Valdžios vairas — dešiniųjų rankuose


2008-04-15
Valdžios vairas — dešiniųjų rankuose

Italijoje vakar baigėsi pirmalaikiai parlamento rinkimai. Balsavusiųjų apklausos rodo, kad naują ministrų kabinetą trečią kartą greičiausiai formuos žiniasklaidos magnatas Silvio Berlusconi.

Apsispręsti buvo sunku

Balsavimo apylinkės antrą rinkimų dieną užsidarė 15 val. vietos (16 val. Lietuvos) laiku. Pranešama, kad nedidele persvara rinkimus laimėjo prieštaringai vertinamas ir skandalingu elgesiu pagarsėjęs oligarchas S.Berlusconi. Už jį balsus atidavė 42 proc. balsavusiųjų. Vos 2 proc. nuo jo atsiliko kairiųjų lyderis Walteris Veltroni.

Kova tarp dukart šalį valdžiusio 71 metų žiniasklaidos magnato ir buvusio komunisto bei Romos mero 52 metų W.Veltroni buvo išties įtempta. Pirminiai rezultatai patvirtino sociologų prognozes. Tiesa, trečdalis Italijos piliečių iki paskutinio momento nebuvo apsisprendę, tad, ko gero, jie ir nulėmė S.Berlusconi pergalę.

Apsispręsti nebuvo lengva dėl to, kad abu pagrindiniai kandidatai žadėjo tą patį – atgaivinti ekonomikos sąstingio sukrėstą šalį. Iki 2008 m. sausio valdžiusio Romano Prodi kairiųjų vyriausybė to padaryti nesugebėjo. Nebuvo itin sėkmingas ir pastarasis milijardieriaus S.Berlusconi valdymas. Tačiau jis bent valdžioje išbuvo visą kadenciją.

Neįkandama užduotis

Abu varžovai taip pat žadėjo mažinti milžinišką Italijos skolą ir mokesčius. Buvo numatyta ir valstybės itin reguliuojamo paslaugų sektoriaus liberalizacija. Tačiau dėl šalies rinkimų įstatymo pataisų daugelis abejoja, ar tai bus naujai vyriausybei įkandama užduotis. Mat dabar labai sunku užsitikrinti aiškią daugumą aukštuosiuose parlamento rūmuose ir 62-ajam po Antrojo pasaulinio karo ministrų kabinetui teks atsižvelgti į mažų partijų nuomonę.

O tai gali komplikuoti vyriausybės pastangas vykdyti reformas ir išjudinti iš sąstingio ketvirtą pagal dydį ES ekonomiką. Dėl nedidelės partijos maišto žlugo ir R.Prodi vyriausybė.

„Šiuo metu Italija yra kaip nuleista padanga, – sekmadienį Romoje atidavęs savo balsą padėtį apibūdino 79 metų Renato Ri-ccini. – Kainos ir mokesčiai nuolat didėja ir tikrai labai sunku sudurti galą su galu.“

W.Veltroni išliko santūrus

Kandidatai į premjerus balsavo sekmadienį. Charizmatiškasis mag-
natas S.Berlusconi lydimas plojimų ėjo pro rinkėjus, įmetė savo balsalapį ir pabučiavo trejų metų vaiką. „Gelbėk mus, Silvio“, – sušuko vienas rinkėjas.

W.Veltroni ir balsuodamas demonstravo jam būdingą santūrumą. „Tikiuosi, eisis gerai“, – žurnalistams sakė jis.

S.Berlusconi premjero poste dirbo 1994–1995 m. ir 2001–2006 m. Jis valdo verslo imperiją, kuri vienija 150 bendrovių. Žiniasklaidos magnatui priklauso ir populiarus futbolo klubas „Milan“.

BBC, BNS inf.