Taika: ar ilgam?


2009-01-19
BBC, BNS inf.
Taika: ar ilgam?

Pasaulį pasiekė netikėta žinia. Izraelis vienašališkai paskelbė nutraukiantis ugnį Gazos ruože, tačiau perspėjo, kad operacija bus atnaujinta, jei "Hamas" nesiliaus šaudžiusi raketas.

22 dienas trukusi operacija, per kurią žuvo daugiau kaip 1,2 tūkst. palestiniečių ir buvo sulyginti su žeme ištisi "Hamas" valdomos palestiniečių teritorijos rajonai, baigėsi. Sprendimą nutraukti ugnį paskelbė šalies premjeras Ehudas Olmertas. "Karinėms ir vyriausybinėms "Hamas" struktūroms buvo suduotas stiprus smūgis. Mūsų tikslai pasiekti. Ši kampanija pademonstravo Izraelio galią ir sustiprino šalies gynybą." Ministras pirmininkas ypač pabrėžė, kad Izraelis nelaiko priešais Gazos ruožo gyventojų, o kovojo tik su "Hamas". Jis pareiškė užuojautą žuvusiųjų artimiesiems.

Premjeras taip pat teigė, jog nutraukta operacija nereiškia, kad su "Hamas" buvo pasiektas susitarimas. "Jeigu Izraelio teritorija bus apšaudoma, mes tęsime operaciją", – sakė jis. Visi į Gazos ruožą įvesti daliniai kol kas liks šioje teritorijoje.

"Vyriausybės sprendimas leidžia Izraeliui atsakyti ir atnaujinti ugnį, jei mūsų priešas Gazos ruože tęs smūgius", – sakė jis po to, kai "Hamas" kovotojai paleido į Izraelį kelias raketas. Izraelio pajėgos į šį išpuolį atsakė surengusios oro ataką.

"Hamas" atstovai pareiškė, kad šis Izraelio sprendimas nereiškia agresijos pabaigos. "Karas tęsiasi ir mes priešinsimės, kol Gazos ruože liks Izraelio kareiviai", – sakė vienas organizacijos atstovas. Pasitraukti iš Gazos ruožo paragino ir Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas. "Nutraukti ugnį svarbu ir būtina, bet to nepakanka", – teigė jis.