Dainininkė Taja: esu sutverta vairuoti


2011-10-12
Laima Staknytė-Patinskienė
Dainininkė Taja: esu sutverta vairuoti

Du sūnus auginanti dainininkė Erika Klimenko-Taja vairuoja dešimt metų. Tajos vyresnėliui Nedui vienuolika metų ir į mokyklą jam tenka keliauti pačiam. Dainininkė pripažįsta, kad visuomet neramu, ar saugiai jis pasieks mokymo įstaigą.

Siekdama atkreipti vairuotojų dėmesį į eismo dalyvius vaikus, inicijavo meškiuko Taduko istoriją-fotoreportažą, kuris socialiniame tinkle "Facebook" įkūrė meškiuką palaikančių tėvelių bendruomenę. O kaip vairuoja pati dainininkė? Taja atsakė į autoledi.lt klausimus.

– Kaip jaučiatės vairuodama?

– Mėgstu sakyti: yra žmonės, sutverti vairuoti ir nesutverti. Tai aš iš tų, kurie sutverti vairuoti. Tačiau nėra taip, kad be vairavimo negalėčiau gyventi. Man tai tiesiog padeda patogiai nuvažiuoti ten, kur reikia. Po Lietuvą keliauti tenka tikrai daug, nes koncertuoju įvairiose vietose.

– Ar jaučiatės saugi mūsų šalies keliuose?

– Vairavimo kultūra Lietuvoje tikrai gerėja. Žinoma, visuomet yra kur pasitempti. Pastebiu, kad vairuotojai tapo pakantesni, supratingesni ir padeda vienas kitam.

– Esate sulaukusi pagalbos, sugedus automobiliui?

– Pamenu, kartą užgeso mano mašina, o buvo jau tamsu. Toje vietoje buvo visiškai neapšviesta, tačiau sustojo moteris, tokia energinga, sako man: "Neturiu troso, nes vyras ryte pasiėmė." Ji sustabdė kitą automobilį. Sustojo du vaikinukai, kurie kaip tik dirbo autoservise, iš karto pasižiūrėjo ir viską sutvarkė. Taigi, aš galėjau važiuoti toliau pati. Netikėjau, kad taip gali nutikti, bet man pasisekė.

– Kaip manote, kas yra geras vairuotojas?

– Visų pirma tas, kuris važiuoja ir niekam netrukdo. Toks vairuotojas nesukelia avarinių situacijų, padeda kitiems kelyje.

– Esate vairuojanti mama, kaip rūpinatės vaikų saugumu automobilyje?

– Diržus segasi abu, o pripratinti tikrai nebuvo sunku. Mažasis nuo gimimo vežamas specialioje kėdutėje. Be to, jam ten ir patogiau, ir galvytę kur atremti yra, o man ramu, kad jis saugiai sėdi. Nors jam jau ketveri, bet kėdutę dar naudojame.

– Kas paskatino surengti akciją su meškiuku Taduku?

– Kadangi esu mama ir vyresnėlį jau leidžiu į mokyklą, į kurią jis eina pats, visuomet neramu, ar saugiai jis pasieks savo mokymo įstaigą. Žinoma, daug kalbamės apie tai, kaip reikėtų elgtis, bet norėjau paskatinti ir vairuotojus bei kitus tėvus skirti dėmesio tiek savo vaikams, tiek pastebėti vaikus ir vairuoti atsargiai.

Tikiuosi, kad ši akcija atkreips dėmesį, nors puikiai suprantu, kad kartais žmones paveikia tik skaudi nelaimė ar patirtas įvykis. Labai džiaugiuosi, kad yra atkreipusiųjų į šią akciją dėmesį.

– Koks kelyje patirtas eismo įvykis labiausiai įsiminė?

– Ko gero, kai tik gavusi vairuotojo pažymėjimą važiavau su seneliu žiguliais. Tai buvo retai važinėjamas kelias, daug smėlio ir dulkių, važiavau tikrai saugiu greičiu – apie 50 km/val., tačiau vos tik įvažiavau į smėlį, automobilis tapo nevaldomas. Skridome į šoną ir apsivertėme. Šis įvykis man buvo pamoka, kad vairuoti reikia dėmesingai ir įvertinti kelio dangą. Daugiau tokių įvykių nebuvo. Ko gero, kasmet mano įgūdžiai gerėjo ir vairuodavau vis apdairiau.

– Vairuojate BMW. Kodėl pasirinkote šią markę?

– Mano svajonė visą laiką buvo BMW. Man tai – veržlumo, energijos ir gražaus dizaino derinys. Be to, tai ir sportiškas automobilis. Pamenu, vos tik jį įsigijau, draugė pasakė, kad man labai tinka (šypsosi).

– Ar išmanote apie automobilius?

– Šį bei tą žinau, tačiau į smulkias detales nesigilinu, bet jei koks gedimas ar garsas – tikrai pastebiu. Per dešimt metų jau išmokau skirti, kas ūžia.

– Kas jums svarbiausia mašinoje?

– Automobilis turi būti gražus ir dailus. Žinoma, svarbūs ir techniniai parametrai, tiesiog pritariu, kad vokiški automobiliai tikrai geresni už kitus.

– Ką visuomet rastume jūsų automobilyje?

– Daug daiktų nesivežioju, bagažinėje turiu lietsargį, drėgnų servetėlių: ir prietaisams, ir rankoms, žemėlapį. Ir kvepalus (šypsosi).

– Ko palinkėtumėte kitiems vairuotojams?

– Palinkėčiau ir toliau tobulėti bei vairuoti vis kultūringiau. Manau, kad gerėjant kultūrai ir eismo įvykių bus mažiau. O įvairios akcijos, skatinančios atkreipti dėmesį į saugų vairavimą, priverčia susimąstyti ir elgtis apdairiau.


Trumpai apie pašnekovę

Vairavimo stažas – 10 metų.

Vairuojamas automobilis – "BMW 325".

Vairavimo būdas priklauso nuo nuotaikos: kai skuba, vairuoja labiau įsitempusi, bet energingai, jei ne – ramiai, tačiau stengiasi nepažeidinėti KET.

Eismo įvykių skaičius – buvo vienas smulkus pirmą vasarą, kai gavo vairuotojo pažymėjimą.