Slenka pelenų "kobra"


2010-05-10
BNS inf.
Slenka pelenų

Islandijos ugnikalniui suaktyvėjus, oro bendrovės ir keleiviai vėl tapo nenugalimos jėgos įkaitais. Šįkart problemos užklupo pietinę Europos dalį.

Europos civilinės aviacijos agentūra "Eurocontrol" prognozuoja naujus oro susisiekimo sutrikdymus Senajame žemyne dėl vulkaninių pelenų debesų, slenkančių nuo Islandijos per pietinę Prancūziją, Šveicariją ir šiaurinę Italiją.

Ekspertų skaičiavimais, iki sekmadienio vakaro pelenų debesys turėjo pasklisti virš pietinės Vokietijos, Čekijos ir Austrijos. Dėl 6 km aukštyje padidėjusios vulkaninių dalelių koncentracijos buvo uždaryta daugelis oro uostų Italijos šiaurėje.

Dar vienas nuo pagrindinio srauto atsiskyręs pelenų debesis, slenkantis per Atlanto vandenyno centrinę dalį 10,5 km aukštyje, pasiekė Portugaliją ir Ispaniją, todėl buvo uždaryti Porto, La Korunjos, Vigo, Santjago ir Barselonos oro uostai.

Savaitgalį vėlavo transatlantiniai skrydžiai, lėktuvai buvo nukreipiami pro Grenlandiją, siekiant išvengti pelenų debesų, tvyrančių nuo Islandijos iki Azorų salų.

Didžiosios Britanijos meteorologai prognozuoja, kad vulkaninių pelenų debesis tartum padalys Europą į dvi dalis. Jų sudarytuose žemėlapiuose debesis, savo pavidalu primenantis pasirengusią kirsti kobrą, plis rytų link taip, kad "kobros uodega" perkirs Europą nuo Biskajos įlankos iki Sicilijos.

Islandijos meteorologijos tarnybos duomenimis, šiuo metu ugnikalnis vis dar išmeta pelenų iki aukštų atmosferos sluoksnių – daugiau nei virš 7 km. Iš zonos apie Ejafjadlajokudlio ugnikalnį, kuris vėl išsiveržė ketvirtadienio naktį, išsikėlė apie 60 gyventojų.

Oro bendrovės ir keleiviai baiminasi, kad pasikartos praėjusio mėnesio liūdnasis scenarijus, kai Europos oro erdvė dėl vulkaninių pelenų buvo visiškai uždaryta penkioms dienoms. Oro susisiekimo paralyžius skaudžiai atsiliepė tiek oro vežėjams, kurie patyrė milžiniškų nuostolių, tiek milijonams svetimose šalyse užstrigusių keliautojų.