„Dailingė“ sups folkloro lopšyje


2011-11-25
DMN inf.
„Dailingė“ sups folkloro lopšyje

„O kas gi, jei ne etninė kultūra, ne liaudies muzika yra mūsų visos kultūros lopšys, mūsų pramotė?“ – klausia vaikus ir jaunuolius, mamas ir tėčius į folkloro kolektyvą prieš penkerius metus subūrusi vadovė Birutė Nemčinskienė.

Glaudęsi po kito kolektyvo sparnu, šį rudenį Kauno tautinės kultūros centro folkloro ansamblio kolektyvas nusprendė pristatyti savo naująjį vardą – „Dailingė“: daili lingė – toks dailus įtaisas lopšiui pakabinti ir supti.

Šis vardas ir ansamblio dalyvių veikla liudija didelę pagarbą mūsų autentiškai lietuvių kultūrai: muzikai, papročiams, tradicijoms, tarmėms, kurias, deja, šiuolaikinių šeimų aplinkoje užgožia naujausi civilizacijos pramanai. Žodžiai lingė, lingela, linga ir jų vediniai neretai sutinkami lietuvių liaudies dainų, ypač sutartinių, tekstuose. Šokant tradicinius šokius stengiamasi kiekvieną žingsnelį išlinguoti, minkštai pasisūpuoti, nuo ko šokis įgauna orumo, iškilmingumo.

„Mamytės nuo Kretingos, sūpuodamos savo vaikelius dainuodavo: „Zo zo rikiška, vario lopišėlis, ir virvelės sidabrytos, aukso lingynėlė.“ Būtent ši dainelė ir tapo kolektyvo, pasivadinusio „Dailinge“, vizitine kortele“, – sako B.Nemčinskienė.

Ansamblyje savo dieneles pradeda skaičiuoti patys mažiausieji, dar gulintys lopšeliuose, o aplink juos linginėja, vaikšto, rūpinasi būrys vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų.

Sekmadienį „Dailingės“ vaikai, mamos, tėčiai kviečia į koncertą-vardynas „Kur mes pažinom…“ Atėjusiųjų laukia dainos ir žaidimai su lietuviškais vardais, senųjų papročių, šokių, meilės motutei ir tėveliui pilnas lopšys.


Kas? Ansamblio „Dailingė“ koncertas-vardynos. Įėjimas nemokamas.

Kur? P.Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejuje (L.Zamenhofo g. 4, I a. muziejaus didžiojoje salėje).

Kada? lapkričio 27d. 13 val.