“Skamp” tortas — su 10 žvakučių


2008-05-10
“Skamp” tortas — su 10 žvakučių

Susišlavusią visus įmanomus apdovanojimus šalyje, puikiai įvertintą užsienio publikos grupę „Skamp“ galima drąsiai vadinti fenomenu Lietuvos muzikos padangėje. 10 metų drebinusi stadionus, dideles ir mažas scenas grupė įrodė, kad šlovė myli tuos, kurie yra nuoširdūs ir profesionalūs.

Erica iškėlė sąlygą

„Skamp“ gerbėjai antradienį turėtų paniūniuoti bent vieną „Summertime“ posmą. Lygiai prieš 10 metų ši daina paženklino grupės gimimą.

„Mūsų „Summertime“ versija 1998-ųjų gegužės 12-ąją per septynias valandas buvo įrašyta „Zymozek“ studijoje. Erica sudainavo priedainį – buvome sutarę, kad ji tam labiausiai tinka. Po „Summertime“ įrašų sesijos su Viliumi visą naktį kalbėjomės, kad Ericą reikėtų pakviesti į grupę. Aš pats buvau prieš, bet po ilgų diskusijų nusileidau. Kitą dieną susitikome su Erica. Ji priėmė pasiūlymą iškėlusi sąlygą, kad bus visavertė grupės narė, o ne kokia ten back dainininkė“, – dešimtmečio senumo įvykius prisiminė Viktoras Diawara.

Muzikantas neslėpė, kad E.Janings atėjimas viską apvertė aukštyn kojomis: „Ilgai balansavę kažkur tarp hiphopo ir roko galiausiai tapome eklektiška grupe. Kiekvienas įnešė kažką savo: Vilius – iš Lietuvos, Erica – iš Airijos, aš – iš Afrikos.“

„Skamp“ varomoji jėga, anot Viktoro, – noras tobulėti, atsiverti publikai ir nuoširdus mėgavimasis kūryba. Su niekuo nesupainiojamas skambesys neabejotinai yra visų trijų muzikantų nuopelnas. „Mūsų tikslas yra vienas. Net jei pasitaiko sunkumų, juos įveikiame, nes pirmiausiai esame draugai“, – tvirtino muzikantas.

Eklektika savu kampu

Žodžių junginio „savas kampas“ įkvėptas „Skamp“ pavadinimas pataikė tiesiai į dešimtuką.

Visų trijų grupės narių muzikiniai skoniai buvo kardinaliai skirtingi – apėmė „Beastie Boys“, Mariah Carey, AC/DC, „Chemical Brothers“, hiphopą, roką, house, reggae.

„Viską kartu sudėjus gimė „Skamp“ – mūsų trijų kampas, kuriame darome tai, ką norime“, – reziumavo Viktoras.

Eklektiškieji „skampai“ nuolat stebino. Grupės istorijoje – projektai su amžinatilsį Vytautu Kernagiu, Andriumi Mamontovu, Petru Vyšniausku, Neda, „Rebelheart“, „Airija“, „Bix“, Marijonu Mikutavičiumi, Mantu, Psichu iš „Requiem“, Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos orkestru.

Plati ir muzikinė geografija. Albumas „Reach“ buvo įrašytas Londone ir Velse, dalis albumo „Deadly“ dainų įrašytos Malyje kartu su Viktoro draugais iš Bamako.

Į priekį, žvelgiant atgal

Pavydėtinai spalvingą patirtį grupė žada išradingai panaudoti kepdama savo muzikinį gimtadienio tortą. Ragaujamas jis bus gegužės 30-ąją Vilniuje.

„Bus daug žmonių ant scenos, skambės žinomos „Skamp“ dainos, taip pat tos, kurių jau seniai nebegrojame“, – aiškino V.Diawara.

Savo gerbėjus grupė pamalonins ir užuominomis iš būsimojo albumo „Kažką?!“

Jis pradėtas kurti spaudžiant vasario šaltukui, kai Viktoras ir Vilius užsidarė išnuomotame bute Nidoje. Susivežę visą savo studijos aparatūrą muzikantai per savaitę įrašė dainų demo versijas, įkvėpti per dvejus metus sukauptų idėjų.

Grįžimas prie savo šaknų – tokia vėliava šįkart mojuoja „Skamp“. „Kažką?!“ turbūt primins mūsų pirmuosius albumus. Manau, kad grįžimas prie pirminio „Skamp“ formato po 10 metų eksperimentų visai natūralus“, – samprotavo Viktoras.

Grupei talkins „Gangsteriai“ – muzikantai Marijus Aleksa, Domas Aleksa ir Aleksandras Raicenoksas, su kuriais grupė koncertuoja jau ketverius metus. Viktoras džiūgavo, kad savo studijoje nereikės žvilgčioti į laikrodį: „Sėdėsime, kol rezultatu būsime visiškai patenkinti."