Šeimai svarbus kiekvienas litas


2008-11-21
Šarūnė Kutinskaitė
Šeimai svarbus kiekvienas litas

Banali, bet tūkstantį kartų patikrinta tiesa – nemokamų pietų nebūna. Panašu, kad prieš mokslo metus kilęs šurmulys ir pasipiktinimas, kaip reikės nemokamai pamaitinti visus šalies pradinukus, nebuvo vertas tokio didelio dėmesio.

Naujosios valdžios krizės įveikimo plane numatyta, kad nemokamas maitinimas bus skirtas tik tų šeimų vaikams, kurių pajamos vienam nariui per mėnesį neviršys 525 litų. Taigi jeigu du pradinukus auginantys tėvai uždirba daugiau nei 2101 litą, už pietus mokės jie, o ne valstybė. Apytikriai suskaičiavus šeima tokiu būdu praras mažiausiai 120 litų.

O jei tų pačių pradinukų tėvai per mėnesį uždirba daugiau nei 4201 litą, jie negaus ir vaiko pinigų, kurių šiuo metu sulaukia visi, kam dar nėra aštuoniolikos. Tokios šeimos nuostoliai – dar 104 litai. "Šeima" pasidomėjo, ką apie šiuos naujos valdžios planus mano gatvėje sutiktos mamos.

Alvija

Tiems, kurie per mėnesį uždirba 10 tūkst. litų, turbūt nusispjauti į vaiko pinigus ir nemokamą maitinimą. Tačiau man – du vaikus auginančiai vienišai mamai – svarbus kiekvienas papildomas litas.

Už 102 litus per mėnesį vaiko pinigų vienai atžalai nuperku rašymo priemonių, sąsiuvinių ir kitų mokyklinių reikmenų, o kitai – skanėstų arba vaisių. Ir nors jaunėlis dar neina į mokyklą, man svarbu, kad pradėjęs lankyti pirmą klasę jis gautų nemokamą maitinimą. Tačiau jei valdžia nepakeis savo sprendimų, teks į kuprinę dėti sumuštinių.

Dovilė

Nors mano berniukas dar labai mažas, apie jo ateitį galvoju jau dabar. Šiuo metu išgyvenčiau ir be papildomų 52 litų per mėnesį, tačiau juk yra šimtai mamų, kurioms tokie pinigai reiškia geresnius vaiko batus arba patogesnę kuprinę. Manau, nauja valdžia ne nuo tos vietos pradeda karpyti pinigus. Juk šeima – viena pagrindinių visuomenės ląstelių.

Rūta

Mano vienturčiui – šešeri. Darželyje moku tris litus už pietus, bet grįžęs namo jis valgo antrą kartą. Manau, kad panaši padėtis ir mokykloje, todėl nemokamam maitinimui neteikiu labai didelės reikšmės. Tačiau dėl 52 litų, kuriuos valdžia žada iš mūsų atimti, esu pasipiktinusi. Kodėl šeima, kuri įtemptai dirba nuo ryto iki vakaro, kad uždirbtų 1,5 tūkst. litų, negaus vaiko pinigų? Juk už juos galiu vaikui nupirkti vieną pakuotę vitaminų.

Daiva

O gal valstybei išties labai sunku, kad tokių drastiškų priemonių ji priversta imtis? Sunku kažką komentuoti. Pati auginu du vaikus, už kuriuos gaunu 102 litus. Iš šių pinigų vienam vaikui sumoku už sporto treniruotes. Žinau viena – jei iš manęs valdžia atims tuos pinigus, vaikas dėl to treniruočių tikrai nemes. Nemokamo maitinimo mes negauname – vaikai išaugo iš pradinukų amžiaus. Bet kiek girdėjau, maistas nėra kokybiškas, todėl neretai atsiduria šiukšlių dėžėse. Man jis nesvarbus.

Margarita

Mano vaikai jau dideli, tačiau girdėdama, kas vyksta visuomenėje, nenustoju stebėtis: kaip galima skirstyti vaikus ir šeimas, vieniems lengvatas suteikiant, o iš kitų jas atimant? Pati dirbu vaikiškų prekių parduotuvėje, todėl puikiai žinau, kaip viskas brangiai kainuoja. Už 50 litų galima nusipirkti nebent sauskelnių pakuotę. Manau, kad pusšimčio netekusios šeimos labiau jausis nuskriaustos morališkai nei finansiškai.

Adrija

Seimo nariai galėtų nuo savęs pradėti, o šeimas palikti ramybėje. Mano vaikas greit eis į mokyklą, todėl noriu, kad jis gautų ir nemokamą maitinimą, ir pinigus, kurie jam priklauso. Kur juos išleidžiu? Dieve mano, 50 litų – tokie pinigai, kad už juos galiu vaikui nupirkti tik sūrelių ir vieną kartą palepinti kavinėje desertu.