Į pergalę stūmė didžiulis noras nugalėti


2004-06-01
Dovilė KAMARAUSKIENĖ
Į pergalę stūmė didžiulis noras nugalėti

Suklupęs fechtavimo rungtyje Lietuvos penkiakovininkas sugebėjo atsitiesti ir iškovoti pasaulio čempiono titulą  

Kelią į didįjį sportą Kaune pradėjęs penkiakovininkas Andrejus Zadneprovskis - stipriausias pasaulyje.

“Kauno diena” vakar rašė, kad 29 metų sportininkas antrą kartą per savo karjerą tapo pasaulio šiuolaikinės penkiakovės čempionu.

A.Zadneprovskis, surinkęs 5608 taškus, aukso medalį tiesiog plėšte išplėšė iš korėjiečio Li Čun Chuno (5596), aplenkęs jį paskutiniuose 3 km bėgimo metruose. Trečias liko čekas Liboras Kapalinis (5580).

Kitas Lietuvos atstovas Edvinas Krungolcas (5324), čempionato pusfinalio B grupėje užėmęs 1-ąją vietą, finale liko 19-as.  

Pirmas skambutis - tėvui

- Ar galima palyginti 2000-ųjų ir šių metų pergalę pasaulio čempionate? Kuri brangesnė?  

- Man atrodo, kad pergalių negalima lyginti, jos iškovotos skirtingai, todėl abi vienodai brangios. Esu labai laimingas. Iškart po pergalės dar vaikščiojau lyg sapne, tik šiandien (pokalbis vyko vakar. - Red.) pradedu suprasti, kas atsitiko. Juk iki pat paskutinio posūkio stadione nesitikėjau tapti net prizininku.

- Kas padėjo nugalėti? 

 

- Vidinis susitelkimas, didelis noras laimėti. Jaučiausi puikiai, pagaliau baigė kamuoti ir Achilo sausgyslės problemos, dėl kurių pradėjau vėliau rengtis sezonui.

- Kam pirmiausia paskambinote po pergalės? 

 

- Tėvui (jis - buvęs penkiakovininkas. - Red.), po to - dukrytei. 

Fechtuojantis lūžo špaga

- Po antrosios fechtavimo rungties atrodė, kad šįkart liksite be medalio. Kodėl taip nesisekė fechtuotis finale, juk pusfinalyje šioje rungtyje pasidalijote 3-6 vietas?  

- Kas žino, kodėl taip nutiko. Tiesiog būna tokių dienų, kai įkrenti tarsi į duobę. Regis, jaučiausi neblogai, buvau gerai nusiteikęs, o fechtuotis nesisekė. Gavau ir baudos taškų, ir špaga lūžo. Kai po dviejų rungčių buvau tik septynioliktas, galvojau, kaip iki šešetuko prisikapstyti. Jokių minčių apie medalį, juo labiau - aukso, nebebuvo. Bet kai pasiekiau gerą rezultatą plaukdamas, po to dar gerai įveikiau ir jojimo rungtį, padaręs tik 2 klaidas, atgijo viltis kovoti dėl medalio.

- Į startą stojote 30 sekundžių vėliau už lyderį. Įveikti tokį atsilikimą nebuvo lengva užduotis? 

 

- Taip, likviduoti tokį laiko deficitą nebuvo paprasta. Vis dėlto jau galvojau, kad dėl bronzos medalio galiu kovoti. Su treneriu Jurijumi Moskvičiovu apsvarstėme visų varžovų galimybes bėgimo take ir supratome, kad galiu juos pasivyti, nes labai stiprių bėgikų priekyje manęs nebuvo. Tik neapskaičiavome, kad korėjietis gali spurtuoti. O jis tai padarė, likus mažiau nei 100 metrų iki finišo. Buvo labai sunku, bet sukaupęs visas jėgas paskutiniuose metruose aplenkiau varžovą berods dviem sekundėmis.  

Pergalė sugrąžino jėgas

- Šiandien Jūs kartu su komandos draugais Edvinu Krungolcu ir Tada Žemaičiu startuosite estafetės varžybose, kuriose Lietuvos komanda būna tradiciškai stipri.  

- Žinoma, stengsimės ir kovosime iš visų jėgų, tačiau neįmanoma numatyti, kaip mums seksis. Tad neverta prognozuoti.

- Ar užteks jėgų po tokių sunkių sekmadienio varžybų? 

 

- Iš tiesų varžybos buvo labai sunkios, bet kai laimi, jėgos ne tik iškart sugrįžta, bet ir pajunti naują jų antplūdį. Jeigu būčiau likęs be medalio, neabejoju, atgauti jėgas būtų nepalyginamai sunkiau.  

Trūksta tik olimpinio medalio  

Pasaulio čempionatas Maskvoje buvo paskutinis rimtas startas prieš Atėnų olimpines žaidynes, kuriose startuos A.Zadneprovskis ir E.Krungolcas.

Šiuolaikinės penkiakovės istorija rodo, kad nė vienas sportininkas, tapęs pasaulio čempionu olimpiniais metais, nelaimėjo olimpinių žaidynių. Vienintelė išimtis - penkiskart pasaulio čempionas vengras Andrasas Balcas, nugalėjęs 1972 metais Miunchene, tačiau jo pergalė priskiriama prie nesąžiningų dėl dukart iššauto šūvio į vieną taikinį.

Pasaulio ir Europos čempionas, pasaulio taurės laimėtojas A.Zadneprovskis savo trofėjų kraityje neturi tik olimpinio apdovanojimo. 2000-aisiais tapęs planetos čempionu, Sidnėjaus olimpiadoje jis užėmė 7-ąją vietą.