Rugsėjo 1-osios šturmas: kur, kaip ir po kiek


2008-08-16
Aušra Garnienė
Rugsėjo 1-osios šturmas: kur, kaip ir po kiek

Paskutinėmis rugpjūčio dienomis moksleivių tėvai šturmuos parduotuves rinkdami savo vaikams mokyklines prekes. "Kauno diena" siūlo keletą specialistų ir tiesiog miestiečių patarimų, ką, kaip ir kur pirkti Rugsėjo 1-ajai.

Dar tik įsibėgėja

Darbo dienos rytą "Senukuose" ir "Hyper Maximoje" mokyklinių prekių skyriuje sukiojosi vos vienas kitas žmogus, tačiau apie vidurdienį tarp lentynų jau šurmuliavo nemažas būrelis. Vieni tvirtino mokinukams ieškantys paskutinių smulkmenų, kiti dar tik apžiūrinėjo, ką siūlo prekybininkai ir tyrinėjo kainas.

Dainavos turgavietėje sutikti žmonės dairėsi puošnių apdarų vaikams Rugsėjo 1-osios šventei, patogių batų kasdienai ir sportinių kostiumų kūno kultūros užsiėmimams. Mokyklinių prekių šiame turguje nesimatė. "Seniau čia prekiaudavo kuprinėmis, dažais, sąsiuviniais, visokiais rašikliais. Dabar žmonės šių prekių eina pirkti į prekybos centrus", - aiškino moteris, prekiaujanti sportine avalyne.

Pasak "Senukų" ir "Maximos" vadybininkų, didžiausio pirkėjų antplūdžio mokyklinių prekių skyriuje laukiama paskutinę rugpjūčio savaitę ir pirmosiomis rugsėjo dienomis.

Renkasi pagal kišenę

Viena mama kitai perduoda patarimą iš savo patirties: prieš perkant mokyklines prekes, geriausia susėsti su vaiku ir aptarti, ko labiausiai reikia mokyklai. Sutaupysite ir laiko, ir pinigų, jeigu apsipirkti eisite su konkrečių daiktų sąrašu. Prekybos centruose kalbinti pirkėjai sutartinai tvirtino, kad vaikų norai - begaliniai.

"Vaikai dažnai prašo daiktų, kurių mokykloje neprireiks. Tam ir yra tėvai, kad šiuos poreikius šiek tiek apribotų", - juokavo dviejų vaikų tėtis Gintas Freitakas iš Jonavos. Jo teiginį čia pat patvirtino penktokė dukra Neda, be perstojo rodanti tėčiui gausybę daiktų, kurių jai "labai reikia".

Jeigu mokyklai ruošiate pirmokėlį, aišku, jam teks nupirkti kuprinę, rašiklių, pieštukų, dažų, kitų smulkmenų, sportinę aprangą. Vyresniųjų klasių mokiniai dažnai šį tą sutaupo ir naujiems mokslo metams jau perka tik kai kuriuos daiktus. "Pernai pirkome brangesnę kuprinę, todėl ji dukrai tiks ir šiemet. Liko ir kai kurių smulkmenų. Žinoma, kai ką reikės papildyti", - sakė G.Freitakas. Anot jo, Kauno prekybos centruose didesnis prekių pasirinkimas negu Jonavoje.

Šiemet kainuoja brangiau

Kiek šiemet kainuoja mokinį išruošti į mokyklą Rugsėjo 1-ajai? "Senukų" prekybos centro vyriausiosios vadybininkės Jurgitos Aleknienės teigimu, būtiniausioms mokyklinėms prekėms tėvai neišleis nė šimto litų. Žinoma, į šią sumą neįskaičiuoti drabužiai, avalynė, sportinis kostiumas. Itin kokybiškų prekių už tokią sumą neverta tikėtis, tad nusiteikite, kad po kiek laiko mokyklinius reikmenis teks atnaujinti.

Kuprinę "Senukuose" galima įsigyti ir už 20 litų, bet kokybišką - ne mažiau nei už 100. Guašo dažų rinkinys kainuoja 2-13 litų, teptukų - 1,30-17 litų. Įvairių formų ir ilgių liniuočių kaina - nuo 85 centų iki 4 litų. Klijų galite rasti ir už 45 centų, bet geresni kainuoja apie aštuonis litus. Drožtukų, trintukų, pieštukų kaina priklauso nuo gamintojo šalies ir nuo to, kokiais piešinukais jie papuošti.

"Maximos LT" Rinkodaros ir pardavimų departamento direktoriaus Sauliaus Jonaičio teigimu, tėveliai, perkantys kanceliarines prekes, sportinę aprangą ir kitas mokyklai reikalingas prekes, "Maximoje" išleidžia maždaug apie 100 litų. Šiame prekybos centre kainos panašios, kaip ir "Senukuose".

Laukia nuolaidų drabužiams

Abiejose parduotuvėse kalbinti moksleivių tėvai buvo pasiryžę šiems mokslo metams skirti 100-600 litų.

Marina jau beveik viską nupirko sūnaus Dovydo penktiesiems mokslo metams. Už kanceliarines prekes, kuprinę, berniuko uniformą sumokėjo apie 500 litų. "Vaikas greitai auga, todėl drabužius reikia atnaujinti maždaug kas tris mėnesius. Per metus susidaro nemaža suma", - guodėsi "Senukuose" kalbinta Marina.

