Kauno privalumai vis ryškesni


2008-01-28
Dainoras LUKAS
Kauno privalumai vis ryškesni

JAV ambasadorius Lietuvoje Johnas Cloudas, lankydamasis „Kauno dienos“ redakcijoje, sakė tikįs, kad laikinoji sostinė sulauks daugiau užsienio investicijų, jei išnaudos savo privalumus.

– Kažkada pajuokavote, kad Lietuvos ir JAV santykius temdo tik jūsų pavardė (Cloud reiškia debesį). Bet kalbant rimtai, tam trukdo tik vizos. Kaip manote, kada bus priimtas politinis sprendimas dėl bevizio režimo su Lietuva?

– Anksčiau šalis galėjo pretenduoti į Vizų atsisakymo programą, jei atsisakymų išduoti vizas tos šalies piliečiams skaičius neviršydavo 3 procentų. Kaip žinia, pernai programa buvo pataisyta ir šis rodiklis padidintas iki 10 procentų. Manau, kad tai padės Lietuvai tapti programos nare netolimoje ateityje. Galbūt per artimiausius trejus metus.

– Nežinia, kaip vertinti šios ministerijos pastangas, nes Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas užsiminė manąs, kad Lietuvai nereikalingas bevizis režimas su JAV, nes ir taip daug lietuvių emigruoja į Europos valstybes.

– Su ministru kalbėjomės šia tema daug kartų, tačiau negaliu komentuoti jo žodžių. Vizų atsisakymo programa skirta turistinėms ir trumpoms verslo kelionėmis. JAV neturime jokio intereso padidinti emigraciją iš Lietuvos. Daug žmonių iš Lietuvos išvyko dirbti, o ne emigravo. Kai jie galės gauti geresnį darbą Lietuvoje, iš karto sugrįš.

– Ar lietuviai dar domisi žaliosios kortelės loterija, kuri leidžia laimėti teisę gyventi ir dirbti Amerikoje?

– Loterijos populiarumas kasmet mažėja. Daugiausia joje dalyvauja jau anksčiau į JAV emigravusių žmonių giminaičiai.

– Kodėl, jūsų manymu, tūkstančiai lietuvių emigruoja?

– Žinau, kad daug į JAV emigravusių lietuvių yra tikri patriotai. Todėl manau, kad emigruojama dėl didesnių darbo ir studijų galimybių. Manau, kad netrukus daug lietuvių ims grįžti.

– JAV garsėja piliečių aktyvumu, įvairiomis pilietinėmis akcijomis. Kodėl Lietuvoje pilietiškumas sunkiai skinasi kelią?

– Lietuva yra išgyvena pereinamąjį laikotarpį. Sovietmečiu lietuviai buvo įpratę laukti, kol visas problemas išspręs valdžia. Tačiau dabar matau pasikeitimų.

– Kauniečiai nerimauja, kad mūsų miestui tenka palyginti nedaug į Lietuvą plūstančių užsienio investicijų. Ar laikinoji sostinė amerikiečiams yra tik stotelė turistinės kelionės po Lietuvą metu?

– Prieš investuodamas bet kuris verslininkas įvertina aplinką, būsimas išlaidas, rinką. Kaunas turi daug privalumų, kurie tampa vis ryškesni. Esate Lietuvos transporto srautų susikirtimo kryžkelėje. Beje, turbūt didžiausia amerikiečių investicija į Lietuvą yra Kaune, tai „Kratf Foods Lietuva“ bendrovė.

– Lietuvoje vyksta savotiškos varžybos tarp Vilniaus ir Kauno. JAV Vašingtonas ir Niujorkas taikiai pasidaliję funkcijas: Vašingtonas - politinė, Niujorkas - finansinė, verslo sostinė. Kokią nišą Jūs matote Kaunui?

– JAV tokio griežto pasidalijimo jau nėra. Pavyzdžiui, Vašingtonas ir jo apylinkės tapo aukštųjų technologijų vieta. Kaunas yra šalies mokslo ir medicinos centras. Be to, turite daug pramonės, gerą krepšinio komandą. Tačiau Kaunas netaps verslo centru, nes juo bus Vilnius.

– Ketvirtadienį Kauno sporto halėje stebėjote „Žalgirio“ rungtynes. Jūs mėgstate krepšinį, ar jį stebite tik iš pagarbos šaliai, kurioje dirbate?

– Krepšiniu domiuosi nuo vaikystės, dažnai stebėdavau Bostono „Celtics“ varžybas, buvau universiteto komandos gerbėjas.

– Ar greitai sulauksime kitų „Žalgirio“ ir NBA komandų rungtynių?

– Galbūt jos įvyks dar šį ar kitą sezoną. Be to, šiemet laukia olimpinės žaidynės. Gali būti, kad JAV ir Lietuvos komandos ten susitiks.