Valdžia išsigando kritiko


2008-01-28
Valdžia išsigando kritiko

Apžvalgininkai nuogąstauja dėl Rusijos prezidento rinkimų demokratiškumo. Pretendavęs tapti bendru dešiniosios opozicijos lyderiu Michailas Kasjanovas pašalintas iš rinkimų kovos.

Liko keturi

Galutinį verdiktą Centrinė rinkimų komisija (CRK) paskelbė vakar. Prezidento rinkimuose dalyvaus tik keturi kandidatai. Be įpėdiniu paskelbto pirmojo premjero pavaduotojo Dmitrijaus Medvedevo, dėl aukščiausio Rusijos posto varžysis komunistas Genadijus Ziuganovas, liberalas demokratas Vladimiras Žirinovskis ir Andrejus Bogdanovas. Demokratiškai nusiteikusių piliečių elektoratas savo kandidato neturės.

M.Kasjanovą CRK atsisakė registruoti kandidatu, nes tikrindami jo surinktų rėmėjų parašų autentiškumą ekspertai išbrokavo daugiau nei 13 proc. autografų. Pakartotinis patikrinimas davė tokį pat rezultatą. Tačiau M.Kasjanovo šalininkai tikina, kad parašai autentiški, o CRK juos atmetė dėl neteisingai užpildytų anketų.

Pažėrė kritikos

CRK sprendimą vakar kritikavo žmogaus teisių gynėjai. „Demokratiškai nusiteikę žmonės neturės savo kandidato į prezidentus“, – vakar sakė „Judėjimo už žmogaus teises“ lyderis Levas Ponomariovas. Pasak jo, tokį CRK sprendimą galima buvo numanyti. Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva pabrėžė, kad už M.Kasjanovą būtų galėjęs balsuoti kritiškai nusiteikęs elektoratas. „Atsisakymas registruoti M.Kasjanovą menkina rinkimų demokratiškumą“, – pritarė ji L.Ponomariovui.

Analitinių programų fondo „Ekspertizė“ vadovas Markas Urnovas sakė, kad M.Kasjanovo pasitraukimas neturės lemiamos reikšmės rinkimų rezultatams. „Jo nenorėjo įleisti į didįjį teleekraną. Kitų racio-nalių motyvų nėra. M.Kasjanovo nebijojo. Bet jis galėjo pradėti televizoriaus ekrane argumentuotai kritikuoti dabartinę valdžią, ir buvo nuspręsta jo neregistruoti“, – sakė jis. Pats M.Kasjanovas mano, kad sprendimas pašalinti jį iš kovos yra politinis.

Palaikymo mitingas

Dar prieš paskelbiant galutinį kandidatų sąrašą Rusijos komunistai šeštadienį Maskvoje surengė demonstraciją savo partijos lyderiui G.Ziugavovui palaikyti. „Medvedevą į cirką, Ziuganovą į prezidentus!“ –
tokius užrašus buvo galima išvysti ant plakatų, kuriuos nešė maždaug tūkstančio žmonių minia.

G.Ziuganovas skundėsi dėl, pasak jo, nesąžiningos, D.Medvedevui palankios rinkimų kampanijos. Jis apkaltino valstybės kontroliuojamas žiniasklaidos priemones palankumu Vladimiro Putino remiamam kandidatui ir „trukdymu surengti normalius rinkimus“. Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad G.Ziuganovas šiuose rinkimuose gali tikėtis apie 10 proc. balsų.

newsru.com, BNS inf.