Juodkalnija susigrąžino nepriklausomybę


2006-05-23
Dainoras LUKAS
Juodkalnija susigrąžino nepriklausomybę

Buvusi Jugoslavija liko tik istorijos vadovėliuose

Daugiau kaip 55 proc. Juodkalnijos gyventojų sekmadienį balsavo už nepriklausomybę, todėl Europos Sąjunga, kuri buvo nustačiusi šį 55 proc. barjerą, turės pripažinti referendumo rezultatus. Šis referendumas tapo buvusios Jugoslavijos laidotuvėmis.

Vos įveikė barjerą

Referendumo komisijos pirmininkas Františekas Lipka vakar per spaudos konferenciją sakė, kad 55,4 proc. balsavusių žmonių pritarė sąjungos su Serbija nutraukimui. Rinkėjų aktyvumas buvo 86,3 proc., pridūrė jis, pranešė “Reuters”-BNS.

Tiesa, tuo metu, kaip pranešė BBC, dar nebuvo suskaičiuoti 25 tūkst. balsų. Pranešama, kad tūkstančiai užsienyje gyvenančių juodkalniečių savaitgalį specialiai grįžo į gimtinę, kad galėtų dalyvauti referendume. Kaip pranešė BBC, jiems buvo nemokamai dalijami lėktuvų bilietai, iš Serbijos buvo galima traukiniais nemokamai važiuoti į Juodkalniją.

Juodkalnijos atsiskyrimas nuo Serbijos taps buvusios Jugoslavijos, kurią sudarė šešios respublikos ir kuri pradėjo byrėti per karus 10-ojo dešimtmečio pabaigoje, paskutinis atodūsis. Juodkalnijos sąjunga su Serbija truko nuo 1918-ųjų, dabar bus nutraukta. Praėjusį dešimtmetį nuo Jugoslavijos tik kariaudamos atsiskyrė Slovėnija, Kroatija bei Bosnija ir Hercegovina, o Makedonija pasitraukė taikiai.

Po Juodkalnijos atsiskyrimo nuo Serbijos, pastaroji šalis perims visas buvusios valstybės teises ir įsipareigojimus, kaip ir vietą Jungtinėse Tautose. Juodkalnija turės pateikti paraiškas stoti į tarptautines organizacijas. Derybose su ES visada vyko turint galvoje abiejų valstybių skirtingas ekonomikos sistemas, todėl sąjungos griuvimas neturėtų sukelti techninių problemų.

Lygiavertė partnerystė nebuvo įmanoma

Dar prieš pranešant oficialius rezultatus Juodkalnijos premjeras Milas Džiukanovičius paskelbė, kad nepriklausomybės šalininkų stovykla laimėjo sekmadienį įvykusį referendumą dėl sąjungos su Serbija panaikinimo.

“Šįvakar, daugumos Juodkalnijos gyventojų sprendimu, šalies nepriklausomybė buvo atnaujinta”, - sakė jis šalininkams, švęsdamas dešimtmetį trukusios savo kampanijos už Juodkalnijos nepriklausomybės po 1918-ųjų atkūrimą pergalę.

Prieš pat referendumą jis davė interviu Rusijos dienraščiui “Kommersant”. “Net ir broliams geriau gyventi atskiruose namuose”, - sakė M.Džiukanovičius.

Anot jo, po Jugoslavijos federacijos griuvimo Juodkalnija mėgino sukurti bendrą valstybę su Serbija. “Tačiau, kaip parodė patirtis, lygiateisė sąjunga tarp dviejų valstybių, viena kurių 15 kartų didesnė už kitą, yra neįmanoma. Bendra valstybė egzistavo tik popieriuje”, - teigė jis.

Kai buvo paskelbti neoficialūs rezultatai, rodantys, jog referendumą laimėjo “Taip” stovykla, M.Džiukanovičiaus oponentai pareiškė, kad balsavimas buvo nesąžiningas ir kilusios linksmybės tikriausiai buvo surežisuotos, o ne spontaniškos.

ES pasveikino

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Chavjeras Solana pasveikino “sėkmingą referendumą” dėl Juodkalnijos nepriklausomybės, kuris įvyko savaitgalį, ir sakė, kad ES gerbs šio balsavimo rezultatus.

“Noriu pasveikinti Juodkalnijos žmones dėl sėkmingo vakar įvykusio referendumo. Atrodo, kad tas procesas buvo tvarkingas, ir mes dėl to turime visus pasveikinti”. pirmadienį per trumpą spaudos konferenciją sakė J.Solana, pranešė “Reuters”-BNS.

Įžvelgia ir apgavystes

Mažiau nei valanda po to, kai baigėsi balsavimas, Centras už laisvus rinkimus ir demokratiją (CESID) paskelbė, kad nepriklausomybės šalininkų stovykla gavo 56,3 proc. balsų ir kad rinkėjų aktyvumas buvo labai didelis - 86 procentai. Bet po dviejų valandų CESID vadovas Zoranas Lučičius pranešė, kad prognozuojamas balsų “Taip” skaičius sumažėjo iki 55,3 proc., o Europos Sąjunga (ES) yra nustačiusi 55 proc. slenkstį.

“Esame prie didelės apgavystės slenksčio”, - sakė Belgrado nacionalistų politikas Ivica Dačičius, kuris nepritaria sąjungos panaikinimui. Serbija ragino Juodkalnijos gyventojus neatsiskirti.

Laukdamas oficialių rezultatų kampanijos prieš nepriklausomybę lyderis Predragas Bulatovičius atsisakė pripažinti pralaimėjimą. Jis kaltino vyriausybę mėginus užbėgti už akių rezultatams ir teigė, kad kvietimas šalininkams išeiti į gatves buvo “agresyvus ir arogantiškas” manevras.

Tačiau jei pasirodys, kad balsų “Taip” vis dėlto yra mažiau nei 55 proc., jokios “pilkosios zonos” deryboms nebus, perspėjo ES. Briuselis tvirtino, jog skaičius, mažesnis už 55 proc., reikš, kad kampanija už nepriklausomybę žlugo.

Jau įsivedė eurą

Juodkalnija buvo nepriklausoma nuo 1878 iki 1918 metų. Kalnuotoje prie Adrijos jūros įsikūrusioje respublikoje gyvena maždaug 670 tūkst. žmonių.

Didžiąją jos gyventojų dalį (43,2 proc.) sudaro juodkalniečiai. Taip pat gyvena serbai (32 proc.), musulmonai (14 proc.), albanai (7 proc.) ir kitų tautybių atstovai. Oficiali kalba yra serbų kalbos variantas, kuri ir vadinama juodkalniečių kalba. Dauguma gyventojų yra ortodoksai. Apie 55 proc. šalies - miškai. Didžiausias miestas ir sostinė yra Podgorica. Respublikai vadovauja prezidentas. Parlamentą sudaro 75 nariai. Šalis stengiasi atsikratyti mafijos valdomos respublikos įvaizdžio ir pritraukti investuotojų, ypač į Adrijos jūros pakrantėje plėtojamą turizmo sektorių. Valstybė ir dabar jau naudoja atskirą valiutą - ne dinarą, bet eurą, taip pat turi savo įstatymus.

Serbija ir Juodkalnija pernai pradėjo derybas dėl stojimo į ES, tačiau jos įstrigo. Prancūzijos laikraštis “Le Temps” mano, kad dabar Juodkalnijai pavyks atnaujinti derybas. Serbijai bus sunkiau, nes ji atsisako išduoti tarptautiniam tribunolui karo nusikaltėlį Ratko Mladičių.