Šiaurės Korėja sako esanti pasirengusi karui


2006-10-18
Dainoras LUKAS
Šiaurės Korėja sako esanti pasirengusi karui

Įtampą kursto pranešimai apie galimus naujus branduolinius bandymus

Šiaurės Korėja vakar pareiškė, kad Jungtinių Tautų (JT) rezoliucija, kuria šiai šaliai įvedamos sankcijos, yra “karo paskelbimas”. Komunistinis režimas perspėjo, kad gali smogti atsakomąjį smūgį valstybėms, kurios bandys toliau spausti Pchenjaną.

Atominis ginklas ne tam, kad pasiduotų

JT Saugumo Taryba šeštadienį vienbalsiai priėmė sankcijas Pchenjanui už atominės bombos išbandymą. Šiaurės Korėja nurodė, kad turi teisę į branduolinį ginklą, ir atmetė Tarybos sprendimą.

Pareiškimas, kuriuo pabrėžiamas Šiaurės Korėjos nenoras pasiduoti stipriam tarptautinės bendrijos spaudimui, paskelbtas tokiu metu, kai JAV diplomatinėmis priemonėmis ragina šalis energingai imti taikyti sankcijas, pranešė AFP-BNS.

“Nedvejodami smogsime negailestingus smūgius visiems, kurie bandys pažeisti mūsų suverenitetą ir teisę išlikti JT Saugumo Tarybos rezoliucijos vykdymo dingstimi. Stebėsime JAV veiksmus ir imsimės atitinkamų veiksmų”, - sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas, kurio pavardė nenurodoma ir kurio žodžius citavo Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

“Gana absurdiška tikėtis, kad KLDR pasiduos kažkieno spaudimui ir grasinimui dabar, kai tapo branduolinių ginklų (turinčia) valstybe”, - sakoma oficialiame pareiškime.

Ameriką kaltina priešiškumu

Jame JAV užsipuolamos ir už tai, kad spalio 9 dieną įvykdytą Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą pavadino grėsme tarptautiniam saugumui. Ši frazė yra įtraukta į minimą JT rezoliuciją.

Be to, Pchenjanas kaltina Saugumo Tarybą tuo, kad ji pro pirštus žiūri į JAV priešiškumą Šiaurės Korėjos atžvilgiu. “Tai amoralus elgesys, neturintis jokio nešališkumo”, - sakoma atstovo pareiškime.

“JT Saugumo Tarybos “rezoliucija”, nereikia nė sakyti, negali būti vertinama kitaip nei karo paskelbimas KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinei Respublikai), nes ji buvo paremta JAV, trokštančių sunaikinti socialistinę sistemą, scenarijumi”, - sakoma toliau.

Įtarimai dėl naujų bandymų

JAV žvalgybiniai palydovai netoli Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo vietos pastebėjo įtartiną transporto priemonę ir žmonių veiklą - tai gali rodyti, kad rengiamasi naujam bandymui, pranešė JAV televizijos.

Amerikiečių pareigūnai sakė, kad negali tiksliai pasakyti, kas daroma tame Šiaurės Korėjos rajone, bet nurodė, kad tai gali būti pasirengimas antram branduoliniam sprogimui, pranešė NBC ir ABC.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Ivanovas vakar teigė neatmetantis galimybės, kad Šiaurės Korėja gali atlikti antrąjį branduolinį bandymą, ir perspėjo, kad Maskvos reakcija bus neigiama.

Branduolinių valstybių gali daugėti

Maždaug 30 valstybių gali netrukus pradėti branduolinio ginklo gamybą, jeigu nebus imamasi papildomų priemonių užkirsti kelią technologijų plitimui. Tai pareiškė Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) direktorius Mohamedas Elbaradėjus.

Jis pridūrė, kad reikalingas naujas požiūris - “ne į esamas devynias branduolines valstybes, o į dar 20 ar 30 kitų, kurios turi pajėgumų sukurti branduolinį ginklą per labai trumpą laikotarpį”. Penkios valstybės - JAV, Rusija, Kinija, Prancūzija ir Jungtinė Karalystė - yra oficialiai deklaravusios savo branduolinį ginklą ir pasirašiusios Branduolinio ginklo neplatinimo sutartį. Dar keturios šalys, kurios turi arba įtariama, kad turi atominę bombą, yra Indija, Pakistanas, Izraelis, Šiaurės Korėja.

M.Elbaradėjus kritikavo tai, jog branduolinės kontrolės politika skirtingose šalyse yra taikoma skirtingais būdais. “Sunku išlaikyti logiką, kai vienos šalys kuria pasitikėjimą branduoliniais ginklais ar net mėgindamos sukurti naujus branduolinius ginklus, tuo tarpu kitoms aiškina, kad tai negerai. Čia logikos nėra ir tai yra problema, į kurią turime atkreipti dėmesį”, - kalbėjo jis. Kitos šalys dažnai kritikuoja JAV, kad jos yra per daug atlaidžios Izraeliui bei Indijai.

Minima ir Lietuva

Užsienio naujienų agentūros teigia, kad branduolinio ginklo programas greičiausiai jau vykdo Brazilija, Australija, Argentina, Pietų Afrika, Pietų Korėja ir Japonija.

Naujienų agentūra AP į potencialių branduolinių valstybių sąrašą tarp Kanados, Vokietijos, Švedijos, Belgijos, Taivanio, Ispanijos, Vengrijos, Čekijos, Slovakijos įrašė ir Lietuvą. Tai valstybės, kurios gali greitai sukurti technologiją arba panaudoti plutonį ginklams.

Visos yra pasirašiusius branduolinių ginklų neplatinimo sutartį ir nė viena iš jų nėra užsiminusi, kad ketina kurti ginklus, pažymi AP.

Nors gana sunku patikėti, taip pat pranešama, kad artimiausiu metu branduolines programas gali pradėti vystyti Egiptas, Bangladešas, Gana, Indonezija, Jordanas, Namibija, Moldova, Nigerija, Lenkija, Turkija, Vietnamas ir Jemenas.