Remontas apnuogino teatro istoriją


2009-08-27
Vaida Milkova
Remontas apnuogino teatro istoriją

Kauno valstybiniame muzikiniame teatre baigiami šių metų rekonstrukcijos darbai. Remonto rezultatai žiūrovams nebus labai akivaizdūs – šiemet atnaujintos teatro gamybinės patalpos.

Daugiau, nei planuota

"Pirmiausia Kaune buvo atnaujintas tardymo izoliatorius, teismo rūmai, tada atėjo eilė ir kultūros įstaigoms", – juokėsi trečius metus rekonstruojamo teatro vadovai. Ir pasiguodė, kad remontuoti teatrą, nestabdant jo veiklos, labai sudėtinga. Tiesa, kad būtų atlikti visi šiemet planuoti darbai, teatras mėnesiu anksčiau baigė teatrinį sezoną – jau gegužės pradžioje išvyko į gastroles Lietuvoje. Naująjį sezoną teatras taip pat pradės kiek vėliau nei kiti Kauno teatrai – spalį.

Šiemetiniams remonto darbams atlikti teatras gavo 1 mln. litų mažiau, nei planuota metų pradžioje, – 4,3 mln. litų. "Tačiau už šias lėšas padarėme daugiau, nei priklausė pagal techninį projektą", – džiaugėsi teatro direktoriaus pavaduotojas Rimantas Lekavičius.

Suremontuotos, praplėstos ir automatizuotos teatro gamybinės patalpos – dekoracijų gamybos cechai, dailininkų patalpos, butaforijos sandėliai, siuvykla, atnaujinta ir šiuolaikiškai įrengta baleto studija. Anksčiau ant betoninių studijos grindų spektakliams rengdavęsi teatro baleto artistai nebegadins sąnarių – čia paklotos amortizuojamosios keturių lygių grindys su specialia linoleumo danga.

Geros akustikos salė

Remontuotose teatro patalpose įrengta ventiliacija ir priešgaisrinė signalizacija, kurių teatras iki šiol neturėjo. Atnaujinta šildymo sistema, kanalizacijos tinklai.

"Remontas buvo sudėtingas, jam vykstant atkasėme visus teatro istorijos sluoksnius. Juk teatras statytas XIX a. pabaigoje, bėgant metams, vis kažkas naujo buvo prilipdoma", – anot R.Lekavičiaus, pradėjus remontuoti, paaiškėjo, kad darbų teks atlikti daugiau, nei buvo numatyta techniniame projekte.

Štai rekonstruojant Baltąją salę paaiškėjo, kad šioje vietoje nėra pamato. Teko dėti pastatą palaikančias metalines konstrukcijas. Išgriovus sieną į gretimą patalpą, ši salė buvo praplėsta – po rekonstrukcijos čia tilps iki 130 klausytojų. Žymiai pagerės ir salės akustika – ją bus galima naudoti koncertams. Čia spektakliams rengsis teatro orkestras, kurio repeticijos iki šiol vykdavo orkestro ložėje arba teatro scenoje.

"Salę rekonstruojame pagal geriausių Lietuvos akustikų rekomendacijas. Nežinau, ar akustika ji galės konkuruoti su atnaujinta Filharmonijos sale – tai galėsime pasakyti tik tada, kai ją išbandysime", – tikino teatro vadovas Benjaminas Želvys.

Pagal paveldo reikalavimus

Visi teatro rekonstrukcijos darbai buvo derinami su Kultūros paveldo departamentu. Teatro pastatas yra įtrauktas į šalies kultūros vertybių registrą, yra valstybės saugomas objektas.

"Langai ir durys keičiami atsižvelgiant į paveldo reikalavimus. Leidimus išgriauti kai kurias vidines sienas ar nereikalingas pertvaras taip pat gavome. Negalime bet kaip elgtis su pastatu, kuris yra vienas iš kelių Kaune, paženklintų Hagos sutarties ženklu, draudžiančiu šį pastatą griauti kilus karui", – sakė R.Lekavičius.

Rekonstrukciją planuojama baigti iki 2012 m., kuomet pirmasis profesionalus šalies teatras švęs 120 m. jubiliejų. "Sunku pasakyti, ar iki to laiko suremontuosime teatro sceną. Šie darbai atsieina brangiausiai – jų sąmata prasideda nuo 10 mln. litų", – pastebėjo B.Želvys.


Svarbiausi rekonstrukcijos darbai:

Praplėsta ir pagerintos akustikos Baltoji salė.

Atnaujinta baleto studija, paklotos amortizuojančios grindys.

Įrengti moderniausi trijose Baltijos valstybėse teatro rekvizito sandėliai.