Naujienos trumpai


2006-09-26
Naujienos trumpai

PASITRAUKĖ IŠ PARTIJOS.

Išrinktasis prezidentas Tomas Hendrikas Ilvesas praėjusį šeštadienį išrinktas ketvirtuoju iš eilės Estijos prezidentu, pasitraukė iš Estijos socialdemokratų partijos gretų. T.H.Ilvesas vadovavo Nuosaikiųjų partijai (vėliau ESDP) nuo 2001 iki 2002 metų. 1996-1998 ir 1999-2002 metais jis buvo Estijos užsienio reikalų ministras, o nuo 2002 iki 2004 metų - ESDP frakcijos Estijos parlamente narys. 2004 metais per rinkimus į Europarlamentą T.H.Ilvesas surinko daugiau kaip 76 tūkst. balsų.

ŠVEICARAI SUGRIEŽTINS PABĖGĖLIŲ PRIĖMIMĄ.

Neutralioji Šveicarija, kurioje įsikūrusios humanitarinės pagalbos agentūros ir Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas sekmadienį didele persvara nubalsavo už tai, kad politinio prieglobsčio šioje turtingoje valstybėje prašytojams jį gauti būtų sunkiau. Nors buvo perspėjama dėl žalos šalies humanitarinei reputacijai, maždaug 68 proc. rinkėjų per referendumą pritarė politinio prieglobsčio suteikimo taisyklių pakeitimams, dėl kurių jos tapo vienos griežčiausių Vakaruose.

SUSIRĖMIMAI KOPENHAGOJE.

Danijos policija sekmadienį po susirėmimų gatvėse, kilusių per protesto akciją prieš jaunimo centro Kopenhagoje uždarymą, sulaikė 263 žmones. Demonstrantai mėtė butelius ir akmenis į kelias dešimtis policininkų, taip pat padeginėjo šiukšlių konteinerius ir suolus parkuose, sakė policijos atstovas. Per susirėmimus buvo sužeisti vienas ar du demonstrantai. Maždaug 500-600 jaunuolių dalyvavo demonstracijoje prieš kairiųjų aktyvistų ir skvoterių judėjimo narių iškeldinimą iš pastato, kuriuo jie naudojosi kaip savo centru.

KINAI KOVOJA SU KORUPCIJA.

Šanchajaus komunistų partijos sekretorius dėl korupcijos atleistas iš užimamo posto. Čen Liangju tapo aukščiausiu pareigūnu, kuris nuo 2002 metų, kai partijai pradėjo vadovauti Hu Dzintao, prarado postą dėl kaltinimų korupcija. Čen Liangju buvo įsipainiojęs į korupcijos bylą, susijusią su Šanchajaus socialinio draudimo fondais. Dėl šios bylos su savo postais jau atsisveikino du šio uostamiesčio pareigūnai.