Sovietmečio gerbėjams galima viskas?


2010-10-11
Aušra Garnienė
Sovietmečio gerbėjams galima viskas?

Jeigu manote, kad partizanai gynė Lietuvos laisvę, esate "šiandieniniai banditų dvasiniai palikuonys", nesuvokiantys, kad geriausia ir teisingiausia santvarka buvo sovietmetis. Tokias tiesas trejus metus skelbianti interneto svetainė užkliūva tik neabejingiems piliečiams, bet ne valstybės ar teisėsaugos institucijoms.

Tokių yra daugiau

"Tai įžeidimas visų, kurie kovojo už Lietuvos laisvę ir žuvo, ir tų, kurie dar likę gyvi", – piktinosi kaunietis, pramoninio dizaino specialistasVytenis Petrusevičius, internete aptikęs svetainę, šlovinančią sovietmetį ir vadinamuosius laisvės gynėjus.

Už Lietuvos laisvę kovoję partizanai svetainėje pokaris.info vadinami banditais, gaujomis, nacionalistais, teroristine organizacija. Kaip priešprieša jiems pristatomi sovietų valdžios nurodymus vykdę vadinamieji liaudies gynėjai – jie svetainėje vadinami žmonėmis "didvyriškai gynusiais darbo liaudį nuo įsisiautėjusio nacionalistinio teroro".

Politinių kalinių ir tremtinių šeimoje užaugęs, Lietuvos istorija besidomintis V.Petrusevičius tokią svetainę aptiko į paieškos sistemą įvedęs žodį "pokaris". "Nebūtinai pusė tavo giminės turi būti išžudyta, kad tokie dalykai žeistų", – samprotavo kaunietis.

Jis prisipažino niekada nieko panašaus nedaręs, tačiau šįkart apie svetainę pranešė Valstybės saugumo departamentui (VSD), vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui, išplatino pareiškimą žiniasklaidai. Kaunietis nėra tikras, ar svetainėje skelbiama informacija pažeidžia šalies įstatymus, todėl mano, kad svetainės turinį turėtų įvertinti atsakingos valstybės institucijos, galinčios nustatyti, iš kur ir kas skelbia tokią informaciją.

Pasak V.Petrusevičiaus, interneto erdvėje yra ir daugiau panašaus pobūdžio svetainių. Jis su keliais bendraminčiais prisipažino renkantis tokią informaciją ir ketinantis artimiausiu metu paviešinti. "Po nepriklausomybės atkūrimo į daug ką žiūrėjome pro pirštus. Jeigu valstybės politika, kurios mokoma ir mokyklose, yra partizanus laikyti kovotojais už Lietuvos laisvę, kodėl kažkas turi iš to tyčiotis ir įžeidinėti?" – svarstė V.Petrusevičius.

Laukia palankios valdžios

Svetainėje pokaris.info teigiama, kad svetainės kūrėjų tikslas – suteikti nefiltruotą informaciją. "Nepaisant to, kad jau 17 metų (svetainė pradėjo veikti 2007 m. – aut. past.) mums plauna smegenis apie pokario "didvyrius", žmonių atmintyje neišnyksta tikrasis jų vardas – banditai. Ne tik neišnyksta, bet ir persiduoda iš kartos į kartą", – skelbiama tituliniame puslapyje.

Čia pateikiami straipsniai apie "nacionalistinį terorą ir jo priežastis", prisiminimai apie sovietinių "liaudies gynėjų" žygdarbius. Banditais vadinamiems partizanams žeriama daugybė kaltinimų, iliustruojant sovietinių institucijų dokumentais ir nuotraukomis. Tekstuose daugybė nuorodų į Rusijoje veikiančias interneto svetaines.

Svetainės kūrėjai skelbia "žydšaudžių sąrašą", kuriame daug buvusių partizanų pavardžių. Prie kai kurių pateikiamos nuotraukos ir apibūdinimai "žiaurus", "sadistinių polinkių turintis žudikas" ir pan. Sąraše yra ir partizanų vadas Juozas Lukša-Daumantas. "Kauno diena" pernai birželį rašė apie vienoje Izraelio svetainėje skelbiamą tokią pačią šmeižikišką informaciją apie J.Lukšą-Daumantą. Kol kas tebevyksta kelerius metus nesibaigiantys teisminiai ginčai, tad informacija iš šios interneto svetainės nepašalinama.

Svetainės pokaris.info kūrėjai taip pat rekomenduoja apsilankyti diskusijų forume "Komunizmas Lietuvoje", kur puikuojasi užrašas " Komunizmas – geriausia santvarka". Šiame forume, kuris skelbiasi turįs 429 registruotus vartotojus, žmonės kviečiami diskutuoti apie komunizmą, socializmą, Sovietų Sąjungą ir dabartinę valdžią. Pokalbiuose dalyvauja slapyvardžiais Bolševikas, Tarybinis žmogus, Partizaninė Tania, Leninas ir panašiais pasivadinę žmonės.

