Trukdo dideli nesutarimai


2004-06-01
Trukdo dideli nesutarimai

Amerikiečiai ir irakiečiai atidėjo sprendimą dėl Irako prezidento

AFP-BNS. Dėl karštų ginčų su JAV vadovaujama koalicija prezidento klausimu irakiečių politikai sprendimą atidėjo iki antradienio, sakė Valdančiosios tarybos nariai.

“Susitikimas atidėtas iki antradienio ryto”, - vakar žurnalistams sakė aukšto rango Tarybos narys kurdas Mahmudas Osmanas.

Tuo tarpu smurtas ir susirėmimai Irake tęsiasi.

Dvi kandidatūros

Valdančiosios tarybos susitikimas 11-ai valandų atidėtas po to, kai JAV paskirtai Tarybai, koalicijai ir Jungtinėms Tautoms (JT) nepavyko susitarti, ar prezidentu turėtų tapti genties lyderis Gazis Javaras, ar valstybės veikėjas Adnanas Pačačis.

Valdančioji taryba norėtų, kad reprezentacines prezidento pareigas eitų sunitas G.Javaras, o JAV paskirtas Irako administratorius Polas Bremeris ir JT pasiuntinys Lahdaras Brahimis remia A.Pačačį, sakė koalicijos ir irakiečių pareigūnai.

“Tarybos nariai nujaučia, kad reikia daugiau konsultacijų norint pašalinti kliūtį”, - sakė Valdančiosios tarybos atstovas Hamidas Kifajis, kuris pripažino, kad dėl delsimo kilo tam tikras susierzinimas.

Atidėjus susitikimą koalicijai ir JT taip pat atsirado galimybė pasiūlyti alternatyvius kandidatus, kurie padėtų rasti išeitį iš aklavietės.

Pasak vieno irakiečių šaltinio, sklinda gandai, kad JAV pareigūnai nori paskirti buvusį Respublikos gvardijos karininką ir partijos “Baath” narį. H.Kifajis tokius pranešimus pavadino panikos kėlimu.

Paklaustas apie galimą trečią kandidatą, JT atstovas sakė, kad “būtų nenaudinga” komentuoti šį procesą, kol jis dar nesibaigė.

Kaltinimai administratoriui

Tačiau Irako pareigūnai kaltino P.Bremerį manipuliuojant sprendimo priėmimo procesu JT ir Valdančiosios tarybos sąskaita.

Tarybos nariai sakė nustebę, kad amerikiečiai taip nori A.Pačačio ir taip nenori G.Javaro, kuris taip pat yra nuosaikių pažiūrų sunitas, mokėsi Vakaruose ir, kaip manoma, yra populiaresnis nei vyresnio amžiaus A.Pačačis. Tam tikra painiava kilo ir dėl JT, kurios, kaip ne kartą sakė koalicija, vadovauja procesui, vaidmens. Valdančioji taryba nepritarė numanomai L.Brahimio nuostatai, kad pagrindinį vaidmenį laikinojoje nerinktoje vyriausybėje vaidintų technokratai. Tarybos nuomone, tik politinė įtaka galėtų suvienyti susiskaldžiusią šalį.

L.Brahimis interviu žurnalui “Time” skundėsi, kad dėl amerikiečių atkaklumo, irakiečių delsimo ir saugumo trūkumo jam sunku formuoti laikinąją Irako vyriausybę.

JT pasiuntinys sekmadienio susitikime nedalyvavo, bet jo atstovas sakė, kad ten buvo JT komanda.

Bagdade nušautas sunitų pareigūnas

Tuo tarpu ginkluoti užpuolikai nušovė aukštą sunitų islamo partijos pareigūną, važiavusį sekmadienį vėlai vakare namo, vakar pareiškė sunitų partijos vadovo pavaduotojas. Kataną Rubaję, atsakingą už Irako islamo partijos radijo ir televizijos reikalus, keturi smogikai užpuolė išvažiuojantį iš Bagdado namo į Mahmudijos miestą, pasakojo Reuters korespondentui partijos atstovas Ajadas al Samarajis.

“Esame įsitikinę, kad tai buvo tyčinė žmogžudystė”, - sakė jis. Vienas iš užpuolikų buvo sučiuptas ir nuvežtas į partijos būstinę Bagdade, kiti trys paspruko.

Irako islamo partijai, vienai didžiausių sunitų musulmonų partijų Irake, vadovauja Mosenas Abdulas Hamidas - įtakingas Irako valdančiosios tarybos narys. Šiuo metu taryba užsiėmusi laikinosios vyriausybės sudarymo rūpesčiais, mat artėja birželio 30-oji, kai JAV administracija perduos valdžią irakiečiams.

Pastaraisiais mėnesiais Irake buvo nužudyti kelių politinių partijų pareigūnai, vienas iš jų - Irako valdančiosios tarybos pirmininkas. Policininkais apsimetę banditai užvakar nušovė du irakiečius, dirbusius nepriklausomame Irako laikraštyje.