Freskos papuošia ir neįprastas būsto kertes


2008-01-28
Freskos papuošia ir neįprastas būsto kertes

Viduramžiais populiarus bažnytinis menas skverbiasi į privačius ir visuomeninius interjerus

Norėdami namuose susikurti išskirtinį stilių, jų šeimininkai negaili nei pinigų, kad užsisakytų originalią freską, nei laiko, kad susirastų jas kuriantį menininką.

Freska ant virtuvės lubų

Rokoko ir moderniojo meno stiliaus freska neseniai buvo sukurta viename vilniečių bute. Šis per savaitę atliktas meno kūrinys įamžintas gana neįprastoje vietoje – ant skliautinių virtuvės lubų.

Iš tolo matyti, kad tai abstrakcija. Geriau įsižiūrėjus išnyra laisvę, skrydį ir grožį simbolizuojantys povai, aukštai iškėlę galvas. Šie sparnuočiai kartu su augalais sukomponuoti dramblio kaulo spalvos fone, kuriame vietomis sužiba rausvos pastelinės spalvos.

Šios vilniečio menininko Vlado Mackevičiaus sukurtos freskos paviršius padengtas specialiu matiniu laku. Toks apsauginis sluoksnis suteikia freskai atsparumo, ypač reikalingo virtuvėje, nes joje nepavyksta išvengti garų bei drėgmės.

Įamžinti galima ir mylimąjį

Freskų, paveikslų ir kitokių modernių meno kūrinių meistras V.Mackevičius pasakojo, jog freskoms naudojamas gruntas, itin patvarūs, gerai įsigeriantys dažai su akrilo priemaiša. Vaizdus iš nubraižyto eskizo perkėlus ant sienos, kūrinys padengiamas apsauginiu lako sluoksniu.

Pašalinti pabodusią freską gali būti sunku – grandyti reikėtų ne tik laką ir dažų sluoksnį. Gali prireikti pašalinti ir dalį sienos.

Todėl menininkas siūlo gerai pagalvoti, ar freska nėra trumpalaikė užgaida, kokius vaizdus joje norima matyti. „Juk šiuolaikinė freska – tai išliekamąją vertę turintis meno kūrinys, kuriuo grožėtis galės ne viena karta. Kad kasdien matomi vaizdai nepabostų, siūlyčiau freskai rinktis abstrakcijas, ornamentus, augalinius motyvus, gyvenimo scenas ar peizažus, kurie neblaškytų dėmesio“, – patarė V.Mackevičius.

Į freską galima perkelti ir netradicinius vaizdus, pavyzdžiui, mylimojo portretą. Vis dėlto nereikėtų pernelyg eksperimentuoti, kaip ir parenkant vietą kūriniui. Idealiausia freską perkelti ant sienų arba lubų, kurios turėtų būti tinkamai padengtos gruntu.

Užkoduoja linkėjimą

Privačiuose interjeruose pagal individualius užsakymus sukurtos freskos – ne tik rafinuotas namų stiliaus elementas. Ant sienų ar lubų menininkų atliktuose darbuose slypi ir užkoduoti linkėjimai, skirti konkrečiam žmogui, kokia nors mintis.

Antai vienoje Vlado sukurtoje freskoje įamžintas vaizdas yra tarsi priminimas, kad nevalia užmigti ant laurų, o reikia eiti pirmyn. Šio linkėjimo raktažodžiai – vandenyje šokinėjantys delfinai, ant skardžio krašto stovintis ir į dangų žvelgiantis žmogus.

„Freskomis dažniausiai bandoma grąžinti žmogų į istoriją ar laikotarpį, kuriuo remiamasi tapant tokį kūrinį. Todėl neretai freskos vadinamos istoriniais terminais, tarkime, septynioliktojo amžiaus baldų ornamento fragmentas“,– aiškino menininkas.

Užsisakyti freską – ne kiekvieno kišenei. Ji kainuoja kelis tūkstančius ir daugiau litų, nelygu paviršiaus plotas, atlikimo technika, vaizdų sudėtingumas, naudojamos medžiagos ir laikas, reikalingas jai atlikti.