Rubrikoje "Tarybinė istorija ir ateitis" diskutuojama ne vien apie to meto situaciją, bet ir svarstoma apie galimas socializmo reformas, įstatymų leidimą ar keitimą esant socialistinio pobūdžio valdžiai ateityje. Temoje "Banditai" kviečiama pasisakyti apie apie banditus, vadinamus partizanais.

Išplėtota tema apie tai, kaip reikėtų elgtis su Bažnyčia. Forumo dalyviai nevienareikšmiškai teigia, kad "religija turi išnykti visiems laikams", "religiją ir bažnyčią reikia numarinti", "reikia veikti iš lėto, atsargiai, kruopščiai ir kantriai".

Tai nieko nereiškia?

Valstybės saugumo departamento (VSD) atstovas spaudai Vytautas Makauskas tikino, kad radikalių judėjimų ir organizacijų veikla yra stebima. "Interneto tyruose yra daugybė informacijos, kuri nieko nereiškia", – įsitikinęs V.Makauskas.

Jis prisipažino, kad apie svetainę pokaris.info buvo žinoma dar prieš sulaukiant V.Petrusevičiaus kreipimosi. VSD atstovas priminė Lietuvos Respublikos Konstitucijoje numatytą žodžio laisvę. "Šituos dalykus stebime ir pateikiame tam tikroms institucijoms. Cenzūros šalyje nėra ", – pabrėžė V.Makauskas.

Anot jo, VSD imasi tirti, jeigu pareiškimai internete ragina smurtauti, keisti valstybės santvarką. "Teisme labai sunku įrodyti, ar tai rimta, ar tik šiaip pasvaičiojimai", – aiškino VSD atstovas spaudai.

V.Petrusevičius stebisi, kad apie žodžio ir nuomonės laisvę mėgstantys postringauti kai kurių institucijų atstovai labai skirtingai vertina viešai skleidžiamą informaciją. "Jeigu kur nors pasirodo svastika, tie žmonės labai greitai supakuojami, tačiau su žvaigžde, pjautuvu ir kūju elgiamasi visiškai kitaip", – mano kaunietis.

Jis tikino neturintis nieko prieš kitokias žmonių nuomones, jeigu jos neteikiamos visuomenei kaip viešo naudojimo informacija. "Jeigu svetainė pretenduoja į viešą informacijos skleidimą, turėtų prisiimti ir atsakomybę", – neabejoja V.Petrusevičius.

Kaunietis kelia dvi versijas, kam reikalinga tokia interneto svetainė. "Jeigu žmogus tiki tuo, ką rašo, jis greičiausiai yra psichikos ligonis. Juk būna, kad žmogus tiki, jog velnias jį išgelbės. Arba – tokia informacija skleidžiama sąmoningai", – svarstė kaunietis.

Tyrimo nepradėjo

Seimo nariai Petras Luomanas ir Paulius Saudargas 2009-ųjų kovą kreipėsi į Generalinę prokuratūrą. Politikai prašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl kelių interneto svetainių, kuriose partizanai vadinami banditais. Tarp jų buvo minima ir svetainė pokaris.info. Seimo nariai sulaukė atsakymo, kad svetainių kūrėjus patraukti atsakomybėn nėra teisinio pagrindo.

Sigitas Tamkevičius, Kauno arkivyskupas metropolitas:

Buvau radęs internete panašių svetainių, kur ano meto mąstymo žmonės rašo. Jų manymu, Bažnyčia trukdo eiti į šviesų rytojų, todėl jos veiklą reikia apriboti, paliekant tik kulto apeigas. Tokie žmonės neišnyko, ir jų požiūris į Bažnyčią nepasikeitė. Apgailėtina, kad egzistuoja tokios nuomonės, bet ką padarysi. Jei taip žmonės mąsto, tai jau jų bėda. Jeigu svetainėje rašomas melas, tai ir lieka melu. Manau, kad tai valstybei didesnė problema, jeigu kažkas skleidžia sąmyšį keliančias idėjas. Tai turėtų įvertinti teisininkai. Jeigu tai tik nuomonė, demokratinėje visuomenėje nuomones reikšti galima. Jeigu kurstoma prieš tikėjimą, rasę, valstybę, teisinės institucijos turėtų sureaguoti.

Doc. dr. Kastytis Antanaitis, Vytauto Didžiojo universiteto istorikas:

