Sniegas ant stoglangių ilgai neužsibūna


2009-01-19
"Namų" inf.
Sniegas ant stoglangių ilgai neužsibūna

Palėpėse butus ar gyvenamuosius kambarius įsirengusiems gyventojams malonu stebėti pro stoglangius atsiveriančią panoramą. Tačiau žiemą nuotaiką kartais gadina ant tokių langių užkritęs sniegas. Nematyti ne tik gražaus vaizdo. Kambariuose tvyro jaukumo neteikianti prietema. Specialistai skuba raminti, kad toks nepatogumas laikinas. Sniegą nuo stoglangių nesunku pašalinti.

Vertėtų pakabinti radiatorius

Stoglangius užklojus sniegui, nepasitenkinimas gali būti dvejopas. Jeigu stoglangis įrengtas aukštai ir naudojamas labiau kaip švieslangis, suprantama, kad žmonės jaučia šviesos stygių. O kai sumontuotas žemiau, namų šeimininkai nepatenkinti, kad nemato pro juos, kas vyksta aplinkui.

Specialistų nuomone, tiek vienu, tiek kitu atveju žmonės labiau jaučia psichologinį diskomfortą ir

neieško, kaip pašalinti sniegą nuo stoglangių. Tą padaryti nesunku. Vis dėlto apie tai, kad stoglangius būtų patogu prižiūrėti, reikia pagalvoti ne juos įrengiant, bet dar projektuojant. Stoglangių gamintojai turi parengę montavimo taisykles, kuriose nurodoma, kokiame aukštyje geriausia juos įrengti.

Tinkamame aukštyje sumontuotus stoglangius patogiau prižiūrėti. Jeigu langą padengia purus sniegas, slopinantis šviesos pralaidumą ir užstojantis vaizdą, pravėrus jį ir uždarant stipriau trinktelėjus, sniegas turėtų nukristi.

Kartais stoglangiai yra nedidelio nuolydžio ir smarkesnis trinktelėjimas uždarant gali nepadėti. Tada sniegą galima nuvalyti paprasčiausia šluotele.

Po stoglangiais rekomenduojama įrengti radiatorius. Nuo jo kylanti šiluma netruks ištirpdyti sniegą. Tik reikia taisyklingai sumontuoti apdailą apatinėje stoglangio dalyje. Jeigu gipso kartonas bus sumontuotas statmenai, atsiras barjeras ir nuo radiatoriaus sklindanti šiluma aplenks langą.

Padeda šildymo kabeliai

Kokių nors buitinių priemonių, padedančių nutirpdyti sniegą nuo stoglangių, turbūt nėra. Kartais bandoma tai daryti pučiant į stoglangius šilumą plaukų džiovintuvais ar šildytuvais. Vis dėlto specialistai teigia, kad ir koks būtų stiklo paketas, jis vis tiek yra šilumos laidininkas. Tad jei patalpa gerai šildoma, sniegas ilgai ant stoglangių nesilaikys. Jei ne po dienos, tai po dviejų ar trijų, jis tikrai nutirps.

Kad sniegas nuo stoglangių greičiau tirptų, galima aplink juos išvedžioti šildymo kabelius, tokius, kokie montuojami į lietvamzdžius. Tačiau apie štai reikėtų pagalvoti dar prieš įrengiant stoglangius.

Galimi įvairūs sprendimai

Dažniau sniego susikaupia ant nedidelio nuolydžio stoglangių. Keisti stogo konstruktyvą siekiant padidinti nuolydį ne visuomet techniškai įmanoma, o ir kainuoja nemažai. Stoglangio nuolydį padidinti galima ir nekeičiant stogo konstrukcijos. Tam naudojamos specialios tarpinės, padedančios iškelti viršutinę stoglangio dalį.

Tuomet sniegas labiau kaupsis ne ant paties stiklo, bet ant konstrukcijos. Jeigu aplink tokį stoglangį bus išvedžioti šildymo kabeliai, sniegas tikrai greitai nutirps ir netrukdys šviesai patekti į patalpas.

Galimi ir kitokie sprendimai, neleidžiantys gadinti nuotaikos, kai stoglangius užkloja sniegas. Vienas tokių – sujungti stoglangį su vertikaliu langu. Jeigu sniegas ir užklos stoglangį, pro vertikalų langą į patalpą šviesa vis tiek pateks. O ir vaizdas pro langą nebus užstojamas.

Nuvalyti nėra sunku

Stoglangius prižiūrėti nesunku, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Žinoma, kiek kebliau valyti stiklus tiek iš vidaus, tiek ir iš išorės, kai stoglangis sumontuotas gana aukštai. Tuomet prireikia kopėčių.

Tinkamame aukštyje įrengtus stoglangius nuvalyti nesunku. Tokie langai apsiverčia ir užsifiksuoja. Šitaip išorinis stoglangio stiklas nuvalomas patalpos viduje.

"Namų" inf.