Rusiją supurtė protestai


2008-12-22
BNS, BBC inf.
Rusiją supurtė protestai

Valdžios veiksmai atima vienintelę žmonių galimybę užsidirbti. Rusijos vyriausybės sprendimas padidinti muito mokesčius įvežamiems užsienio gamybos automobiliams išprovokavo masinius protestus.

Ragino mažinti kainas

Tūkstančiai automobilininkų visoje Rusijoje vakar dalyvavo protesto akcijose prieš tai, kad būtų didinami muito mokesčiai. Demonstracijos vyko Južno Sachalinske, Vladivostoke, Chabarovske, Blagoveščenske ir Barnaule. Protesto akcijos buvo planuojamos ir Rusijos sostinėje Maskvoje.

Automobilių savininkų federacijos vadovo Sergejaus Kanajevo teigimu, protestuotojai siūlo sumažinti įvežimo muito mokesčius proporcingai visų rūšių automobilių transportui. "Mes reikalaujame sumažinti degalų kainas ir pakeisti transporto mokesčių skaičiavimo sistemą", – sakė jis.

Sprendimas padidinti muitų mokesčius importuojamiems automobiliams įsigalios nuo kitų metų sausio 12 d.

Sumušė žurnalistus

Rusijos vyriausybė aiškina, kad tokiu būdu mėginama remti šalies automobilių gamintojus, išgyvenančius sunkumus, kai vyksta pasaulinė finansų krizė. O Tolimųjų Rytų gyventojams ministras pirmininkas Vladimiras Putinas penktadienį pranešė "gerą žinią". Rusijoje pagamintų mašinų kainos turėtų kristi, nes laikinai bus sumažinti iki nulio automobilių pervežimo į šį regioną tarifai. Tačiau toks valdžios dosnumas patenkino ne visus.

Beveik iš karto po V.Putino kalbos Vladivostoke be valdžios leidimo buvo surengtas piketas centrinėje aikštėje. Aikštę apsupo milicininkai. Tačiau efektingai išvaikyti protestuotojų nepavyko, mat į aikštę, kurioje stovi papuošta naujametė eglutė, ėmė rinktis ne tik piketo dalyviai, bet ir moterys su vaikais.

Kai aikštėje susirinko maždaug 300 žmonių, milicininkai po vieną ėmė traukti iš minios protestuotojus ir vilkte vilkti juos į milicijos automobilius. Jie taip pat sulaikė beveik visus buvusius aikštėje žurnalistus. Kelis spaudos atstovus pareigūnai sumušė.

Neleido į tualetus

Nepaisant susidorojimo šeštadienį Vladivostoke Kovotojų už sovietų valdžią aikštėje vėl įvyko be leidimo surengtas mitingas. Jame dalyvavo daugiau kaip 500 žmonių. Žmonės stovėjo tylėdami, kartkartėmis išskleisdami plakatus. Maždaug 14 val. vietos laiku žmonės pradėjo skirstytis ir tuo metu sėdėję penkiuose autobusuose milicijos specialiosios paskirties padalinio kariai pradėjo gaudyti demonstrantus. Į milicijos skyrių atvežti 25 žmonės, kuriems buvo paskirtos 2 tūkst. rublių nuobaudos.

Šeštadienį Vladivostoke milicija išmėgino naują būdą, kaip nenaudojant jėgos išvaikyti demonstrantus – milicininkai tiesiog neleido žmonių į viešuosius biotualetus, ir žmonės buvo priversti nutraukti protestą.