Kaune pasiūlyta įrengti olimpiečių šlovės alėją


2006-10-21
Gediminas STANIŠAUSKAS
Kaune pasiūlyta įrengti olimpiečių šlovės alėją

Vakar Kauno sporto halėje iškilmingai paminėtos 15-osios Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) pripažinimo metinės.

Iškilmėse dalyvavo ryškiausios įvairių kartų Lietuvos olimpinės žvaigždės. Nuo nepriklausomybės atkūrimo olimpiečiai, įskaitant ir kiekvieną krepšininką, iškovojo 4 aukso, 2 sidabro ir 37 bronzos medalius.

“Vis dėlto sudėtingiausi buvo 1988-1991 metai, kai, atkūrus Lietuvos tautinį olimpinį komitetą, mes tikėjomės, kad pasaulis ims ir tuoj pat mus pripažins, - sakė LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas. - Didžiuojuosi tais sportininkais, kurie 1988-aisiais atsisakė atstovauti Sovietų Sąjungai. Dėl kilnaus nepriklausomybės tikslo kai kurie jų ant olimpinio aukuro paaukojo netgi savo karjerą”.

Per iškilmingą minėjimą olimpietė Gintarė Volungevičiūtė visų olimpiečių vardu perskaitė kreipimąsi, kuriuo siūloma Lietuvos kūno kultūros akademijos ir Kauno sporto halės prieigose įrengti olimpiečių garbės alėją, esą ji ne tik įamžintų Lietuvai nusipelniusius žmones, bet taptų ir simboliniu keliu, vedančiu Lietuvos jaunuomenę tobulėjimo link. Seimo Pirmininkas Viktoras Muntianas LTOK prezidentui A.Poviliūnui įteikė simbolinę skrynelę ateities olimpiniams medaliams kaupti.

Dauguma kalbintų olimpiečių negalėjo apibūdinti jausmo, kai šaliai yra laimimas olimpinis medalis. “Tai reikia pajausti, - tikino 1988 m. Kalgario žiemos olimpiados čempionė Vida Vencienė. - Bet nepalyginti didesnį pasididžiavimą jaučiau Albervilio olimpiadoje, kai stadione mačiau trispalvę. Tada užimta vieta nebuvo tokia svarbi”.

2000 ir 2004 metų olimpinis čempionas disko metikas Virgilijus Alekna teigė, kad sausakimšame stadione skambant Lietuvos himnui, didžiuojiesi ne savimi, o savo šalimi. “Tai pasitenkinimo ir džiaugsmo jausmas”, - sakė V.Alekna.

LTOK veiklą atkūrė 1988 m. gruodžio 11 d., o visaverčiu Tarptautinio olimpinio komiteto nariu tapo 1991 m. rugsėjo 18 d.

Pirmą kartą olimpinėse žaidynėse Lietuvos sportininkai dalyvavo 1924 m. Įvairiose olimpiadose jie iškovojo 28 aukso, 21 sidabro ir 53 bronzos medalius.