomis. Didžiųjų klubų vadovai kalbėjo, kad šį sezoną tikrai pavyks išgyventi, bet ateitis lieka aptraukta nežinios skraiste.

"Mūsų biudžetas ne toks išpūstas, kaip Maskvos klubų. Be to, mes turime bent kelis lygiaverčius rėmėjus. Šiuo metu turėti tik vieną pagrindinį rėmėją, kad ir "Norilskij nikel", yra pavojinga, – kolegas ir varžovus įspėjo Kazanės "Uniks" vadovas Jevgenijus Bogačiovas. – Galiu pasakyti viena: jei komanda žais gerai, rasime rezervų. Jei blogai, žaidėjams kils problemų."

Kad sunkumai gali virsti bankrotais, spėjo ir A.Vatutinas. "Dabar mūsų sistema apmirė, o netrukus prasidės judėjimas atgal. Apie ankstesnius biudžetus ir rinką drebinančius kontraktus jau galime pamiršti. Išgyvens tikrai ne visi", – ir savo šalies, ir užsienio klubus įspėjo CSKA direktorius.

Banga slenka per Europą

Rusijos klubai – paskutinė finansinių sunkumų bangos, purtančios Europos klubus, stotelė. Visai neseniai spaudoje pasirodė pranešimų, kad algos vėluoja turtingiausiame Ukrainos klube Mariupolio "Azovmaš". Šioje komandoje žaidžia Tomas Delininkaitis ir Simonas Serapinas, o ją treniruoja Rimas Girskis.

Nuo sezono pradžios algų žaidėjams nemoka vienas seniausių ir tituluočiausių Turkijos klubų Stambulo "Besiktas". Komandai gresia likimas, kuris šiemet jau ištiko Vroclavo "Sląsk" (Lenkija) ir Žeronos "Akasvayu" (Ispanija), – bankrotas.

Ispanijos dienraščių duomenimis, virš ACB lygos lyderių – Madrido "Real", Vitorijos "Tau Ceramica", Malgos "Unicaja" – Damoklo kardas gali pakibti kitą sezoną.

Vienintele krizės nepaliesta sala atrodo Graikija, tiksliau, du šalies grandai Atėnų "Panathinaikos" ir Pirėjo "Olympiakos". Pastarasis klubas puoselėja planus kitą sezoną dar labiau didinti biudžetą. Puota maro metu?

LKL klubai: gali būti bankrotų

Dienraštis apklausė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubų vadovus, kaip komandoms atsiliepė besiartinanti ekonomikos krizė.

Arūnas Danilevičius, Kėdainių "Nevėžio" direktorius:

Kai buvo prieš sezoną su rėmėjais, atrodė, kad mūsų biudžetas bus normaliai surenkamas. Bet dabar, kai prasidėjo krizė, rėmėjai bando keisti savo įsipareigojimus, nukelia paramos skyrimą. Su rėmėjais dabar bendrauti sudėtinga. Mūsų padėtis panaši į "Žalgirio", nes mums daug paramos skiria savivaldybė. Todėl reikia kaip nors išgyventi iki Naujųjų metų, galbūt tada bus lengviau?

Tikiuosi, kad su žaidėjais atsisveikinti nereikės, jie bus supratingi. Bandome surinkti lėšų ir mokėti bent dalį atlyginimų, tačiau, žinoma, laiku visko nesumokame. Tačiau panaši situacija yra ir kitose komandose. Kiek pakalbu su kitais klubais, daugelis taip pat išgyvena sunkumus. Neatmetu galimybės, kad kai kurie klubai gali bankrutuoti, tarp jų – ir "Nevėžis".

Adomas Klimavičius, "Šiaulių" direktorius

Mes jau taupome. Kitą savaitę į Kiprą važiuos tik 13 žmonių, į kitas FIBA Europos Iššūkio taurės varžybas – ne daugiau kaip 15-a. Anksčiau išvažiuodavo po 18–20, bet dabar tai būtų per didelė prabanga. Rėmėjai taip pat kalba, kad įsipareigojimai gali keistis. Suprantama, kad ir verslui dabar sunku, o krepšinis nėra pirmos būtinybės prekė. Tai kelia nerimą, bet tikimės, kad sezoną pavyks užbaigti. Tačiau kitais metais biudžetą teks gerokai karpyti. Su tokia realybe susiduriame ne tik mes.

