Liudininkas nutilo amžiams


2003-07-19
Leonas ŽALYS
Liudininkas nutilo amžiams
Ekspertas, tariamai teigęs, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė klastojo dosjė apie Irako turimus masinio naikinimo ginklus, rastas negyvas

Skandale, susijusiame su britų vyriausybės dokumentų apie Irako turėtą ginkluotę tariamu klastojimu, įvyko dramatiškas posūkis. Vos tik pasaulinės naujienų agentūros - Reuters, DPA ir kitos - spėjo išplatinti sensaciją, kad vyriausybės patarėjas Devidas Kelis paslaptingai dingo, kai atskriejo naujas pranešimas - ginklų ekspertas rastas negyvas.

Velionis buvo svarbus liudininkas nesibaigiančiame skandale, kuris drebina Londono politinę areną.

Britų televizijos ir radijo korporacija - BBC - anksčiau skelbė, jog būtent D.Kelis korporacijos korespondentui Endriui Giliganui tvirtino, kad Tonio Blero vyriausybė, siekdama pateisinti karą su Iraku, “paskanino” žvalgybos duomenis.

59 metų gynybos ekspertas ketvirtadienio popietę išėjo pasivaikščioti ir į namus negrįžo. Jo kūnas vakar rastas miške netoli Faringtono (Oksfordšyro grafystė). Ši vietovė - už 8 km nuo velionio namų.

Pastarosiomis dienomis vyriausybės patarėjas jautė didžiulį spaudimą. Didžiosios Britanijos žiniasklaida atkakliai tvirtino, kad kaip tik jis suteikė BBC žinių apie tai, jog vyriausybė sąmoningai išpūtė Irako keliamą grėsmę, kad pateisintų šios valstybės užpuolimą. Vyriausybės patarėjas dingo po to, kai antradienį, kalbėdamas specialiai parlamento tyrimo komisijai, dar kartą paneigė, jog buvo BBC informatoriumi. D.Kelis komisijai sakė, kad jis su E.Giliganu kalbėjosi, tačiau neigė jam davęs kokios nors informacijos apie dosjė klastojimą.

Po to, kai gegužę BBC parodė E.Giligano reportažą, kuriame T.Blero kabinetas buvo apkaltintas visuomenės mulkinimu, tarp vyriausybės ir BBC kilo aštrus konfliktas. Premjeras savo ruožtu britų televizijos ir radijo korporaciją apkaltino, kad ši, vaikydamasi sensacijų, tautiečius klaidina.

T.Blero vyriausybė reikalavo, kad BBC ir konkrečiai E.Giliganas oficialiai atskleistų savo informacijos šaltinį, tačiau tiek korporacija, tiek korespondentas kategoriškai atsisakė tai padaryti.

Dėl šio skandalo iškilo grėsmė, kad T.Blero vyriausybė gali žlugti.