Audringos ovacijos Vašingtone


2003-07-19
Audringos ovacijos Vašingtone
T.Bleras tikina, kad karas Irake buvo teisingas karas

Reuters-ELTA. Istorija atleis Amerikai ir Didžiajai Britanijai už invaziją į Iraką, net jei pasirodys, kad jos klydo dėl jo masinio naikinimo ginklų, užvakar pareiškė Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tonis Bleras.

T.Bleras bendrame abejų Kongreso rūmų posėdyje, emocingai gindamas karą, pažymėjo, kad JAV ir Didžioji Britanija pasielgė teisingai, nuversdamos Irako prezidentą Sadamą Huseiną nepriklausomai nuo to, ar bus rasta masinio naikinimo ginklo, kurio tariamas egzistavimas buvo pagrindinis Irako užpuolimą pateisinantis argumentas.

“Ar galime būti tikri, kad teroristai ir masinio naikinimo ginklai neatras vieni kitų? Leiskite man pasakyti tik štai ką: net jeigu klydome, būsime bent jau pašalinę grėsmę, kuriai mažiausiai tenka atsakomybė dėl žiaurių skerdynių ir kančių, - pasakė T.Bleras per vieną svarbiausių savo užsienio politikai skirtų kalbų. - O už tai, esu tikras, istorija mums atleis”.

T.Blerui ir pagrindiniam Irako karo architektui prezidentui Dž.V.Bušui pastaruoju metu tenka gintis nuo priekaištų, jog, siekdami pateisinti karą su Iraku, gerokai išpūtė jo keliamą grėsmę.

Po santykinai greito ir sklandaus karo abu sąjungininkai vietoj triumfo išgyvena tikrą košmarą: didžioji dalis pokarinio Irako skendi politiniame chaose, čia beveik kasdien rengiami išpuoliai prieš koalicijos pajėgas, smarkiai krito rinkėjų pasitikėjimas tiek Didžiosios Britanijos, tiek JAV lyderiu.

Dėkodamas JAV įstatymų leidėjams už audringą sutikimą, T.Bleras nesusilaikė neužsiminęs apie jo tėvynėje tvyrančią atmosferą. “Esu giliai sujaudintas jūsų parodyto šilto ir nuoširdaus sutikimo, - pareiškė jis. - Tai - daugiau negu esu nusipelnęs ir daugiau, tiesą sakant, negu esu pripratęs”.

JAV parlamentarai T.Blero kalbą sutiko vos ne kaip prezidento metinį pranešimą: 17 kartų plojo stovėdami ir dar 18 kartų pertraukė ją audringomis ovacijomis. “Tai buvo tikriausiai šilčiausia reakcija, kokios kada nors yra sulaukęs užsienio valstybės lyderis”, - pasakė Senato demokratų lyderis Tomas Dešlas.

Didžiosios Britanijos lyderis energingai gynė karą Irake. “Bet jeigu mūsų kritikai klysta, jei esame teisūs, kaip tikiu kiekviena savo ląstele, jeigu tada būtume dvejoję, kai mums būtų reikėję veikti - to istorija mums nebūtų atleidusi”, - pabrėžė T.Bleras.

Jam ypač entuziastingai plojo respublikonai, dažnai savo susižavėjimą reiškę pritarimo šūksniais. Tuo tarpu demokratai, tradiciniai T.Blero leiboristų sąjungininkai, buvo santūresni.

T.Bleras tapo tik ketvirtuoju Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovu, pasakiusiu kalbą per bendrą JAV Kongreso posėdį.