Nors žodžiai suvynioti į diplomatines frazes


2004-01-27
Nors žodžiai suvynioti į diplomatines frazes

Vašingtonas sunerimęs dėl Rusijos demokratijos ir užsienio politikos

Reuters-ELTA. JAV valstybės sekretorius Kolinas Pauelas vakar neįprastai atvirai pareiškė esąs sunerimęs dėl Rusijos demokratijos.  

Tiesmuki žodžiai  

Laikraštyje “Izvestija” išspausdintame straipsnyje jis konstatavo, kad politika Rusijoje yra aukščiau įstatymo, bei davė suprasti, kad visavertė JAV ir Rusijos partnerystė yra įmanoma tik bendrų vertybių pagrindu.

Nors ir suvynioti į diplomatines frazes, šie žodžiai, anot apžvalgininkų, yra neįprastai tiesmuki, žinant, kad JAV administracija glaudžiai bendradarbiavo su Maskva kovos su terorizmu srityje bei spręsdama įvairius regioninius klausimus - pradedant Šiaurės Korėjos krize ir baigiant Iranu.

K.Pauelas taip pat sukritikavo Rusijos politiką Čečėnijoje ir, neįvardydamas jokių konkrečių šalių, iškėlė klausimą dėl pastaruoju metu sugriežtėjusio tono santykiuose su kaimyninėmis valstybėmis, pavyzdžiui, Gruzija, Moldova ir Ukraina.

“Pastarųjų mėnesių poslinkiai Rusijos vidaus ir užsienio politikoje privertė mus stabtelėti, - rašė K. Pauelas, vakar Maskvoje pradėjęs dviejų dienų vizitą, - Rusijos demokratinė sistema, atrodo, dar nesurado reikiamo balanso tarp vykdomosios valdžios, įstatymų leidybos ir teismų. Politinė valdžia dar nėra visiškai saistoma įstatymų”.

Nors pernai pastebimai pagerėjo Rusijos ir JAV prezidentų Vladimiro Putino ir Džordžo V.Bušo santykiai, Vašingtonas pastaruoju metu vis labiau nerimauja dėl Kremliaus veiksmuose ryškėjančių autoritarinių tendencijų.  

Tonas vis griežtesnis  

Lyg turėdamas galvoje gruodį įvykusius parlamento rinkimus, per kuriuos pagrindinės Rusijos liberalios partijos nesurinko reikiamo balsų skaičiaus, kad patektų į parlamentą, K.Pauelas pažymėjo, kad “svarbūs pilietinės visuomenės elementai - pavyzdžiui, laisva žiniasklaida ir politinių partijų raida, - dar netapo savarankiški ir nuo niekieno nepriklausomi”.

JAV valstybės sekretorius taip pat pareiškė esąs susirūpinęs dėl vis griežtesnio tono, kuriuo Maskva bendrauja su savo kaimynėmis, įskaitant Ukrainą, su kuria nesutaria dėl dalies Azovo jūros, ir Moldova bei Gruzija, su kuriomis sunkiai sprendžia savo karinių bazių likimo klausimą.

“Tam tikri Rusijos vidaus politikos Čečėnijoje ir jos santykių su kaimyninėmis valstybėmis, atsiradusiomis suirus Sovietų Sąjungai, aspektai verčia mus sunerimti, - dėstė K.Pauelas. - Mes pripažįstame Rusijos teritorinį vientisumą ir jos natūralų interesą į teritorijas, esančias prie jos sienų. Bet mes tokiu pat mastu pripažįstame Rusijos kaimynių suverenų vientisumą ir jų teisę į taika ir pagarba grindžiamus tarpvalstybinius santykius”.

Pabrėžęs, kad JAV ir Rusiją sieja daug bendrų interesų ir kad jos puikiai bendradarbiauja spręsdamos įvairius klausimus, K.Pauelas vis dėlto įspėjo: “Jei baziniai principai skirsis, mūsų partnerystė neišnaudos savo potencialo”.  

Dž.V.Bušas tariamai patenkintas  

Tačiau visai kitaip K.Pauelas vakar kalbėjo po susitikimo su V.Putinu. JAV prezidentas patenkintas tuo, kaip plėtojami santykiai su Rusija, sakė jis.

“Tose srityse, kur turime nesutarimų, šis mūsų santykių tvirtumas padeda svarstyti ginčijamus klausimus atvirai ir sąžiningai”, - sakė K.Pauelas

Jis perdavė V.Putinui JAV prezidento “kuo geriausius linkėjimus” ir patvirtino, jog Dž.V.Bušas suinteresuotas “įgyvendinti kontrolinį klausimų sąrašą, kuris buvo surašytas Kemp Deivide”.