Tiesą sakant, tokio tipo svetainės už ekstremistinę veiklą vienaip ar kitaip turėtų būti traukiamos atsakomybėn. Tai jau ne mano, kaip piliečio, o teisėsaugos institucijų reikalas. Reikėtų atlikti išsamią svetainės turinio analizę. Jeigu garbinama ir aukštinama sovietinė santvarka, naudojama kokia nors sovietinė simbolika, jos legalumas kelia daug klausimų. Piliečiai turi teisę atkreipti į tai dėmesį, nes šiaip Lietuvoje jokios interneto policijos nėra ir niekas specialiai neieško, kas, kur ir ko pridarė. Be abejo, savo nuomonę kiekvienas žmogus gali reikšti. Diskusija gali vykti ir dėl konkrečių įvykių, ir dėl vertinimų, bet jeigu svetainėje partizanai vadinami banditais, tai jau ne diskusija. Jeigu svetainės kūrėjai užsiima kaltinimais, remdamiesi internete ar nežinia iš kur paimtais teiginiais, turėtų juos dešimt kartų patikrinti. Pasidaryčiau dabar savo svetainę ir paskelbčiau, kad Andrius Kubilius yra koks nors žmogžudys, remdamasis kokia nors nežinia kur Rusijoje esančia informacija. Toks informacijos pateikimo kokybės lygis labai neaiškus. Žinoma, pokaris buvo labai sudėtingas laikotarpis. Ginklų buvo daugiau, negu reikia, ir daugiau nei proto. Kas, su kuo ir kokias sąskaitas suvedinėjo, dabar išsiaiškinti labai sunku. Suprantu, kad sovietai viską versdavo partizanams, nepaisant to, kas ką buvo padaręs. Kiekvienas atvejis turi būti nagrinėjamas konkrečiai: kas buvo, kas ką nušovė ar nenušovė. Ir partizanų visokių buvo.

Tie, kurių pavardėmis dabar pavadintos gatvės, gal ir nebuvo susitepę, bet toli gražu, kad ne visi šventieji. Kriminalinių elementų pokariu buvo gana daug. Bet jeigu svetainės kūrėjai, remdamiesi vienu ar kitu atveju, daro apibendrinimus ir dar kaltina, kad mes smegenis plauname jaunimui, nepateikiame informacijos, tai jau, švelniai tariant, nesąmonė. Niekas sovietinių knygų nėra uždraudęs ir bet kurioje rimtesnėje bibliotekoje jų galima rasti. Šaltiniai publikuojami, archyvai prieinami ir informacijos yra, kokios tik nori. Man tokie aiškinimai ir kaltinimai manipuliuojant jaunimu primena žemo lygio demagogiją. Tai irgi gali būti vertinama kaip šmeižtas ir socialinės ar tautinės neapykantos kurstymas.


Svetainės pokaris.info ištraukos

* Gyventojai Tarybų valdžios atžvilgiu nebuvo nusiteikę priešiškai, tačiau žiūrėjo santūriai, o ši nedirbo propagandinio ir aiškinamojo darbo tarp jų, tuo tarpu kai nacionalistinis pogrindis savo propagandą ir agitaciją varė visu pajėgumu.

* Priešiška nacionalistinio pogrindžio veikla neapsiribojo vien agitacija. Dar liepos mėnesį nacionalistinio pogrindžio vadeivos davė nurodymus savo parankiniams pradėti teroro kampaniją.

* Dešinieji piktinasi, kad vadinamieji "partizanai" vadinami savo tikruoju vardu – banditais. Įdomu tai, kad šie politikai faktiškai nori perkelti istorinę diskusiją į teismo salę. Priminsime, kad aiškintis istorinius klausimus yra istorikų darbas, o ne advokatų ir prokurorų. Tokių žingsnių negalima paaiškinti kaip nors kitaip, kaip tik bėgimu nuo tiesos, noru užčiaupti kalbančius tiesą, nes atsakyti į faktus nėra ką.

* Po to, kai 1939 m. spalį tarp buržuazinės Lietuvos ir TSRS buvo pasirašyta savitarpio pagalbos sutartis ir Tarybų Sąjunga grąžino Lietuvai Vilnių, buržuazinis režimas spalio 11 d. Kaune surengė iškilmes, kuriose Vilniaus atgavimą bandė pavaizduoti kaip savo nuopelną. Tačiau Kompartija tuo pat metu surengė darbininkų demonstracijas, kuriose buvo išreikšta padėka Tarybų Sąjungai. Šiose demonstracijose, vykusiose spalio 11–12 d., taip pat pasireiškė protarybinių nuotaikų sustiprėjimas, tarp įvairių antifašistinių šūkių buvo skanduojama ir už Tarybų valdžią Lietuvoje.

* Lietuvos dirbantieji džiaugsmingai sutiko papildomus Raudonosios armijos dalinius 1940 m. birželį, Kaune jie buvo sutikti su gėlėmis. Taip pat buvo sveikinama naujoji Liaudies vyriausybė.

* 1945 m. rugpjūčio mėn. 30 d. Lietuvos TSR VRLK Kariuomenės Karo Tribulonas Ukmergėje viešame teismo posėdyje svarstė buržuazinių nacionalistų plėšikų – teroristų J. Daškevičiaus ir A.Šiškos bylą. Tardymo nustatyta, kad 1945 m. kovo mėn. Ukmergės apskrities Gelvonių, Veprių ir Giedraičių valsčių teritorijose buvo organizuota J.Daškevičiaus, slapyvardis Papūga, vadovaujama ginkluota plėšikų gauja, priklausiusi "Žaliojo velnio" plėšikiškai organizacijai. Ši gauja sistemingai vykdė teroristinius veiksmus, žudynes ir tarybinių piliečių plėšimus.