Moldova gali išnykti iš pasaulio žemėlapio


2004-06-12
Stasys JOKŪBAITIS
Moldova gali išnykti iš pasaulio žemėlapio
Rusų nacionalinės strategijos specialistai mainais už Padnestrę siūlo Rumunijai prisijungti Moldovos Respubliką

Daugiau kaip pusei amžiaus prabėgus po Antrojo pasaulinio karo, Europoje vėl prabilta apie valstybių padalijimus.

Jei šiems planams būtų lemta išsipildyti, iš žemėlapių išnyktų dabartinė Moldovos Respublika, o jai priklausiusi Padnestrė tikriausia taptų dar vienu Rusijos anklavu, panašiu į dabartinę Kaliningrado sritį.

Kraštas atplėštas jėga

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Padnestrė priklausė Ukrainai ir tik 1945 metais buvo priskirta tuometinei Moldavijos TSR.

Konfliktas dėl Moldovos teritorijos, esančios kitame Dnestro krante, įsiplieskė 1992-aisiais, prasidėjus diskusijoms dėl šalies prisijungimo prie Rumunijos.

Padnestrėje, kurioje daugiau kaip pusę gyventojų sudaro rusai ir ukrainiečiai, užvirė aršūs mūšiai. Į konfliktą tuoj pat įsijungė Rusijos ginkluotosios pajėgos. Tankais ir brutalia karine jėga kraštas buvo atplėštas nuo Moldovos.

Padedant 14-ajai Rusijos armijai, šioje teritorijoje, kurioje gyvena netoli milijono žmonių, buvo įkurta prorusiška niekieno nepripažinta vadinamoji Padnestrės Moldavijos Respublika. Tačiau tuo konfliktas nesibaigė. Moldova iki šiol tebesitiki susigrąžinti bandomą galutinai atplėšti Padnestrę.

Ar netaps Padnestrė Rusijos kariniu placdarmu?

Dar balandį Maskvos nacionalinės strategijos instituto direktorius Stanislavas Belkovskis paskelbė sensacingą planą - atsisakyti minties kada nors vėl prijungti prie Moldovos Padnestrę ir paskelbti mainus.

Jų idėja tokia: Rumunijai atiduodama Besarabija, kitaip tariant, Moldova, o Padnestrė paliekama kaip atskiras regionas, kurio gyventojai atseit galėtų apsispręsti, kaip gyventi toliau.

Motyvai - be diplomatinių užuolankų. Atseit Moldova yra dirbtinai sukurta valstybė, negyvybinga, visą laiką buvo kieno nors dalis - tai Rusijos, tai Rumunijos, tai TSRS

Tačiau nėra jokių abejonių, kad niekieno nepripažinta, tik rusų kariuomenės remiama vadinamoji Padnestrės Moldavijos Respublika netrukus taptų antruoju Rusijos anklavu, primenančiu dabartinę Kaliningrado sritį, savotišku kariniu placdarmu tarp Rumunijos ir Ukrainos.

Visiškai iš darbotvarkės neišbraukia

Moldovos mainai į Padnestrę šiomis dienomis pasiūlyti tarptautiniame seminare Rumunijoje, kur buvo svarstomi šie klausimai.

Naujųjų pasaulio dalybų autoriai, kaip praneša interneto laikraštis “Vremia novostej”, prisipažįsta, kad jų idėja neatspindi oficialiosios Rusijos valdžios pozicijos, tačiau pabrėžia, kad “labai įtakingi” asmenys Maskvoje ją palaiko. Kas tie “labai įtakingi”, galima, ir ne taip sunkiai, nuspėti.

Rumunija kol kas skeptiškai žiūri į šiuos mainus, nors visiškai iš savo darbotvarkės to ir neišbraukia.

Greitas ekonomiškai gana atsilikusios Moldovos prisijungimas prie Rumunijos gali sutrukdyti jos integracijai į Europos Sąjungą. Šalia atsiradęs Rusijos karinis placdarmas sumažintų manevro laisvę stojant į NATO.