Paskutinė sėkminga sovietų armijos operacija


2003-08-22
Leonas ŽALYS
Paskutinė sėkminga sovietų armijos operacija
Prieš 35 metus SSRS tankai įsibrovė į Prahą

Pasaulio žiniasklaida vakar plačiai paminėjo 35-ąsias metines nuo tos dienos, kai sovietų tankai įsiveržė į tuometinę Čekoslovakiją. Reformos, pavadintos “Prahos pavasariu”, buvo užgniaužtos.

“Vokiečių banga” metinių progai skirtame komentare pažymėjo: “Nors ir kaip būtų keista, bet čekų prisiminimai apie tas dienas pastaraisiais metais buvo daug šviežesni negu visą praėjusį dešimtmetį”.

Taip atsitiko tikriausiai todėl, kad netrukus po Jungtinėse Valstijose įvykdytų rugsėjo 11-osios išpuolių visiems gerai žinomą Vaclavo aikštę Prahoje “okupavo” jau kiti tankai - amerikiečių.

Amerikos tankai ėmė saugoti buvusio parlamento pastatą, kuriame veikia prieš dešimt metų įsikūrusi JAV kongreso finansuojama radijo stotis “Svoboda”. Prieš 35 metus niekam negalėjo ateiti į galvą mintis, kad Senajame žemyne gali įvykti tokių staigių, tiesiog dramatiškų permainų.

Rengdami invaziją į Čekoslovakiją, sovietų lyderiai šią akciją motyvavo tuo, kad “socializmas su žmogiškuoju veidu” - tik preliudija, po kurios NATO pajėgos bus pakviestos į šią Vidurio Europos šalį. Nuo Slovakijos atsiskyrusi Čekija 1999-aisiais tapo visateise NATO nare. Slovakija - pakeliui į Šiaurės Atlanto gynybos aljansą. Skirtingai nuo 1956 metų, kai sovietų kariuomenė grubia jėga nuslopino sukilimą Budapešte, vadinamoji broliška pagalba Čekoslovakijai buvo suteikta palyginti taikiai. Tačiau nepraėjo nė 20 metų, kai Čekoslovakija tapo dalimi to pasaulio, su kuriuo suartėti ji siekė 1968 metais. Tada sovietų armija įvykdė paskutinę sėkmingą savo operaciją.

Po to buvo Afganistanas, iš kurio teko gėdingai nešdintis. Bet per 35 metus, praėjusius nuo sovietų tankų įsibrovimo į Prahą, Rytų Europa ir Rusija pasikeitė labiau negu per kelis ankstesnius amžius, teigia “Vokiečių banga”.