Gamintojai užrūstino valdžią


2008-09-19
BBC, BNS inf.
Gamintojai užrūstino valdžią

Kiniją sukrėtęs skandalas dėl pavojingo sveikatai pieno tęsiasi. Valdžia ėmėsi griežtų priemonių – areštuota dar 12 žmonių.

Hebei provincijos policijos atstovas Shi Guizhongas pranešė, kad vakar ryte pareigūnai areštavo 12 žmonių, susijusių su šiuo skandalu. Iš viso dabar areštuota 18 žmonių. Šeši jų, kaip įtariama, pardavė pramoninį chemikalą melaminą, o kiti 12 yra pieno tiekėjai, kaltinami pardavinėję užterštą pieną. Be minėtų suimtųjų, dar 87 buvo iškviesti apklausti, o 28 žmonės sulaikyti. Policija taip pat konfiskavo 300 kg chemikalų, įskaitant 223 kg melamino.

Hebei provincijos sostinėje Šidziadžuange yra įsikūrusi pieno perdirbimo bendrovė "Sanlu Group Co.". Jos pagamintais pieno produktais pastarosiomis dienomis apsinuodijo daugiau kaip 6 tūkst. vaikų, keturi jų mirė.

Vyriausybė vakar paskelbė, kad išima iš prekybos užterštus produktus ir visoje šalyje pradeda nuodugnius patikrinimus. Ekspertai nustatys, ar parduodamuose žemės ūkio produktuose esama melamino.

Tai ne pirmas skandalas, susijęs su nuodingų medžiagų naudojimu Kinijos pramonėje. Pastaraisiais metais šalies vyriausybė turėjo aiškintis dėl užterštų jūros gėrybių, dantų pastos, naminių gyvūnų ėdalo. Kai kurie Kinijoje gaminti daiktai, tarp jų vaikų žaislai, pernai buvo uždrausti įvežti į ES šalis.