B.Obama vėl laimėjo


2008-01-28
B.Obama vėl laimėjo

Buvęs JAV vadovas netyčia pakišo koją žmonai, siekiančiai užimti prezidento postą, padėdamas jos varžovui išsiveržti į priekį.


Triuškinama pergalė

Demokratų partijos kandidatas senatorius Barackas Obama per pirminius prezidento rinkimus Pietų Karolinoje šeštadienį gavo dvigubai daugiau balsų už savo pagrindinę konkurentę Hillary Clinton.

Juodaodis Ilinojaus valstijos senatorius surinko apie 55 proc. balsų, Niujorko senatorė – 27 proc., o buvęs Šiaurės Karolinos senatorius Johnas Edwardsas – 18 proc.

Stebina tai, kad už B.Obamą balsus atidavė ne tik 80 proc. juodaodžių Pietų Karolinos gyventojų, bet ir 25 proc. baltaodžių. Pasak apžvalgininkų, tai iki šiol neregėtas rezultatas.

Vyro meškos paslauga

Dėkodamas rinkėjams už pasitikėjimą B.Obama sakė: „Amerika, kurioje juodieji nebalsuoja už baltuosius, o baltieji – už juodaodžius, kurioje juodieji, baltieji ir išeiviai iš Lotynų Amerikos negali susivienyti – tai ne ta Amerika, kuria mes tikime.“

Analitikai teigia, kad B.Obamai laimėti padėjo H.Clinton vyras, eksprezidentas Billas Clintonas. Per aršią rinkimų kampaniją jis svaidėsi aštriais pareiškimais B.Obamos atžvilgiu ir šitaip įžeidė daugumos
Pietų Karolinos rinkėjų jausmus.

Daugiau nei pusė šios valstijos gyventojų yra juodaodžiai. Šeši iš dešimties rinkėjų pareiškė, kad eksprezidentas nepelnytai užsipuolė savo žmonos varžovą, ir tai turėjo įtakos jų pasirinkimui.

Ruošiasi kulminacijai

Po balsavimo H.Clinton pasveikino B.Obamą ir palinkėjo jam sėkmės, o B.Clintonas pridūrė, esą jis laimėjo „sąžiningai ir teisingai“.

Dabar kandidatai visas pastangas kaupia pirminių JAV prezidento rinkimų kulminacijai. Po „super-antradienio“, vasario 5-osios, kai balsavimai vyks 22 valstijose, paaiškės, kuris iš trijų besivaržančių demokratų prezidento rinkimuose kovos su respublikonų kandidatu dėl vietos Baltuosiuose rūmuose.

Nuomonių apklausos rodo, kad H.Clinton turi labai didelius reitingus keturiose svarbiose valstijose, kurios dalyvaus „superantradienio“ maratone. Tačiau B.Obama taip pat sėkmingai plečia savo šalininkų būrį. Vakar jis sulaukė malonaus palyginimo su velioniu demokratų didvyriu Johnu F.Kennedy, kurio duktė išreiškė jam savo paramą.

BNS, AFP, „Interfax“, newsru.com inf.