Biliardas – kūrybiška geometrijos pamoka


2008-09-19
Eglė Stankevičiūtė
Biliardas – kūrybiška geometrijos pamoka

Palinkus prie biliardo stalo laikas sustoja. Naujokams aiškindamas žaidimo taisykles treneris Tomas Brikmanis reikalauja atidumo.

Jis žino, kad medžiaga užtikrina tolygią žaidimo stalo ir kamuoliukų trintį, todėl rutuliai juda nuspėjamai. "Ne tokie patyrę žaidėjai pirmai pamokai turės paaukoti bent keliasdešimt minučių", – akimirkas prie gelumbe iškloto stalo lydi ne tik nugalėtojų šūksniai. Klysta tie, kuriems atrodo, kad tinkamai smūgiuoti paprasta. "Reikia ištvermės, kantrybės, kartais ir fizinio pasirengimo. Tačiau tai puikus laisvalaikis", – T.Brikmanis "Pramogų" skaitytojus kvietė užsukti į biliardinę.

– Rusiškasis, angliškasis, amerikietiškasis biliardas – pagrindinės rūšys. Kokios amerikietiškojo biliardo ypatybės lėmė, kad Lietuvoje jis populiariausias?

– Amerikietiškasis biliardas – žaidimas, skirtas masiniam vartotojui. Jis prieinamas kiekvienam: įdomus, spalvingas, lengvai išmokstamas. Žaidimo rezultatas greitai matomas. Norint įgyti angliškojo ar rusiškojo biliardo pagrindus, žaidėjui teks plušėti porą metų. Į amerikietiškąjį investuosite mažiau laiko ir pastangų – jį galima išmokti per kelias valandas. Be to, amerikietiškąjį biliardą gali žaisti ir moksleiviai, ir pensininkai.

– Rusiškojo biliardo kamuoliukai sunkesni. Turbūt jį dažniau žaidžia vyrai, nei moterys?

– Rusiškasis biliardas – karališkas ir prabangus žaidimas. Juo Lietuvoje mėgaujasi vienetai. Mitas, kad jį gali žaisti tik vyrai. Visuomenėje prigijęs klaidingas stereotipas – jei smarkiai smūgiuosi, tapsi nugalėtoju. Anaiptol. Svarbiausia technika ir taiklumas.

– Ne vienus metus treniruojate įvairaus amžiaus žmones. Atskleiskite porą paslapčių, padedančių perkąsti biliardo subtilybes?

– Lengviausias būdas – rasti trenerį, kad jis išmokytų pagrindinių dalykų. Žaidžiant biliardą labai svarbu apranga, patogiai stovėti ir valdyti jėgą. Savamoksliams reikia eiti ilgesniu keliu – pilnu netikėtumų, sunkių atradimų. Svarbiausia tiksliai nusitaikyti į kamuolį ir jį įmušti į kišenę – tai tarsi geometrija. Pradžioje mintyse braižai linijas, vėliau – geometrinius brėžinius. Laikui bėgant atstumą pradedi vertinti tiksliau.

– Minėjote, jog biliardą gali žaisti visi. Peršasi išvada, kad niekada nevėlu mokytis šio žaidimo gudrybių?

– Tai jaunų žmonių sportas. Labiausiai žaviuosi 16-mečiais, nes jie imliausi. Tokio amžiaus jaunuoliai greičiau įsisąmonina informaciją – kamuoliukai užtikrintai slysta į duobutę. Be to, prie biliardo stalo aukštas žmogus turi daugiau pranašumų nei žemaūgis. Dėl šios priežasties biliardo negali žaisti vaikai. Juk biliardo įrangos nesumažinsi.

– Dalyvavote ne viename biliardo čempionate. Įvardykite keletą priežasčių, kodėl šį žaidimą vadinate sportu, ne tik pramoga ar laisvalaikio leidimo būdu.

– Prastos fizinės formos žaidėjas niekada nelaimės. Neretai čempionatuose tenka žaisti kelias valandas, po jų pavargsti protiškai ir fiziškai. Mėgėjai mėgsta žaisti "Pulą 8", o profesionalai – "Pulą 9". Mane labiausiai žavi žaidimas "14 + 1". Jo žaidėjai išsprendžia ne vieną galvosūkį – čia reikia kūrybos ir žinių. Nepykite, bet taisyklių neaiškinsiu – jos per daug sudėtingos (šypteli).