Dž.V.Bušo žodžiais Maskva nesižavės


2005-05-05
Dž.V.Bušo žodžiais Maskva nesižavės

Karo pabaiga atnešė Vakarų Europai išlaisvinimą, bet Baltijos šalims - sovietinę okupaciją, teigia JAV vadovas

Antrojo pasaulinio karo pabaiga Vakarų Europai atnešė išlaisvinimą, tuo tarpu Vidurio ir Rytų Europai - sovietinę okupaciją ir komunizmą.

Tai rašoma JAV prezidento Džordžo V.Bušo laiškuose, kuriuos gavo Baltijos šalių prezidentai JAV vadovo vizito į Rygą išvakarėse.

Trys valstybės buvo aneksuotos

Laiškuose Dž.V.Bušas teigia laukiąs susitikimo su Lietuvos, Latvijos ir Estijos vadovais Valdu Adamkumi, Vaira Vyke-Freiberga bei Arnoldu Riuiteliu.

“Mūsų susitikimas - svarbi galimybė paminėti laisvę ir saugumą, kuriuo džiaugiasi jūsų tauta, ir atnaujinti mūsų bendrą įsipareigojimą plėsti laisvę, klestėjimą ir toleranciją Europoje bei pasaulyje. Sveikinu galimybę aptarti, kaip demokratinės šalys, pasikinkiusios ištisų tautų stiprybę, gali sustiprinti laisvę namie ir plėsti ją už sienų”, - rašo JAV prezidentas.

Jis taip pat padėkojo už Baltijos valstybių indėlį stiprinant pilietinę visuomenę regione ir remiant laisvės įtvirtinimo misijas Afganistane ir Irake.

“Per šią kelionę aš paminėsiu Amerikos ir daugelio kitų šalių auką nugalint nacizmą. Vakarų Europai Antrojo pasaulinio karo pabaiga atnešė išlaisvinimą. Vidurio ir Rytų Europai karas taip pat atnešė sovietinę okupaciją, Estijos, Latvijos ir Lietuvos aneksiją ir komunizmo įvedimą”, - laiške rašo Dž.V.Bušas.

“Atsižvelgdamas į šią skausmingą istoriją, aš suprantu jūsų sprendimo dėl dalyvavimo gegužės 9-sios iškilmėse Maskvoje sudėtingumą ir gerbiu sprendimus, kuriuos priėmėte jūs ir kiti Baltijos valstybių lyderiai”, - rašo JAV prezidentas.

Minėjime nedalyvaus

Būtent dėl sovietinės okupacijos, kuri Baltijos kraštuose užtruko dar pusę amžiaus po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, Lietuvos ir Estijos prezidentai nusprendė nevykti į pergalės prieš nacius minėjimą Maskvoje, kuri vengia pripažinti ir pasmerkti okupacijos faktą. Latvijos prezidentė teigia sutikusi vykti į Maskvą, kad paneigtų Rusijos propagandos mitus apie tariamai “savanorišką” Baltijos valstybių įstojimą į Sovietų Sąjungą.

Dž.V.Bušas atvyks į Rygą susitikti su trijų Baltijos valstybių prezidentais gegužės 6-7 dienomis prieš viešnagę Maskvoje, kur dalyvaus pergalės prieš nacius 60-ųjų metinių minėjime.

JAV Kongrese dabar svarstomas rezoliucijos projektas, raginantis Rusiją pripažinti Baltijos šalių sovietinės okupacijos ir prievartinės inkorporacijos į SSRS sudėtį faktą.

Priešiškas gestas

Fondo “Politika” prezidento Viačeslavo Nikonovo nuomone, “pats faktas, kad pakeliui į Rusiją Amerikos prezidentas aplankys labiausiai iš visų Baltijos šalių antirusiškai nusiteikusią Latviją, po to (po viešnagės Maskvoje) - aplankys Gruziją, kuri yra itin antirusiška valstybė - tai, be abejo, demonstratyvus gestas”.

Tačiau V.Nikonovas mano, kad “šis gestas daugiau skirtas Amerikos vidaus naudojimui”.

“Tai susiję su tuo, kad Amerikos viešoji nuomonė kažin ar labai pritaria Bušo kelionei į Rusiją, kuri labai blogai vertinama Amerikos spaudoje. Todėl jis daro tokius gestus, kurie turi nuraminti tokias vidaus nuotaikas”. - paaiškino V.Nikonovas.

Plėtodamas Dž.V.Bušo vizito į Latviją ir Gruziją temą, politologas pridūrė, kad “patį savaime šį faktą galima vertinti kaip tam tikrą antausį Rusijai; panašiai būtų, jei Putinas atvyktų į Vašingtoną, prieš tai apsilankęs Havanoje, o po to iš ten išvyktų į Pchenjaną”.

“Taigi savo forma - tai iššūkis, bet aš tikiuosi, kad Bušas sugebės rasti žodžius, kurie padės spręsti tas problemas Latvijoje ir Gruzijoje, kurios mus jaudina”, - pareiškė V.Nikonovas.

Panašiai Dž.V.Bušo vizitą vertina Politikos tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas.

“Vizitai į šalis, kurios vykdo Rusijos atžvilgiu provokuojamą politiką, yra antirusiškas gestas”, - sakė S.Markovas interviu agentūrai “Interfax”.

Be kita ko, jis mano, kad “per Amerikos prezidento vizitą į Baltijos šalis tikriausiai bus svarstomas jų integravimasis į NATO, kuris, be abejo, nenaudingas Rusijai”.

Tuo pat metu politologas pažymėjo, kad “Rusija gali tikėtis ne tik neigiamų Bušo vizito į šias šalis padarinių”.

“Atsakingos šalys, tokios kaip JAV, nenorėtų, kad Rusija būtų erzinama smulkia provokacine politika, kurią vykdo Baltijos šalys ir Gruzija. Bušas jas skatins rasti bendrą kalbą su Rusija”, - mano S.Markovas.

Interfax, BNS