Lietuvė apstulbino ir pralinksmino portugalus


2008-05-10
Lietuvė apstulbino ir pralinksmino portugalus

Emigrantė verslininkė, iš gimdymo namų parsivežusi sūnų, dvynukus ir trynukus, sukėlė ažiotažą Portugalijos žiniasklaidoje

Pirmas kartas – sūnus. Antras – dvynukai: sūnus ir dukra. Trečias – trynukai: du sūnūs ir dukra! Portugalijos Porto mieste gyvenančios 28 metų kaunietės laukia vietos televizijų studijose, žurnalų ir laikraščių redakcijose.

„Palaukite, palaukite! Leiskite man atsigauti!” – portugalams šypsosi dėl sėkmingo verslo nekart Portugalijos spaudoje aprašyta ir fotografuota privačios klinikos „Sky Clinics“, sveikatingumo ir pramogų centrų savininkė Erika Santos.

Vaikams – prabangos vardai

Erika neslepia: sužinojusi, kad laukiasi trynukų, ji buvo šokiruota, išjungė mobilųjį telefoną ir neatsigavo kelias dienas. Tačiau netrukus moteris jau šypsojosi.

„O, vėl sulauksite dvynukų! – stebėdama per echoskopo monitorių trečia kartą besilaukiančios E.Santos pilvą nudžiugo gydytoja. Tačiau po akimirkos ji suabejojo ir šūktelėjo: – Ne, ne dvynukai, žiūrėkite, čia yra dar vienas vaikelis, bus trynukai!”

Apstulbusi lietuvė paslapčia žvilgtelėjo į šešeriais metais vyresnį savo vyrą. Venesueloje gimęs verslininkas Sheu Santos juokėsi: nuostabu, dabar jis – šešių vaikų tėvas!

2001-ųjų liepą Erikai gimė 3700 gramų svorio sūnus Deimonas, 2005-ųjų rugpjūtį – 2600 gramų Giani ir 2900 g Safyra, šių metų kovo 27 dieną – 2200 gramus sveriantys dukra Tifany, sūnus Percy ir 2300 gramų sūnus Royce’as.

„Vardai – neatsitiktiniai, – paaiškina Erika. – Susiję su grožiu, prabanga, brangakmeniais. Deimantas, safyras, žinoma juvelyrinių dirbinių kompanija, Persijos princas, karališkasis Royce’as ir žuvusio dizainerio Versace garbei – Gianni.“

Iš chaoso neria į verslą

Erikos ir Sheu trijų aukštų namas Porto miesto Miramar rajone – su vaizdu į Atlanto vandenyną. Dabar šis erdvus pastatas, juokiasi daugiavaikė mama, pilnas vaikiškų drabužėlių.

„Vos spėju juos keisti, skalbti, lyginti, – šypsosi energinga verslininkė. – Skalbimo mašina burzgia ir burzgia. Ant grindų pridrabstyta mišinėlių, prilaistyta pieno, primėtyta žaislų. Po pietų į namus ateina padėti auklė.“

Jauna moteris gulasi po pusiaunakčio, keliasi apie 7 valandą. Rytą vyriausią sūnų į darželį išveža tėvas, po to iš vieno geriausių privataus Porto lopšelio atvyksta mašina ir išveža dvynukus.

„Namie lieku su trynukais“, – apie pastarąjį mėnesį pakitusį dienos grafiką pasakoja Erika. Maitindama tris naujagimius ji užtrunka apie 30 minučių. Atėjus auklei, daugiavaikė mama puola tvarkyti verslo reikalų.

Dvynukai – po dirbtinio apvaisinimo

Pirmasis vaikas buvo didelis Erikos troškimas. Dvynukai – viena didžiausių jau vaikystėje Dale‘o Carnegie knygas skaičiusios merginos gyvenimo svajonių. Tačiau išstudijavusi savo ir vyro genealoginį medį ji nusprendė, kad labai maža tikimybė sulaukti dvynukų natūraliu būdu.

„Vaisingumo klinikoje stebėjosi: abu galime sulaukti vaikų, bet norime dirbtinio apvaisinimo, – pasakojo E.Santos, kuri sapnuodavo save vaikščiojančią pajūriu su dvynukais. – Galėjo nepavykti, galėjo gimti vienas ar daugiau kūdikių, tačiau jau po pirmojo bandymo svajonė išsipildė – dvynukai!“

O trynukai? Erika juokiasi: tai buvo labai netikėta. Ji nustebino net gydytojus: ji pastojo tris dienas iš eilės – pirmadienį, antradienį ir trečiadienį. Trynukai turi skirtingas placentas.

Priaugdavo po 14 kilogramų

Erika įsitikinusi: gimdyti – ne kančia, o didelė laimė! Portugalijos medikai stebėjosi, kad lietuvė viską lengvai ištvėrė ir dažnai šypsojosi.

Visus tris kartus būdama nėščia ji priaugo po 14 kilogramų svorio. Sunkiausia buvo išnešioti trynukus. „Jaučiau labai didelį vidinį spaudimą“, – prisimena E.Santos.

Paskaitę psichologijos vadovėlių, pasikonsultavę su specialistais Sheu ir Erika nelepino dvynukų, bet pirmasis, dabar šešiametis jų sūnus Deimonas dvyniams smarkiai pavyduliavo.

„Tačiau į trynukų atsiradimą namuose Deimonas reagavo labai lengvai, – šypsosi Erika. – Jis padeda juos prižiūrėti, paniūniuoja, paima ant rankų, paduoda čiulptukus. Dukrelei Safyrai atrodo, kad trynukai – lėlytės. Jos brolis dvynys Gianis jogurtuotomis lūpomis bučiuoja trynukus į skruostą.“

Svajoja apie pilį našlaičiams

Sheu tėvai, draugai, kaimynai, pažįstami ir visai nepažįstami žmonės šypsodamiesi Eriką bei Sheu perspėja: „Saugokitės ketvirtojo karto, nes sulauksite ketvertuko!“

Kaune gyvenantis 48 metų jaunatviškas Erikos tėvas Gintas turi tris vaikus ir su dešimčia metų jaunesne mylima moterimi svajoja apie ketvirtą mažylį.

Tačiau dukrai Erikai pagimdžius trynukus jis nusijuokė: „Dabar su tavimi, dukra, aš jau nekonkuruosiu.“

Priminus, kad viena iš motina Terese besižavinčios E.Santos svajonių buvo po 15 metų įrengti nedidelę pilį našlaičiams ir suteikti jiems galimybę mokytis, kaunietė nesigina: „Aš tikrai tą svajonę realizuosiu! Net šiurpas perėjo apie tai pagalvojus. Galbūt turėsiu dvi pilis – vieną savo vaikams, kitą – našlaičiams. Labai myliu vaikus. Visada svajojau apie didelę šeimą, senatvę, kai prie stalo susirenka daug suaugusių vaikų jau su savo atžalomis. Ir man labai gaila našlaičių, vaikų, kurių tėvai narkomanai, alkoholikai.“

Ar ji rimtai galvoja apie ketvirtą gimdymą? E.Santos kvatoja. Portugalijoje dabar madinga sulaukti vaikų po trisdešimties metų... Erika linksi galvą: taip, ji svajoja jau apie septintąjį vaiką. Tačiau tik po 15 metų.