Egidijus Prižgintas, Klaipėdos "Neptūno" direktorius

Atlyginimai pas mus nevėluoja, krizės nejaučiame, tačiau tai – sezono planavimo rezultatas. Vasarą kalbėjomės su rėmėjais ir nusprendėme, kad negalime sau leisti gyventi ne pagal galimybes, todėl biudžetą sumažinome nuo dviejų iki milijono litų. Dabar atrodo, kad tokį biudžetą pavyks surinkti ir išgyventi. Tačiau niekuo negali būti tikras. Patys matote, kas vyksta Lenkijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Skandinavijoje. Krizė neaplenks nė vieno LKL klubo, tuo neabejoju.

Erikas Kučiauskas, Vilniaus "Sakalų" direktorius

Jaučiame krizę, kaip ir visi kiti klubai. Daugiau ką nors komentuoti ar lįsti į smulkmenas nenorėčiau, tačiau padėtis iš tiesų nėra džiuginanti.

Gintautas Mikėnas, "Alytaus" direktorius

Rėmėjai keičia įsipareigojimas. Kalbant paprastai, "nevaikšto" pinigai. Įmonės vienos kitoms skolingos, nebeįmanomi pervedimai. Mūsų biudžete pinigų tarsi yra, bet jų nėra. Jei būtume tai žinoję pavasarį, būtume kitaip planavę biudžetą, rinkęsi kitus krepšininkus. Dabar tenka suktis iš padėties. Su kai kuriais žaidėjais tariamės dėl atlyginimų sumažinimo, kiti ieškosi naujų klubų. Žydrūnas Urbonas jau paliko komandą, juo tikriausiai paseks ir Marius Janišius. Dabar sau keliame vienintelį tikslą – išsilaikyti LKL.

Saulius Sanvaitis, Panevėžio "Techaso" vadybininkas

Rėmėjų rasti gerokai sunkiau. Pernai turėjome nemažai smulkių rėmėjų, bet šiemet jų beveik nebeliko. Tačiau savo biudžetą planavome labai kruopščiai, todėl sunkumų neturėtų kilti. Aišku, dabar tėra sezono pradžia, bet norisi tikėtis, kad mūsų planus pavyks įgyvendinti.

Audrius Šimkus, Kauno "Aisčių" direktorius

Krepšinio klubai yra priklausomi nuo paramos. Jei rėmėjai jaučia krizę,  mes ją pajuntame taip pat. Rėmėjai atsargiau žiūri į tą reikalą, siūlo kreiptis po Naujųjų metų. Neseniai kalbėjausi su vienu potencialiu rėmėju, jis lyg ir pažadėjo paramą, bet paskui paskambino ir sako: "Nepykit, šį mėnesį neturiu nė vieno užsakymo ir net nežinau, iš ko sumokėti algas darbuotojams." Tad nėra lengva. Veržiamės diržus ir veršimės dar labiau. Tačiau įsipareigojimai krepšininkams lieka. Suprantama, atlyginimai vėluoja, bet žaidėjai yra suaugę žmonės, ir supranta, kas vyksta visoje šalyje.

Ernestas Boguševičius, Marijampolės "Sūduvos" direktorius

Laikai nėra lengvi. Tarp mūsų rėmėjų yra transporto kompanijų, o jos ypač jautrios krizėms. Jaučiame signalų, kad sunkumų gali kilti, tačiau padėtis kol kas nėra kritinė. Taip pat norėčiau paneigti gandus, kad su Donatu Sabaliausku ir Giedriumi Kurtinaičiu atsisveikinome dėl prastos finansinės padėties. Šiuos žaidėjus buvome pakvietę bandojamam laikotarpiui, bet jie nepateisino mūsų lūkesčių.