"Nesame turtuoliai, todėl ieškome, kas pigiau. Laukiame nuolaidų prekybos centruose, apsiperkame turguje", - sakė dukrai Viktorijai suknelę Dainavos turgavietėje matavusi kaunietė Danutė. Trečiokei Viktorijai ir antrokui Radminui mokyklinės prekės kainavo 300 litų, per likusias savaites tėvai tikisi supirkti visus reikiamus drabužius ir avalynę. "Ieškome kokybiškos sportinės aprangos. Mums svarbu, kad kostiumas būtų medvilninis. Toks turguje kainuoja apie 90 litų. Dar svarstome, ar pirkti, ar ieškoti pigiau", - kalbėjo dviejų vaikų mama.

"Auginu tris dukras. Mokyklinėmis prekėmis mergaitės pasidalija, bet daug pinigų reikia pėdkelnėms ir kitiems mergaitiškiems drabužiams", - buvo atvira kaunietė Viktorija. "Maximoje" mergaičių pėdkelnės kainuoja 2-20 litų, sijonas - apie 40 litų, balta palaidinukė - apie 35 litus.

Mokyklinių madų vėjai

"Dukra pareiškė, kad rožinės kuprinės daugiau nebenešios, nes tokia spalva tinka tik "fyfoms". Taip susitarė visos jos klasės mergaitės", - juokdamasis pasakojo penktokės tėtis Rimvydas.

"Senukų" prekybos centro vadybininkai žino, kad vaikai tėvų labiausiai prašo pirkti tų daiktų, kurie papuošti populiarių filmų veikėjų atvaizdais. Paprastai tokios prekės yra gerokai brangesnės už paprastus mokyklinius reikmenis.

Paaugliai mieliau renkasi įvairias rankines ir krepšius, o ne kuprines. Jų pasiūla prekybos centre "Maxima" didelė, o kainos - nuo 20 iki 100 litų.

Vadovėliais aprūpins mokykla

Neskubėkite pirkti daug kainuojančių vadovėlių, nes Švietimo ir mokslo ministerija pažadėjo jais aprūpinti mokyklas. Jeigu vaikas pereis į kitą mokyklą ir ten jam pritrūks mokymuisi reikalingų knygų, neprivalote jų pirkti patys. Tuo turi pasirūpinti mokykla. Šiemet mokinio krepšelyje vadovėliams ir mokymo priemonėms pirkti vienam mokiniui skirta 82,82 lito.

Nors Švietimo ir mokslo ministerija skelbia, kad pratybų sąsiuviniai mokyklose nėra privalomi, tėvai jiems išleidžia vidutiniškai nuo 50 iki 100 litų. Paprastai mokytojai mokiniams arba jų tėvams pateikia reikalingų pratybų sąsiuvinių sąrašą arba perka juos patys už mokinių atneštus pinigus. Jeigu matote, kad praėjusiais mokslo metais vaikas kai kurių pratybų sąsiuvinių net nepanaudojo, teiraukitės mokytojų, ar jie tikrai reikalingi. Kartais mokytojai į sąrašą įtraukia pratybų sąsiuvinius "dėl viso pikto".


Pirmoko krepšelis

Kuprinė.
Ploni sąsiuviniai linijomis ir langeliais
Penalas, kuriame turi būti du parkeriai, 2-3 paprasti pieštukai, trintukas, liniuotė.
Flomasteriai ir/arba mediniai pieštukai.
Vienas storas arba keli ploni piešimo sąsiuviniai.
Akvareliniai ir guašo dažai.
Skirtingų dydžių teptukai.
Spalvoto popieriaus rinkinys.
Žirklės.
Aplankai knygoms ir sąsiuviniams.
Klijai ir lipni juostelė.
Sportinė apranga, sportbačiai.
Krepšys sportinei aprangai.
Popieriniai rankšluosčiai arba servetėlės.

Šaltinis: Kauno švietimo skyrius

Nijolė Murauskienė, Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Kauno skyriaus vyriausioji inspektorė:

Tėveliai, pirkdami kuprinę ir kitas mokyklines prekes, turėtų atkreipti dėmesį į tai, kas rašoma etiketėse. Kuprinė turi būti mokyklinė, o ne laisvalaikio, sporto ar kompiuterio. Pradinukų kuprinė negali sverti daugiau kaip 700 g, o vyresniųjų klasių mokinių - iki 1 kg. Kuprinės diržai turi būti reguliuojami ir ne siauresni nei 3,5 cm. Prie kuprinės privalo būti atšvaitas. Mokyklinės prekės - pieštukai, rašikliai, trintukai, dažai, klijai, modeliavimo priemonės - savo forma, kvapu, spalva, išvaizda, ženklinimu, pakuote, forma negali būti panašios į tabako gaminius ir maisto produktus.

Nesusigundykite saldainius ar kramtomąją gumą primenančiais trintukais, stipriai kvepiančiais dažais - juose gali būti kenksmingų medžiagų, mažesni vaikai jais gali užspringti arba apsinuodyti. Atkreipkite dėmesį į nuorodas apie konservantus ir kartiklius ant dažų ir klijų pakuočių. Ant visų prekių, ypač klijų, dažų ir modeliavimo priemonių privalo būti ženklinimas, kokio amžiaus vaikams ši prekė skirta.

Jeigu pastebėjote ar įsigijote nekokybiškų, abejonių keliančių prekių, galite kreiptis į Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Kauno skyrių Gedimino g. 45, Kaunas, tel. 22 74 01, arba nemokama telefono linija darbo metu (8 800) 55 551. Daugiau informacijos - interneto svetainėje www.inspekcija.lt.