"Žalgirio" likimas - žodžių žaisme


2008-09-11
Tadas Širvinskas

Šiandien Kauno politikai apsispręs dėl ilgalaikės paramos "Žalgiriui" ir jo akcijų pardavimo. Posėdžio išvakarėse dėlioti žodžiai, lemsiantys krepšinio klubo likimą.

Galutinio projekto nebuvo

Miesto valdžios atstovai dar pavasarį "Žalgirio" prezidentui Arvydui Saboniui žadėjo nelaukdami rudens apsispręsti dėl paramos klubui.
Vasaros viduryje buvo parengtas tarybos sprendimo projektas, tačiau, likus kelioms dienoms iki posėdžio, jis paslaptingai pradingo. Tada miesto meras Andrius Kupčinskas žadėjo, kad dėl to "Žalgiris" nepralaimės. Esą iki rudens bus parengtas ilgalaikio rėmimo planas.

Laikas išseko. Tarybos posėdis vyks šiandien, o vakar sprendimo projekto rengėjai, tarsi studentai paskutinę naktį prieš egzaminą, negalėjo pasakyti, kokios formuluotės bus sprendimo projekte.

"Nepavyksta susisiekti su tais, kurie galėtų žinoti tikrą situaciją. Mums nusibodo dirbti sekliais. Kaip likimas lems, taip ir bus", - vakar pavakariais kalbėjo "Žalgirio" klubo viceprezidentas Gediminas Navikauskas.

Kuriamos biurokratinės kliūtys

Prieš savaitę parengtame sprendimo projekte siūloma "Žalgiriui" "numatyti skirti lėšų" iš kitų metų biudžeto. Tarybos narių pritarimas tokiai formuluotei nereikštų, kad "Žalgiris" kitais metais pinigų gaus.

Klubas įpratęs, kad savivaldybės lėšos nepasiekia laiku, todėl imami kreditai iš banko. Ankstesni tarybos sprendimai skirti lėšas "Žalgiriui" tarnaudavo kaip garantiniai raštai bankininkams. Šiandien priimtas sprendimas gali bankams neįtikti dėl žodžių žaismo.
"Tokia formuluotė mums gali ne tik neleisti pasiimti pinigų iš miesto biudžeto, bet ir netikti kreditui paimti", - pastebėjo G.Navikauskas.

Klubo viceprezidento nuogąstavimus pagrindžia ir kalbinti teisininkai. Jų teigimu, formuluotė "numatyti skirti lėšų" - pilstymas iš kiauro į tuščią. Tam, kad numatytos lėšos papildytų "Žalgirio" biudžetą, reikės dar vieno tarybos sprendimo.

Sveikas protas nugalės?

G.Navikausko žiniomis, projektą svarstę tarybos komitetai atkreipė dėmesį, kad sprendimo projekte reikia pakeisti formuluotes. Jis baiminosi, kad komitetų pasiūlymai bus neišgirsti. Pats klubo viceprezidentas tarybos posėdyje dalyvauti neketina.
"Kam erzinti tarybos narius? Jie tiki ne žmonėmis, o signalais iš sostinės, po kuriais pasislėpęs, viešai kalbėti bijantis, purvais "Žalgirį" drabstantis bailys. Kokia miesto valdžios pozicija "Žalgirio" atžvilgiu, galutinai paaiškės rytoj. Dar tikiu, kad sveikas protas nugalės", - pokalbio pabaigoje liūdnai nusijuokė G.Navikauskas.

Sirgaliai renka parašus

Šiandien "Žalgirio" vadovų tarybos posėdyje nebus. Į salę ateis tie, kuriems komandos reikia labiausiai, - jos sirgaliai. Vakar "Žalgirio" sirgalių klubas "Žalioji mirtis" pradėjo rinkti parašus po kreipimusi, kuriuo savivaldybė raginama nuolat remti komandą. Sirgaliai tarybai įteiks surinktų parašų sąrašą. "Sunku spėti, kiek bus pasirašiusiųjų, bet patys stebimės gyventojų aktyvumu. Nesitikėjome, bet pasirašė labai daug pagyvenusių žmonių. Kai kurie specialiai važiavo per visą miestą, kad galėtų pasirašyti", - pasakojo "Žaliosios mirties" prezidentas Ričardas Petrauskas.

