Skaudus smūgis ekstremistams


2003-08-22
Skaudus smūgis ekstremistams
Per Izraelio raketinį antpuolį žuvo vienas “Hamas” vadovų

Reuters-ELTA. Vienas politinių radikalios palestiniečių grupuotės “Hamas” vadovų žuvo, Izraelio koviniams sraigtasparniams vakar Gazos mieste raketomis apšaudžius lengvąjį automobilį. Savo ruožtu “Hamas” atšaukė anksčiau sudarytas paliaubas ir pažadėjo izraeliečiams atkeršyti.

Automobilis pavirto metalo laužu

Šaltiniai Izraelio saugumo tarnybose patvirtino, kad apie vidurdienį surengtas oro antpuolis buvo nukreiptas prieš Izmailą Abu Šanabą, kurį Izraelis įtaria esant susijus su išpuolių planavimu. Liudininkai palestiniečiai patvirtino, kad I. Abu Šanabas ir du jo asmens sargybiniai žuvo per raketų sprogimus.

Liudininkų teigimu, viename iš Gazos gyvenamųjų kvartalų į automobilį pataikė keturios raketos. Po sprogimų daug įtūžusių žmonių susirinko išpuolio vietoje ir iš metalo laužu virtusio automobilio ištraukė sudarkytus palaikus bei vieną sulankstytą automatą. Raketinis antpuolis buvo surengtas, praėjus kelioms valandoms po to, kai Izraelio vyriausybė, reaguodama į septynias savaites trukusias paliaubas nutraukusį palestiniečio mirtininko išpuolį Jeruzalėje, nusprendė grįžti prie ieškomų islamo ekstremistų likvidavimo taktikos. Izraelis ir anksčiau yra rengęs raketinius antpuolius tankiai gyvenamuose palestiniečių miestų kvartaluose, per kuriuos kartu su ieškomais ekstremistais žuvo daug nekaltų civilių.

Paskelbė paliaubų pabaigą

“Hamas” ir su juo išvien veikiantis “Islamo džihadas” vakar iš karto paskelbė apie septynių savaičių paliaubų pabaigą. “Hamas” atstovas taip pat įspėjo, kad grupuotė atkeršys Izraeliui už Gazos mieste surengtą ataką.

“Nužudęs Abu Šanabą, Izraelio ministras pirmininkas Šaronas paskelbė apie paliaubų pabaigą”, - agentūrai Reuters sakė Chaledas Batešas. Islamistų kovotojų lyderiai laikinas paliaubas paskelbė birželio 29 dieną. Šios paliaubos buvo viena iš kertinių JAV remiamo taikos “kelio gairių” plano sąlygų, nes tik abiem pusėms pažabojus smurtą, bus įmanoma jau 2005 metais įkurti Palestinos valstybę.

Reidai į du miestus

Izraelio pajėgos vakar surengė reidus į Dženino ir Nabuluso miestus, kai Izraelis paskelbė imsiąsis karinės jėgos, jei palestiniečių autonomijos vadovai nesusidoros su teroristinėmis grupuotėmis.

Palestiniečių liudininkų teigimu, į Dženino ir Nabuluso miestus buvo įvesti tankai, girdėjosi šaudymas ir sprogimai. Tačiau Izraelio kariuomenės atstovai sako, kad tai buvo įprasti reidai, kurių metu niekas nenukentėjo.

Saugumo šaltiniai pranešė, jog Izraelio premjeras A.Šaronas bei saugumo vadai, susirinkę aptarti savižudžio sprogdintojo išpuolio, kurio metu žuvo mažiausiai 20 žmonių, nutarė imtis atsakomųjų priemonių prieš ekstremistines grupuotes, jei palestiniečių vyriausybė jų nesunaikins. Izraelis po antradienio išpuolio taip pat nutraukė derybas su palestiniečiais.