Pergalę minėjo drauge


2010-05-10
BNS, BBC inf.
Pergalę minėjo drauge

Keturių NATO šalių kariai vakar pirmą kartą iškilmingu maršu žygiavo Maskvos Raudonojoje aikštėje. Minėdama 65-ąsias pergalės Antrajame pasauliniame kare metines, Rusija pasistengė padaryti įspūdį aukštiems užsienio svečiams.

"Taika yra trapi"

Dešimtys Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Lenkijos ir JAV karių žygiavo Raudonosios aikštės grindiniu skaisčiai šviečiant saulei. Jų dalyvavimas Pergalės dienos parade Maskvoje turėjo didelę simbolinę reikšmę, teigia apžvalgininkai. Šitaip bandyta pademonstruoti, kad Šaltojo karo laikai liko toli praeityje.

NATO šalių pajėgos Pergalės dienos parade pasirodė su aštuonių buvusių Sovietų Sąjungos respublikų kariais ir apie 10 tūkst. Rusijos karių.

Organizatoriai pasistengė, kad šių metų Pergalės dienos paradas būtų įspūdingiausias iš visų, vykusių po to, kai žlugo Sovietų Sąjunga. Per Raudonąją aikštę važiavo 160 tankų, šarvuočių ir kitokios karo technikos, o virš jos praskrido 120 karo lėktuvų.

Raudonojoje aikštėje susirinkę veteranai, šalies vadovai ir aukšti svečiai iš užsienio pamatė Rusijos karo pramonės pasididžiavimą – naujos kartos priešraketinį gynybos kompleksą "S-400" ir branduolinį raketų kompleksą "Topol-M".

Į parado svečius kreipęsis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas priminė: "Taika vis dar yra trapi. Mes privalome prisiminti, kad karai neprasideda akimirksniu. Blogis tik stiprėja, jeigu prieš jį atsitraukiama ir stengiamasi jo nepastebėti. Tik visi kartu mes galime atremti šiuolaikines grėsmes."

Atvyko ne visi

Paradą Maskvoje stebėjo daugiau nei dvi dešimtys pasaulio lyderių, tarp jų Kinijos prezidentas Hu Jintao, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir daugumos buvusio sovietinio bloko šalių vadovai. Į Pergalės dienos šventę atvyko ir laikinasis Lenkijos prezidentas Bronisławas Komorowskis, Latvijos bei Estijos prezidentai Valdis Zatleras ir Toomas Hendrikas Ilvesas.

Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė į Maskvą vykti atsisakė, nes gegužės 9-ajai buvo suplanuotas jos vizitas į Airiją. Šalies vadovės nuomone, gerai parengti dvišaliai susitikimai yra naudingesni nei vizitai per jubiliejus.

Pergalės dienos minėjime nepasirodė ir Prancūzijos ir Italijos vadovai, nors buvo sutikę atvykti į Maskvą. Jų planus sujaukė krizė Graikijoje ir prasidėjusios ES lyderių konsultacijos.

Tragedija kasykloje

Iškilmingi paradai sekmadienį vyko ne tik Maskvoje, bet ir Sankt Peterburge, Kaliningrade ir kituose Rusijos miestuose. Tačiau šventinę nuotaiką apkartino du tragiški incidentai.

Naktį į sekmadienį didžiausioje Rusijoje anglių šachtoje "Raspadskaja", esančioje Kemerovo srityje, nugriaudėjo du sprogimai. Žuvo mažiausiai 12 žmonių, 80 liko įkalinta po žeme. Manoma, kad tragediją sukėlė išsiveržusios metano dujos.

Kitas nemalonus incidentas įvyko sekmadienio rytą Dagestano respublikoje. Už 200 m nuo jūros pėstininkų brigados bazės Kaspijsko mieste mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį. Žuvo tik pats mirtininkas, daugiau niekas nenukentėjo.

Kaimynės Čečėnijos sukilėliai dažnai rengia atakas Pergalės dieną, nes ši šventė siejama su masinėmis etninių čečėnų tremtimis, kurias karo metais vykdė Sovietų Sąjungos diktatorius Josifas Stalinas.