Prieš pietus miesto Centre parašus pradėję rinkti sirgaliai pavakariais pabiro po visą miestą. Kiek žmonių pasirašė, bus žinoma šiandien ryte.
"Parašus rinksime iki Naujųjų metų. Surinksime ir laikysime kaip priminimą ne tik šiai, bet ir kitų kadencijų miesto valdžiai. Kad turėtume, ką parodyti, kai kitą kartą vėl koks nors tarybos narys pradės nusikalbėti, kad "Žalgirio" niekam nereikia", - ryžtingai kalbėjo R.Petrauskas.


Andrius Kupčinskas, Kauno meras

Taryboje nuspręsime taip, kaip buvo sutarta su pačiu A.Saboniu ir "Žalgirio" valdyba. Sprendime esančios formuluotės yra tokios, kokias leidžia įstatymas. Viskas priklauso nuo geranoriško požiūrio ir politinės valios, kuri yra "Žalgirio" pusėje ir niekada nepasikeis. Šurmulys dirbtinai ir nereikalingai keliamas. Nesuprantamas ir komandos sirgalių ažiotažas dėl parašų rinkimo. Nuo to niekas nepasikeis. Taip pat, kaip nepasikeistų, jei jie rinktų parašus, kad rytoj šviestų saulė. Kažkokios jėgos bando įvelti "Žalgirį" į visai nereikšmingus politinius debatus ir intrigas, nes valdančiosios koalicijos simpatijos ir meilė - komandos pusėje.

Kauniečių nuomonė

Edvinas.V.
Nusiraminkite, ponai ir ponios. Nepatinka susidariusi situacija? Jus visada galite ją pakeisti. „Žalgiris" turi banko sąskaita, į kurią jūs, gerbiami Kauniečiai, galite pervesti savo finansines paramas. Prašo 6 milijonų, ryt paprasys 8, poryt - 20... Atleisti nuo mokesčių, ir aš taip noriu. Garsinsiu Kauną, tikrai. Pažadu.Visiškai sutinku su „Žalgirio" rėmimu. Bet viskas turi ribas.

Tomuxas
Gaila, pats negalėjau pasirašyti, bet viskam tam pritariu.

ZIPUX
Kokia čia isterija, ar kai pavasarį po „Žalgirio" pergalės Rotušės aikštėj švytėdami džiaugsmu susirinko 68 tūkstančiai gerbėjų, su vėliavomis ir lietuviškomis dainomis, o kiek kartų didesnė minia džiaugėsi Lietuvoje prie televizorių... O 1999 metais, kai laimėjo „Žalgiris" Eurolygą, ir vyrus pasitiko oro uoste 30-40 tūkstančių minia irgi buvo isterija... O kai 80-aisiais „Žalgirio" vyrai trūkinėjančiom sausgyslėm traiškė iš visos Tarybų Sajungos žvaigždžių suburtą tarybinę CASK kariuomenę, o milijonai lietuvių namuose alpo iš džiaugsmo ir pasididžiavimo... Tai irgi buvo isterija... Jeigu žmonės civilizuotai reiškia savo valią, kad miesto valdžia, neefektyviai reprezentacijai iššvaistanti dešimtis milijonų, dalelę jų nukreiptų legendai, kurios pavadinimas kai kuriose Europos valstybėse žinomesnis nei pats Lietuvos pavadinimas...

Kalba netaisyta

Daugiau šia tema:

Sirgaliai: nežlugdykite "Žalgirio"

"Žalgirio" likimas paaiškės ketvirtadienį

A.Sabonio kantrybė pamažu senka

Iš Savivaldybės - pažadai remti klubą